Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ANWB wil volgend jaar medische drones inzetten voor spoedleveringen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
ANWB wil volgend jaar medische drones inzetten voor spoedleveringen
Als het aan de ANWB ligt vliegen volgend jaar de eerste drones rond die spoedleveringen voor ziekenhuizen verzorgen. De verkeersdienst werkt samen met andere bedrijven aan een dronedienst die bloedmonsters met spoed van en naar ziekenhuizen vervoert. Na een proef in het afgelopen najaar, mikken de initiatiefnemers op de eerste praktische inzet in 2023.

De ANWB is al verantwoordelijk voor de traumahelikopters en wil die graag aanvullen met drones. Daarvoor is een samenwerking opgezet met onder andere dronefabrikant Avy, telecomconcern KPN en post- en pakketbezorger PostNL. "We beginnen eerst met één route, met beperkte openingstijden. Denk daarbij aan één tot twee vluchten per dag", zegt Simon Prent, verantwoordelijk manager voor drone-activiteiten bij de ANWB. Hij staat met de de Avy-drone op Amsterdam Drone Week in de RAI Amsterdam, een evenement over de civiele inzet van drones.

Die eerste vluchten zullen plaatsvinden vanuit het ziekenhuis Isala in Zwolle voor het vervoer van bloedmonsters. Over vijf tot zes jaar moet er in heel Nederland een dekkend netwerk voor dronevluchten voor medische spoedleveringen bestaan dat 24 uur per dag kan worden ingezet. "De drones kunnen tot 3 kilogram vervoeren. Gebruik je fantasie en bedenk wat je allemaal allemaal nog meer kunt vervoeren. Te denken valt ook aan vaccins, antigif of insuline."

Risico

Het uitblijven van passende regelgeving is volgens Prent een van de grootste risico's voor het project. De Europese luchtvaartautoriteit EASA is volgens hem vergevorderd met het opstellen van sluitende regelgeving voor drones. Maar de invoering daarvan op nationaal niveau gaat in Nederland langzaam, vindt Prent. Hij wijst naar Ierland, waar het al is toegestaan om drones buiten het eigen zichtveld te besturen. In Nederland zou dat bij de huidige regelgeving alleen mogelijk zijn als het luchtruim óf volledig wordt afgesloten óf als de drone in het door de luchtverkeersleiding gecontroleerde luchtruim vliegt. Om de ANWB-drone in te kunnen zetten, moet dat veranderen.

Volgens de ANWB zitten er veel voordelen aan de inzet van drones voor medische spoedleveringen. In landelijke gebieden worden veel gezondheidsdiensten gecentraliseerd, waardoor de spoedleveringen van bijvoorbeeld bloedmonsters voor veel verkeer met kleine ladingen zorgen. Die kunnen relatief duurzaam worden vervangen door drones. In grotere steden leveren onbemande vliegtuigen het voordeel op dat ze geen last hebben van verkeersopstoppingen, zegt Prent.

Door: ANP

08 december '23 ( 8:50)

Fietsproef Amersfoort: sneller door groen fietsen

Dinsdag 5 december 2023 is de gemeente Amersfoort gestart met een kleinschalige fietsproef. Doel van deze proef is om verkeer sneller te laten doorstromen en het fietsen in de stad te stimuleren. Daarover bericht de gemeente Amersfoort.

08 december '23 ( 6:00)

Nieuwe maximumsnelheid voor meeste wegen in Amsterdam

In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

07 december '23 (15:00)

Werkzaamheden in Sijtwendetunnel N14 leiden vanaf februari tot hinder

Vanaf 4 februari volgend jaar vervangt Rijkswaterstaat de verlichting in de drie tunneldelen op de N14 bij Leidschendam die samen de Sijtwendetunnel vormen. De werkzaamheden, die volgens de planning tot 18 mei 2024 duren, hebben gevolgen voor het verkeer op deze drukke route die de A4 en de N44 verbindt.

07 december '23 ( 7:15)

In het hele land code geel vanwege gladheid en mist

In het hele land geldt donderdagochtend code geel om gladheid of dichte mist, of allebei. Volgens het KNMI is het vooral in de zuidelijke helft van het land plaatselijk erg mistig. De dichte mist breidt zich de komende uren naar het noorden uit, verwacht het weerinstituut.

06 december '23 (19:00)

Vanaf juli vrachtwagenrijbewijs nodig voor grote elektrische bestelbus

Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan.

06 december '23 (15:30)

Marechaussee vindt 47 vreemdelingen in vrachtwagen in Hoek van Holland

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdagavond 47 illegale vreemdelingen gevonden in een vrachtwagen in Hoek van Holland. De chauffeur, een Nederlander, is opgepakt op verdenking van mensensmokkel. De trailer werd gecontroleerd voordat het voertuig de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk zou maken.

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.