Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Boetes geëist voor bezetters Sterrebos bij VDL Nedcar

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Boetes geëist voor bezetters Sterrebos bij VDL Nedcar
Het Openbaar Ministerie eist vrijdag voor de rechter in Maastricht boetes tot 240 euro tegen de voormalige bezetters van het Sterrebos in Born. Voor het bezetten van het bos eist het OM 150 euro, en voor het niet bekendmaken van de identiteit 90 euro. Omdat de meeste bezetters hun identiteit niet prijsgaven, betekent dit voor hen een eis van 240 euro. Het gaat in totaal om 41 actievoerders. De rechter doet in alle zaken om 13.00 uur uitspraak.

Het bos werd op 28 januari bezet en op 8 februari ontruimd. De bezetters probeerden vergeefs de kap van het bos voor uitbreiding van de naastgelegen autofabriek Nedcar te verhinderen. De verdachten staan terecht wegens het zich bevinden op verboden terrein, en deels ook omdat ze hun identiteit niet wilden bekendmaken.

In totaal werden tijdens de bezetting van het bos zeker vijftig activisten opgepakt. Van hen werden er eerder al vier veroordeeld tot geldboetes van 90 tot 240 euro.

Vingerafdrukken

Vrijdag gaat het om soortgelijke verdenkingen. De verdachten met zwaardere verdenkingen op hun dagvaarding, zoals diefstal en bedreiging, staan op 3 juni voor de rechter.

De meeste verdachten komen niet opdagen. Volgens de rechter zijn van veel verdachten van wie de identiteit niet vaststaat ook geen vingerafdrukken afgenomen, omdat ze hun vingertoppen met modder hadden ingesmeerd.

Verklaring

Enkele wel verschenen verdachten legden een verklaring af. "Het is onaanvaardbaar dat een bos voor een fabriekshal wordt gekapt", aldus een 32-jarige vrouw uit Amersfoort. "Kijk niet alleen naar het belang van de economie", zei een 35-jarige activist uit Est. "We hebben niks aan geld als de planeet onleefbaar wordt." Een 18-jarige vrouw uit Amsterdam zei het haar burgerplicht te vinden om de natuur te beschermen. "Ik ben geen crimineel. Daarom vraag ik de rechter mij geen boete op te leggen."

"We demonstreren niet omdat we dat leuk vinden", zei een 26-jarige Utrechtse studente. "Ik hoop dat de wet in de toekomst gebruikt wordt om de natuur te beschermen."

Sympathisanten van de bezetters houden om 12.00 uur een solidariteitsactie voor de rechtbank.

Door: ANP

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.

10 juli '24 (11:30)

BMW verkoopt minder voertuigen maar meer elektrische auto's

BMW heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer elektrische auto's verkocht. De totale verkopen van de Duitse fabrikant van luxewagens, die naast het automerk BMW ook eigenaar is van Mini en Rolls-Royce, lieten in de eerste zes maanden van 2024 daarentegen een stagnatie zien.

10 juli '24 ( 7:30)

Grenscontroles: al file op A12 bij Arnhem naar Duitsland

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

10 juli '24 ( 6:00)

EK voetbal in Duitsland: drukte bij grens verwacht

Op veel plekken in Nederland wordt woensdagavond naar de halve finale van het EK voetbal gekeken. Kroegen en pubs zenden de wedstrijd tussen Oranje en Engeland uit en in verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen.

09 juli '24 (10:00)

Vanaf eind middag code oranje vanwege zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:49)

Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Amsterdam

Vanaf zaterdag 20 juli 2024 kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Amsterdam weer zes maanden gratis reizen met bus, tram en metro onder begeleiding van een volwassene. De actie duurt tot en met 5 januari. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.