Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Budget voor eerder verhogen reiskostenvergoeding ontbreekt

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Budget voor eerder verhogen reiskostenvergoeding ontbreekt
Het kabinet staat ervoor open volgend jaar de belastingvrije kilometervergoeding al te verhogen, zoals onder meer de VVD wil. Dat heeft staatssecretaris Marnix van Rij van Belastingen gezegd. Het voorstel van de VVD wilde hij dus best een positief advies geven, ondanks dat goede financiering voor het plan ontbrak. Dat kwam de bewindsman op harde kritiek te staan uit de oppositiebankjes.

Voorstellen uit de Kamer krijgen normaal gesproken een oordeel van het kabinet, bijvoorbeeld over de uitvoerbaarheid. Moties die geen financiële dekking hebben (plannen waar dus geen budget voor is gezocht door een besparing of belastingverhoging elders), worden normaal gesproken ontraden.

Coalitiepolitiek 

Oppositiepartijen reageerden dan ook snoeihard op het positieve advies dat Van Rij in eerste instantie gaf over het VVD-voorstel. Jesse Klaver sprak van "coalitiepolitiek", na een jaar waarin er juist veel is gesproken over een duidelijkere scheiding tussen de coalitiepartijen en het kabinet. "Dit kan niet", riep PVV'er Tony van Dijck uit. Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt "dat er met twee maten gemeten wordt". De kritiek leidde ertoe dat Van Rij het voorstel alsnog ontraadde in het debat over de koopkracht.

Wel gaf hij aan dat het kabinet "een positieve grondhouding" heeft om naar het plan te kijken. In het coalitieakkoord staat al dat de belastingvrije vergoeding vanaf 2024 omhoog gaat, van 19 cent per kilometer naar 23 cent. Het kabinet wil dit wel vervroegen naar 1 januari 2023. Er is nog tijd om een goede financiering te zoeken, omdat het voorstel terecht zal komen in het belastingplan dat op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

Eerder zei Van Rij dat hij dan wel echt wil dat werkgevers die kilometervergoeding ook daadwerkelijk gaan toekennen.

Btw-tarief openbaar vervoer

Het CDA vroeg Van Rij in het debat of het btw-tarief voor het openbaar vervoer tijdelijk naar 0 procent kan. Ook dat voorstel "klinkt sympathiek", zei Van Rij. "Het is echter de vraag of het de meest effectieve maatregel is", voegde hij toe. Het plan kost naar verwachting tussen de 300 en 400 miljoen euro. De staatssecretaris wil eerst de plannen afwachten van de Europese Commissie over international treinvervoer. Ook gaat zijn eigen departement bovendien de btw-tarieven evalueren.

Na de presentatie van de Europese plannen en de evaluatie is het goed om "deze discussie te vervolgen", stelde de staatssecretaris voor.

Door: ANP

04 december '23 (15:45)

Volgens bezorgers zijn alle cadeautjes op tijd binnen voor pakjesavond

Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

04 december '23 (15:15)

140 Italiaanse elektrische bussen door Qbuzz besteld voor regio Leiden

Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

04 december '23 ( 6:00)

Minder grote omzetstijging auto- en motorbranche

In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.

01 december '23 (15:00)

Achmea wil uitstoot verzekerde auto's omlaag krijgen

Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

01 december '23 (12:45)

Lichte stijging autoverkopen in november: automarkt 'normaliseert'

Autofabrikanten verkochten in november nog maar iets meer auto's dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging wijst dat op een normalisering van de markt voor personenauto's, na maanden van sterke stijgingen.

01 december '23 ( 8:27)

Van Eijsingabrug in Oegstgeest anderhalve dag afgesloten

De Van Eijsingabrug in Oegstgeest is van donderdag 7 december (07.00 uur) tot en met vrijdag 8 december (19.00 uur) vanwege werkzaamheden afgesloten. Autoverkeer, bussen, voetgangers en fietsers kunnen dan niet over de brug. Daarover bericht de gemeente Oegstgeest.

01 december '23 ( 8:13)

Kentekenonderzoek in gemeente Nederweert brengt routes vrachtverkeer in beeld

Een van de ambities uit het Mobiliteitsplan Nederweert is om doorgaand vrachtverkeer over de daarvoor bestemde wegen te leiden. Van 20 tot en met 28 novemher 2023 heeft Nederweert met verkeerscamera's een kentekenonderzoek gedaan om inzicht te krijgen in hoe vrachtverkeer het gemeentelijke wegennet daadwerkelijk gebruikt. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

01 december '23 ( 7:45)

Gladheid: code geel in Friesland, Groningen en Noord-Holland

Het KNMI waarschuwt automobilisten in Friesland, Groningen en Noord-Holland dat het 's ochtends op lokale wegen glad kan zijn door het bevriezen van natte weggedeelten. Vrijdagavond kan het daar eveneens glad worden door sneeuwbuien en later mogelijk ook weer door bevriezing van het wegdek, aldus het KNMI, dat code geel heeft afgegeven.

30 november '23 (16:00)

Volgens ANWB circa 40 procent meer pechmeldingen door vrieskou

De vrieskou leidt ertoe dat de ANWB veel meer meldingen krijgt van pechgevallen. Een woordvoerster ziet een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van een gewone donderdag. "We verwachten dat we aan het einde van de dag op 5100 meldingen uitkomen." Ook vrijdag wordt het druk, voorspelt ze.

30 november '23 (12:45)

Regionaal ov: provincies hebben 300 miljoen euro verdeeld

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.