Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Voor verduurzamen trucks is beter stroomnet nodig'

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
'Voor verduurzamen trucks is beter stroomnet nodig'
Gebruikers van vrachtwagens maken nog maar weinig de overstap naar elektrisch rijden. Volgens brancheverenigingen RAI Vereniging en Transport en Logistiek Nederland (TLN) komt dat door de huidige toestand van het elektriciteitsnet, waarvan de capaciteit "volstrekt onvoldoende" is. De belangenclubs pleiten voor een ‘stroomgarantie’.

Daarmee zou moeten worden gekeken naar de totale behoefte aan stroom om de ambities voor het elektrisch maken van het vrachtverkeer te realiseren. "Dat betreft niet alleen de stadslogistiek in de periode tot 2030, maar ook de volledige elektrificatie die daarna volgt", staat in een toelichting.

RAI Vereniging en TLN wijzen erop dat in het Nederlandse Klimaatakkoord staat dat vervoer met vracht- en bestelauto’s in grotere steden in 2030 niets meer mag uitstoten. De ambitie is om tien jaar later alle nieuwe vrachtwagens in Nederland zonder uitstoot te laten zijn.

Terughoudend

Maar nu zijn transporteurs volgens de verenigingen nog "erg terughoudend" met investeren in elektrisch rijden. "Een batterij-elektrische vrachtwagen is al snel drie keer zo duur als een dieselvrachtwagen en heeft een veel kleinere actieradius. Daardoor valt er nog niet te concurreren." Wel is de verwachting dat komende jaren de prijs van een elektrische vrachtwagen daalt en de actieradius toeneemt en zo "uiteindelijk een meer marktconforme situatie ontwikkelt".

RAI Vereniging en TLN zeggen dat het elektriciteitsnet de grootste beperkende factor is. "Een vrachtauto die door gebrek aan stroom niet optimaal ingezet kan worden, vormt een groot risico voor een transportbedrijf."

Afgelopen jaar kwamen er 67 elektrische vrachtwagens bij. "Om het doel van 2030 te behalen, moet de komende acht jaar het aantal nieuw verkochte trucks groeien naar 4000 tot 5000 elektrische vrachtwagens per jaar."

Door: ANP

08 mei '24 ( 8:15)

BMW verkoopt meer elektrische auto´s

Het Duitse autoconcern BMW heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de wereldwijde verkopen licht zien stijgen. Daarbij deden volledig elektrische auto's het goed. De verkoop van motorfietsen van BMW ging wel omlaag.

08 mei '24 ( 8:00)

Toyota somberder over winst lopend boekjaar

Autofabrikant Toyota is somberder over zijn winst in het lopende boekjaar. Het Japanse concern kampt met de nasleep van een schandaal bij dochterbedrijf Daihatsu, waar veiligheidstesten jarenlang gemanipuleerd werden. Daardoor moest Toyota ook zijn productiedoelen voor de komende tijd verlagen.

08 mei '24 ( 6:00)

Tijdens hemelvaartsweekend hinder op meerdere wegen rond Rotterdam

In het lange hemelvaartsweekend moeten weggebruikers rekening houden met hinder en vertraging op meerdere wegen rond Rotterdam. Weggebruikers kunnen in deze periode geen gebruikmaken van een deel van snelweg A16 bij Rotterdam.

08 mei '24 ( 6:00)

Mogelijk drukke avondspits vanwege lang hemelvaartsweekend

De ANWB houdt rekening met een drukke avondspits vanwege de start van een lang hemelvaartsweekend. Vorig jaar stond er ruim 1000 kilometer file aan de vooravond van Hemelvaart. Zo druk zal het woensdag niet worden, verwacht de ANWB, omdat veel mensen al de meivakantie vieren.

07 mei '24 (15:00)

Man die in Arnhem in vuilniswagen terechtkwam is overleden

De man die dinsdagochtend in een vuilniswagen in Arnhem terechtkwam is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie.

07 mei '24 ( 8:23)

Elsbroekerbrug op Leimuiderweg (N207) enkele dagen afgesloten

Van vrijdag 24 mei (21.00 uur) tot maandag 27 mei (05.00 uur) 2024 vervangt Provincie Noord-Holland de voegen van de Elsbroekerbrug op de Leimuiderweg (N207). Gedurende deze periode is de brug afgesloten voor al het verkeer. Daarover bericht Provincie Noord-Holland.

07 mei '24 ( 6:00)

Voetgangster in Eindhoven aangereden door ME-bus

In Eindhoven is maandagavond een voetgangster aangereden door een busje van de Mobiele Eenheid (ME). Het ongeluk gebeurde rond 22.30 uur. De vrouw kwam onder de ME-bus terecht toen ze wilde oversteken op de Vestdijk in het centrum van de Brabantse plaats. Ze is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

06 mei '24 (12:15)

Iets lagere prijzen bij de benzinepomp

De prijzen aan de pomp dalen licht, volgens brandstofdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. De olieprijzen maakten vorige week de grootste daling sinds februari door, die kwam op het moment dat de risico's op verdere escalatie van de conflicten in het Midden-Oosten afnamen. Maandag veerden de olieprijzen weer wat op.

06 mei '24 (10:15)

31.000 kentekenhouders kregen in 2023 minstens tien verkeersboetes

Zo'n 31.000 kentekenhouders kregen vorig jaar tien of meer verkeersboetes, dat meldt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) maandag na een beroep op de Wet Open Overheid door BNR. De voorgaande twee jaren schommelde dit aantal ook al rond de 30.000.

06 mei '24 ( 8:30)

Damrak: aandacht voor resultaten bezorger PostNL

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar de resultaten van PostNL. De post- en pakketbezorger zag afgelopen kwartaal de omzet licht dalen. Het bedrijfsresultaat was 9 miljoen euro negatief, tegen een positief resultaat van 7 miljoen euro een jaar eerder. Topvrouw Herna Verhagen sprak van een lastige omgeving voor het bedrijf in het eerste kwartaal met stijgende kosten, vooral voor lonen. De vooruitzichten voor het hele jaar bleven wel onveranderd.