Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Budget voor eerder verhogen reiskostenvergoeding ontbreekt

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Budget voor eerder verhogen reiskostenvergoeding ontbreekt
Het kabinet staat ervoor open volgend jaar de belastingvrije kilometervergoeding al te verhogen, zoals onder meer de VVD wil. Dat heeft staatssecretaris Marnix van Rij van Belastingen gezegd. Het voorstel van de VVD wilde hij dus best een positief advies geven, ondanks dat goede financiering voor het plan ontbrak. Dat kwam de bewindsman op harde kritiek te staan uit de oppositiebankjes.

Voorstellen uit de Kamer krijgen normaal gesproken een oordeel van het kabinet, bijvoorbeeld over de uitvoerbaarheid. Moties die geen financiële dekking hebben (plannen waar dus geen budget voor is gezocht door een besparing of belastingverhoging elders), worden normaal gesproken ontraden.

Coalitiepolitiek 

Oppositiepartijen reageerden dan ook snoeihard op het positieve advies dat Van Rij in eerste instantie gaf over het VVD-voorstel. Jesse Klaver sprak van "coalitiepolitiek", na een jaar waarin er juist veel is gesproken over een duidelijkere scheiding tussen de coalitiepartijen en het kabinet. "Dit kan niet", riep PVV'er Tony van Dijck uit. Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt "dat er met twee maten gemeten wordt". De kritiek leidde ertoe dat Van Rij het voorstel alsnog ontraadde in het debat over de koopkracht.

Wel gaf hij aan dat het kabinet "een positieve grondhouding" heeft om naar het plan te kijken. In het coalitieakkoord staat al dat de belastingvrije vergoeding vanaf 2024 omhoog gaat, van 19 cent per kilometer naar 23 cent. Het kabinet wil dit wel vervroegen naar 1 januari 2023. Er is nog tijd om een goede financiering te zoeken, omdat het voorstel terecht zal komen in het belastingplan dat op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

Eerder zei Van Rij dat hij dan wel echt wil dat werkgevers die kilometervergoeding ook daadwerkelijk gaan toekennen.

Btw-tarief openbaar vervoer

Het CDA vroeg Van Rij in het debat of het btw-tarief voor het openbaar vervoer tijdelijk naar 0 procent kan. Ook dat voorstel "klinkt sympathiek", zei Van Rij. "Het is echter de vraag of het de meest effectieve maatregel is", voegde hij toe. Het plan kost naar verwachting tussen de 300 en 400 miljoen euro. De staatssecretaris wil eerst de plannen afwachten van de Europese Commissie over international treinvervoer. Ook gaat zijn eigen departement bovendien de btw-tarieven evalueren.

Na de presentatie van de Europese plannen en de evaluatie is het goed om "deze discussie te vervolgen", stelde de staatssecretaris voor.

Door: ANP

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.

10 juli '24 (11:30)

BMW verkoopt minder voertuigen maar meer elektrische auto's

BMW heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer elektrische auto's verkocht. De totale verkopen van de Duitse fabrikant van luxewagens, die naast het automerk BMW ook eigenaar is van Mini en Rolls-Royce, lieten in de eerste zes maanden van 2024 daarentegen een stagnatie zien.

10 juli '24 ( 7:30)

Grenscontroles: al file op A12 bij Arnhem naar Duitsland

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

10 juli '24 ( 6:00)

EK voetbal in Duitsland: drukte bij grens verwacht

Op veel plekken in Nederland wordt woensdagavond naar de halve finale van het EK voetbal gekeken. Kroegen en pubs zenden de wedstrijd tussen Oranje en Engeland uit en in verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen.

09 juli '24 (10:00)

Vanaf eind middag code oranje vanwege zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:49)

Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Amsterdam

Vanaf zaterdag 20 juli 2024 kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Amsterdam weer zes maanden gratis reizen met bus, tram en metro onder begeleiding van een volwassene. De actie duurt tot en met 5 januari. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.