Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Testperiode doseren toestroom A2 bijna van start

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Testperiode doseren toestroom A2 bijna van start
Vanaf de zomer 2021 is door Rijkswaterstaat, provincies Noord-Brabant en Gelderland en gemeenten Maasdriel en ’s-Hertogenbosch hard gewerkt om de benodigde systemen voor netwerkbreed gecoördineerd verkeersmanagement (NGV) op de A2 technisch geschikt te maken. Meerdere verkeerslichten zijn aangepast, signaalgevers geplaatst en ook zijn technische verbindingen gerealiseerd met de verkeersmanagementcentrale Zuid-Nederland van Rijkswaterstaat. Met NGV doseren we bij dreigende file de toestroom naar de A2 om het ontstaan van de file uit te stellen. Inmiddels zijn (bijna) alle locaties gereed en zijn we gestart met het bepalen van de juiste instellingen voor NGV. Eerst met ‘droog oefenen’ achter de computer. Van 12 tot en met 22 april schakelen we NGV ook op straat in. Met de praktijkkennis die dan wordt opgedaan worden de instellingen van NGV verder verfijnd. Dat meldt de gemeente 's-Hertogenbosch.

De problemen op de A2 en de situatie op de lokale wegen zijn aanleiding om te werken met NGV. Zo is er een samenhang tussen de verkeerssituatie op de ring A2/A59 en de verkeerssituatie op provinciale wegen en in gemeenten. Wanneer het verkeer vaststaat op de ring, merken weggebruikers dat bijvoorbeeld in 's-Hertogenbosch waar ook vertraging optreedt.

File uitstellen 

NGV is onderdeel van het MIRT-Programma A2 Deil-’s-Hertogenbosch-Vught. Dit programma werkt zowel voor de korte als lange termijn aan het verminderen van de fileproblematiek op de A2 tussen de knooppunten Deil en Vught. Het doel van NGV is op korte termijn het optimaliseren van de verkeersafwikkeling op de A2 en bij de aansluitingen met het onderliggend wegennet. Dit doen we door bij (dreigende) drukte op de A2 de toestroom naar de A2 te doseren en daarmee het ontstaan van de file uit te stellen. De verkeerslichten bij de aansluitingen staan dan telkens kort op groen om kleine(re) groepjes auto’s door te laten. Hiervoor zijn op meerdere locaties de verkeerslichten aangepast en zijn signaalgevers geplaatst. Dit betreft de volgende locaties:

* Aansluiting 48 Rosmalen (A59)
* Aansluiting 47 Maaspoort (A59)
* Aansluiting 20 Rosmalen (A2)
* Aansluiting 21 Veghel/N279 (A2)
* Aansluiting 19 Kerkdriel (A2) – in voorbereiding

Testperiode 

Tijdens de avondspits op 12 april schakelen we NGV in. Gedurende deze testperiode kan het voorkomen dat op deze locaties de signaalgevers aanspringen (“WACHTEN, FILE SNELWEG”) en de doseerfunctie wordt ingeschakeld. U ervaart dan kortere groentijden dan voorheen en staat mogelijk iets langer te wachten voordat u de A2 op mag rijden. Door een betere doorstroming op de A2 verbetert uw totale reistijd. Op 22 april wordt na de avondspits het NGV weer tijdelijk uitgeschakeld.

Heeft u tijdens de testperiode een ervaring met NGV die u met ons wilt delen, dan kan dat via de BuitenBeter app. Zo helpt u ons systeem verder te verbeteren. Wij vragen u dan de situatie zo goed mogelijk te omschrijven en het tijdstip erbij te vermelden. Rij MONO: gebruik de BuitenBeter app niet als u rijdt.

Evaluatie 

Na de proefperiode evalueren we de opgedane kennis en passen we waar nodig de instellingen aan. Op basis van die evaluatie wordt bepaald wanneer NGV definitief ingeschakeld wordt.

Door: Nationale Transportgids 

22 juli '24 (16:15)

Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

22 juli '24 (15:30)

ANWB: mijd Parijs de hele zomer met de auto

De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. Ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen, volgt de organisatie daarmee het dringende advies van de Franse politie.

22 juli '24 (11:45)

Zwarte Cross heeft 22 trekkers paraat om auto's weg te slepen

Door de regenval zondag heeft de organisatie van festival Zwarte Cross maandag 22 trekkers paraat staan om auto's van festivalgangers weg te trekken. Volgens een woordvoerster verloopt dit tot nu toe "prima". Ze weet niet hoeveel voertuigen weggesleept moeten worden.

22 juli '24 (11:30)

ILT legt beslag op 3.500 fatbikes van Chinese makelij

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft beslag gelegd op zo'n 3500 fatbikes van Chinese makelij. Volgens de inspectie voldoen de fietsen mogelijk niet aan de wettelijke eisen. Daardoor kunnen ze een risico vormen voor de veiligheid van de berijders en andere verkeersdeelnemers. De ILT heeft ook het op de markt brengen van deze fatbikes stilgelegd.

22 juli '24 (11:15)

Onderzoek Rijkswaterstaat naar onderlopen Twente snelwegen

Rijkswaterstaat onderzoekt hoe het kan dat er zondagavond zo veel water op de snelwegen A1 en A35 bij Hengelo en Enschede bleef staan. Volgens een woordvoerder was de situatie uitzonderlijk. "Er viel een bijzondere hoeveelheid neerslag, maar ik kan nog niets zeggen over de precieze oorzaak van de hoeveelheid water op de snelwegen."

22 juli '24 ( 6:45)

A1 en A35 in Twente weer open voor verkeer na wateroverlast

De A1 en A35 bij Hengelo en Enschede zijn weer open voor verkeer. De snelwegen waren zondagavond in beide richtingen afgesloten omdat er water op het wegdek stond, maar beide wegen zijn maandagochtend vroeg weer vrijgegeven. Alleen de op- en afrit van de provinciale weg N735 bij De Lutte, die op de A1 aansluiten, zijn nog dicht vanwege wateroverlast.

19 juli '24 (13:15)

Vroege avondspits door vakantieverkeer

De avondspits komt vrijdag vroeg op gang, onder meer door vakantieverkeer. Volgens Rijkswaterstaat Verkeersinformatie staat er rond 13.00 uur 160 kilometer file. Vooral richting de grens rijdt het langzaam, bijvoorbeeld op de A12 bij Arnhem en op de A16 bij Breda.

19 juli '24 (12:06)

Werkzaamheden verbetering Houtribweg (N307) in Lelystad

De gemeente Lelystad en de provincie Flevoland hebben hun handtekeningen gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. Daarin is afgesproken om de Houtribweg (N307) de komende jaren aan te passen. Daarover bericht de gemeente Lelystad.

19 juli '24 ( 9:22)

Wegwerkzaamheden aan Amerikaweg en Boerhaavelaan in Haarlem

In Schalkwijk en Haarlem Oost worden veel woningen gebouwd. Dat zorgt voor een toename van het verkeer. De Amerikaweg en de Boerhaavelaan zijn belangrijke toegangswegen. De Amerikaweg krijgt groot onderhoud en de Boerhaavelaan wordt opnieuw ingericht. Daarover bericht de gemeente Haarlem.

19 juli '24 ( 8:45)

Onweersbuien: zaterdagavond code geel in midden en zuidoosten

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Gelderland code geel afgegeven vanwege plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Bij die buien zijn windstoten, wateroverlast en hagel mogelijk.