Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Boetes geëist voor bezetters Sterrebos bij VDL Nedcar

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Boetes geëist voor bezetters Sterrebos bij VDL Nedcar
Het Openbaar Ministerie eist vrijdag voor de rechter in Maastricht boetes tot 240 euro tegen de voormalige bezetters van het Sterrebos in Born. Voor het bezetten van het bos eist het OM 150 euro, en voor het niet bekendmaken van de identiteit 90 euro. Omdat de meeste bezetters hun identiteit niet prijsgaven, betekent dit voor hen een eis van 240 euro. Het gaat in totaal om 41 actievoerders. De rechter doet in alle zaken om 13.00 uur uitspraak.

Het bos werd op 28 januari bezet en op 8 februari ontruimd. De bezetters probeerden vergeefs de kap van het bos voor uitbreiding van de naastgelegen autofabriek Nedcar te verhinderen. De verdachten staan terecht wegens het zich bevinden op verboden terrein, en deels ook omdat ze hun identiteit niet wilden bekendmaken.

In totaal werden tijdens de bezetting van het bos zeker vijftig activisten opgepakt. Van hen werden er eerder al vier veroordeeld tot geldboetes van 90 tot 240 euro.

Vingerafdrukken

Vrijdag gaat het om soortgelijke verdenkingen. De verdachten met zwaardere verdenkingen op hun dagvaarding, zoals diefstal en bedreiging, staan op 3 juni voor de rechter.

De meeste verdachten komen niet opdagen. Volgens de rechter zijn van veel verdachten van wie de identiteit niet vaststaat ook geen vingerafdrukken afgenomen, omdat ze hun vingertoppen met modder hadden ingesmeerd.

Verklaring

Enkele wel verschenen verdachten legden een verklaring af. "Het is onaanvaardbaar dat een bos voor een fabriekshal wordt gekapt", aldus een 32-jarige vrouw uit Amersfoort. "Kijk niet alleen naar het belang van de economie", zei een 35-jarige activist uit Est. "We hebben niks aan geld als de planeet onleefbaar wordt." Een 18-jarige vrouw uit Amsterdam zei het haar burgerplicht te vinden om de natuur te beschermen. "Ik ben geen crimineel. Daarom vraag ik de rechter mij geen boete op te leggen."

"We demonstreren niet omdat we dat leuk vinden", zei een 26-jarige Utrechtse studente. "Ik hoop dat de wet in de toekomst gebruikt wordt om de natuur te beschermen."

Sympathisanten van de bezetters houden om 12.00 uur een solidariteitsactie voor de rechtbank.

Door: ANP

30 september '22 (10:02)

Genomineerden Kampeerauto van het jaar 2023 bekendgemaakt

De NKC heeft de genomineerden van de verkiezing van de Kampeerauto van het jaar 2023 gepubliceerd. Camperliefhebbers kunnen tot en met 31 oktober 2022 stemmen op hun favoriete camperbusje, buscamper, halfintegraal- en integraalcamper. De winnaars worden op 25 januari 2023 bekendgemaakt. Dit meldt NKC. 

30 september '22 ( 9:49)

Rotterdam onttrekt stroom uit elektrische auto’s in zoektocht naar vermogen

Het snelgroeiende aantal elektrische auto’s stelt steeds hogere eisen aan de aansluitingen van gebouwen waar deze voertuigen opladen. Ook de gemeente Rotterdam krijgt, als gevolg van de elektrificatie van haar eigen vloot, te maken met piekbelastingen. Elektrische auto’s die zélf elektriciteit terugleveren kunnen dan uitkomst bieden. Dat blijkt uit analyse van de in zes maanden tijd verzamelde data uit het V2x pilotproject van BMW, Rotterdam en TotalEnergies Marketing Nederland. Dit meldt BMW Group Nederland.

30 september '22 ( 9:13)

Opnieuw lokaal erg mistig tot halverwege de ochtend

Het is vrijdagochtend weer erg mistig. Weggebruikers moeten daar rekening mee houden, volgens Weeronline kan er op sommige plaatsen minder dan 200 meter zicht zijn. Volgens het weerbureau duurt de mist tot halverwege de ochtend.

29 september '22 ( 9:18)

Code geel in noorden en midden van het land vanwege dichte mist

Het KNMI waarschuwt woensdagavond voor plaatselijk dichte mist in het noorden en midden van het land. Voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel geldt code geel. De mist ontstaat in de nacht en verdwijnt pas in de loop van donderdagochtend.

28 september '22 (13:14)

Noord-Brabant haalt protestvlaggen langs provinciale wegen weg

De provincie Noord-Brabant haalt de boerenprotestvlaggen langs provinciale wegen weg. Dat gebeurt in verband met de verkeersveiligheid, maakte de provincie woensdag bekend. Het weghalen van de protestvlaggen gebeurt ook in andere provincies.

27 september '22 (16:01)

Trekker verliest oplader in Wormerveer, vrachtwagen strandt op kruispunt

In Wormerveer op de Wandelweg is een oplegger van een trekker losgeraakt. Dit gebeurde omstreeks 11:00 uur. De weg is helemaal geblokkeerd door een gestrande vrachtwagen. Dit meldt Transport-Online.

27 september '22 (15:12)

Elektrische deelscooters verdwijnen uit straatbeeld van Utrecht

In Utrecht verdwijnen de elektrische scooters uit het straatbeeld. De gemeente ziet weinig waarde in de groene Tier-scooters en de elektrische deelfietsen zouden net zo handig zijn. Hiervan komen er 500 stuks bij in de Domstad. Dit meldt DUIC.

27 september '22 (14:23)

Ga je op de weg? Let dan op in Zuid-Holland en Zeeland: code geel

Voor vandaag en morgen is code geel afgegeven door het KNMI. Het geldt voor de provincies Zuid-Holland en Zeeland. Transport in deze regio moet rekening houden met overvloedige neerslag. Dit meldt Transport-Online.

27 september '22 (11:56)

Vandaag was de drukste ochtendspits van dit jaar volgens de ANWB

Het was dinsdagochtend erg druk op de weg. De ANWB spreekt van de drukste ochtendspits van het jaar. Dat komt door het herfstweer, veel ongelukken en ook omdat er erg veel automobilisten onderweg zijn.

27 september '22 (10:18)

Oplossing gezocht voor logistiek probleem? Ga dan naar deze vakbeurzen

In de logistiek ligt het innovatietempo op dit moment hoger dan ooit tevoren. Tijdens ICT & Logistiek en Logistica Next pakken 250 exposanten uit om de nieuwe oplossingen voor de logistikbranche aan te tonen. Dit meldt TTM.