Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onderdelen e-bikes, scooters en bedrijfsauto's in trek bij dieven

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Onderdelen e-bikes, scooters en bedrijfsauto's in trek bij dieven
Niet eerder werd er zo vaak iets gestolen vanaf een e-bike, scooter of uit een bedrijfsauto als in de eerste negen maanden van dit jaar. In totaal noteerde de politie ruim 21.000 diefstallen uit voertuigen, waarbij personenauto's niet zijn meegeteld. Dat zijn er een kwart meer dan in dezelfde periode in 2022, en het hoogste aantal sinds 2012, toen werd gestart met het bijhouden van deze cijfers. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van politiecijfers.

De politie telt alle diefstallen uit of vanaf e-bikes, bedrijfsauto's, scooters, autobussen en touringcars bij elkaar op tot één groep misdrijven. Diefstallen uit personenauto's horen hier dus niet bij. Het aantal geregistreerde misdrijven in deze categorie nam - na cybercrime - van alle delicten op jaarbasis het hardst toe. De politie heeft niet onderzocht waarom specifiek dit type misdrijf zo hard stijgt, maar een woordvoerder zegt wel dat er veel vaker accu's, digitale schermen en andere onderdelen van e-bikes worden gestolen. Ook is duur gereedschap uit bedrijfsauto's volgens de politie vaak het doelwit. Deze diefstallen worden allemaal onder één categorie "weggeschreven".

Groningen, Utrecht en Rotterdam

In bijna twee op de drie gemeenten was het aantal diefstallen in januari tot en met september van dit jaar hoger dan in dezelfde periode in 2022. Van de grootste gemeenten werden vooral in Groningen, Utrecht en Rotterdam veel vaker onderdelen of spullen gestolen dan een jaar eerder. In Amsterdam, Zandvoort, Nieuwegein en Katwijk gebeurde dit - afgezet tegen het aantal inwoners - het vaakst.

Anoniem aanbieden

André Bouwman, adviseur bij het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), zegt dat de stijging komt doordat voertuigen steeds duurder worden, en daarmee dus ook de onderdelen. Volgens hem wordt de markt in gestolen onderdelen voor criminelen daardoor steeds groter. "Op platformen als Marktplaats en Facebook kunnen criminelen anoniem gestolen onderdelen aanbieden. Die onderdelen gaan vervolgens de wereld rond en zijn, met uitzondering van navigatiesystemen, ontraceerbaar voor opsporingsdiensten", zegt Bouwman.

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.

04 december '23 (15:45)

Volgens bezorgers zijn alle cadeautjes op tijd binnen voor pakjesavond

Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

04 december '23 (15:15)

140 Italiaanse elektrische bussen door Qbuzz besteld voor regio Leiden

Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

04 december '23 ( 6:00)

Minder grote omzetstijging auto- en motorbranche

In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.

01 december '23 (15:00)

Achmea wil uitstoot verzekerde auto's omlaag krijgen

Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

01 december '23 (12:45)

Lichte stijging autoverkopen in november: automarkt 'normaliseert'

Autofabrikanten verkochten in november nog maar iets meer auto's dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging wijst dat op een normalisering van de markt voor personenauto's, na maanden van sterke stijgingen.

01 december '23 ( 8:27)

Van Eijsingabrug in Oegstgeest anderhalve dag afgesloten

De Van Eijsingabrug in Oegstgeest is van donderdag 7 december (07.00 uur) tot en met vrijdag 8 december (19.00 uur) vanwege werkzaamheden afgesloten. Autoverkeer, bussen, voetgangers en fietsers kunnen dan niet over de brug. Daarover bericht de gemeente Oegstgeest.