Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Recreatieve fietsers gaan veel vaker een stuk fietsen dan vijf jaar geleden

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Recreatieve fietsers gaan veel vaker een stuk fietsen dan vijf jaar geleden
Recreatieve fietsers stappen vaker op de pedalen dan vijf jaar geleden en oordelen gunstiger over de mogelijkheden om te fietsen in eigen land. Dat blijkt uit een onderzoek dat de ANWB heeft laten uitvoeren onder 9156 fietsers. Dat meldt de ANWB.

Toch zien recreatieve fietsers ook verbeterpunten. Veiligheid en comfort van de fietspaden en wegen kunnen volgens de helft van de fietsers beter. Fietsers storen zich met name aan te smalle paden en slechte kwaliteit van het wegdek. Ook drukte op fietspaden, snelheidsverschillen en asociaal gedrag zijn voor een toenemend aantal fietsers een ergernis. Een probleem dat in 2016 alleen speelde in de Randstad.

Drenthe beste fietsprovincie 

De beste provincie om te fietsen is Drenthe (8,5). Op een gedeelde tweede plaats volgen Gelderland en Zeeland met een 8,4. De provincies Overijssel, Friesland en Noord-Brabant delen de derde plaats (8,3). Het recreatief fietsen wordt gemiddeld met een 8,2 beoordeeld. Dit is hoger dan in 2016 toen de waardering een 8,0 was.

Vanaf de parkeerplaats 

Tweederde van de recreatieve fietsers maakt tenminste één of meerdere tochten per week. Zij leggen veel kilometers af; een gemiddelde tocht van een e-biker ligt tussen de 30 en 50 km, wielrenners leggen vaker tussen 50 en 70 km of meer af en ‘gewone’ fietsers zijn goed voor afstanden tot 30 km. Opvallend is dat het aantal ondervraagden dat een fietstocht vanaf een parkeerplaats begint is toegenomen van 13 procent in 2016 naar 19 procent in 2021. Een kwart van de e-bikers gebruikt de auto en een fietsdrager om een ander gebied te verkennen. Het toegenomen aantal fietstochten veroorzaakt dus ook meer autokilometers en parkeerdruk bij mooie gebieden. Toch beginnen de meeste fietstochten nog steeds thuis.

E-bike 

Ruim de helft van de ondervraagden gebruikt een e-bike voor een recreatieve fietstocht. Dat is een forse groei vergeleken met 2016, toen het gebruik van een e-bike op 32 procent lag. Het aantal verkochte e-bikes neemt enorm toe. In 2021 was meer dan de helft van het aantal verkochte fietsen een e-bike. De ANWB ziet een toename van het e-bike-gebruik onder alle leeftijden. 

Vrijetijdsbesteding 

Recreatief fietsen is één van de populairste vrijetijdsbestedingen onder Nederlanders. In het eerste coronajaar 2020 nam het aantal recreatieve kilometers toe met 30 procent vergeleken met 2019. 

Veilige fietspaden 

De ANWB wil dat mensen veilig en met plezier kunnen fietsen. Dat betekent veilige en geschikte fietspaden en voldoende voorzieningen onderweg voor fietsers. De ANWB zal dit onderzoek elke vier jaar uitvoeren om de kwaliteit van Nederland fietsland te monitoren.

Lees het onderzoek recreatief fietsen in Nederland en de uitkomsten per provincie.

Door: Nationale Transportgids 

12 juni '24 (13:30)

A15: forse hinder verwacht vanwege veel wegwerkzaamheden

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor grote hinder en lange afsluitingen op de snelweg A15 tussen Ridderkerk en Deil. Van 12 juli tot 28 oktober wordt het asfalt van die weg in verschillende fases vernieuwd. De weg is daardoor meerdere keren dicht. De extra reistijd kan oplopen tot meer dan een uur.

12 juni '24 (10:46)

Dode door aanrijding met vrachtauto op A67 bij Asten

Een automobilist is in de nacht van dinsdag op woensdag om het leven gekomen door een aanrijding met een vrachtauto op de A67 bij Asten (Noord-Brabant). De politie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

11 juni '24 (15:00)

DAF treft vanwege kartel schikking met duizend kopers van trucks

Vrachtwagenfabrikant DAF heeft een schikking getroffen met een groep bedrijven die benadeeld zijn door verboden prijsafspraken. De Nederlandse bouwer van trucks maakte deel uit van een kartel dat tussen 1997 en 2011 de prijzen opdreef voor vrachtwagens. Met ongeveer duizend Nederlandse afnemers heeft DAF nu een akkoord gesloten over een schadevergoeding.

11 juni '24 (14:45)

Vervolgonderzoek naar deels ingestorte garage Nieuwegein

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelt een vervolgonderzoek in naar het instorten van de rijhellingen van de parkeergarage in Nieuwegein. Daaruit moet blijken wat de directe oorzaak van de instorting is en dienen "bredere veiligheidsvraagstukken" beantwoord te worden, meldt de OVV dinsdag.

11 juni '24 (14:30)

VDL zegt 1600 banen te redden bij overname busproducent Van Hool

Industrieconcern VDL neemt definitief onderdelen van de failliete Belgische busfabrikant Van Hool over. Daarmee zegt het Eindhovense bedrijf 1600 banen in de Europese bussenindustrie te redden.

11 juni '24 ( 8:37)

College gemeente Oosterhout bezoekt ServiceTeam Arriva

Het college van burgemeester en wethouders van de Noord-Brabantse gemeente Oosterhout bezocht afgelopen week het ServiceTeam van vervoerder Arriva. Daar zagen zij hoe vier statushouders onder leiding van een coördinator werkervaring opdoen. Dat meldt Arriva.

11 juni '24 ( 8:24)

Provincie Utrecht in 2025 gastheer Nationaal Fietscongres

De provincie Utrecht verwelkomt samen met de Fietsersbond in 2025 fietsprofessionals uit Nederland en België. Dit werd tijdens het Nationaal Fietscongres op woensdag 5 en donderdag 6 juni 2024 bekendgemaakt. Daarover bericht de provincie Utrecht

10 juni '24 (12:45)

Ook in Nederland roept Volvo duizenden elektrische auto's terug

Volvo roept bijna alle 72.000 elektrische auto's van het model EX30 terug om een mogelijke softwarefout. Dat meldt het Zweedse bedrijf maandag. Door de softwarefout zouden de snelheidsmeters van de stationwagens in een testmodus belanden bij het starten van de motor. In Nederland zijn ruim 4600 EX30-modellen van Volvo geregistreerd, volgens het kentekenregister van de RDW. Afgelopen maand werden er ruim duizend verkocht. Om de fout op te lossen, is er een software-update nodig die op afstand uitgevoerd kan worden.

10 juni '24 ( 6:45)

Export Nederlandse goederen vorig jaar minder waard

De totale waarde van de export van 'Made in Holland'-producten is vorig jaar met ruim 5 procent gedaald ten opzichte van 2022. Er werd voor 19 miljard euro minder aan Nederlandse producten uitgevoerd dan een jaar eerder, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

10 juni '24 ( 6:00)

Vanaf vanmiddag code geel in delen van Nederland

Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten die vanaf maandagmiddag tot overlast kunnen leiden. Vooral Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Noord-Brabant krijgen ermee te maken, verwacht het weerinstituut. Voor die provincies heeft het KNMI code geel afgegeven tot in de avond.