Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Fastned verdubbelt omzet, maar nettoverlies neemt toe

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Fastned verdubbelt omzet, maar nettoverlies neemt toe
De uitbater van laadstations voor elektrische auto's Fastned heeft zijn omzet in 2021 bijna verdubbeld. Tegelijkertijd liep ook het nettoverlies sterk op. Het Nederlandse bedrijf kampte in de tweede helft van het jaar onder andere met de sterk gestegen elektriciteitsprijzen, een probleem dat door de oorlog in Oekraïne nog blijft bestaan.

Laadbeurten voor elektrische auto's leverden Fastned 12,4 miljoen euro op, tegenover 6,3 miljoen euro een jaar eerder. Die omzetstijging dankte het bedrijf onder andere aan de verdere uitbreiding van zijn netwerk van laadstations. In één jaar kwamen er 57 laadstations bij, waarmee het totaal op 188 stations uitkwam. Bestaande stations werden uitgerust met meer laders, waardoor daar ook meer automobilisten tegelijk konden worden geholpen.

Maar die groei gaat gepaard met forse investeringen, ook in een groeiend personeelsbestand. Het nettoverlies kwam uit op 24,5 miljoen euro, tegenover 12,4 miljoen euro een jaar eerder. Daarbij stonden de marges per laadbeurt onder druk door de vervijfvoudiging van de elektriciteitsprijs tussen het slotkwartaal van 2021 en dat van 2020. Fastned zag zich genoodzaakt de laadtarieven te verhogen en sneller mee te laten bewegen met de elektriciteitsprijzen.

Hoge prijzen

Dure elektriciteit blijft Fastned waarschijnlijk bezighouden. Door de oorlog in Oekraïne blijft de prijs voor aardgas hoog, wat ook elektriciteitsprijzen hoog houdt. Daarnaast houdt Fastned rekening met duurdere materialen voor de bouw van nieuwe laadstations door de oorlog.

De oorlog kan het bedrijf ook op een andere manier dwarszitten. Door problemen op de grondstoffenmarkten, zoals die voor nikkel, dreigen autofabrikanten minder elektrische auto's af te leveren. Dat kost Fastned mogelijk weer klandizie, waarschuwt het bedrijf in zijn jaarverslag.

Door: ANP

29 mei '24 (14:15)

Donderdag meer verkeersdrukte door Duitse feestdag

De ANWB waarschuwt voor grotere verkeersdrukte donderdagochtend door de komst van veel Duitse toeristen. In Duitsland is het dan Sacramentsdag, een feestdag in verschillende Duitse deelstaten. Daardoor trekken naar verwachting veel Duitsers de grens over om Nederland een lang weekend te bezoeken.

29 mei '24 (13:45)

Volkswagen wil haast maken met goedkope elektrische auto

Volkswagen wil haast maken met de ontwikkeling van een goedkope elektrische auto, die 20.000 euro moet gaan kosten. De auto moet in 2027 op de markt verschijnen. De raad van bestuur van de VW Group heeft deze week het groene licht gegeven voor het model van de elektrische auto, die voorlopig ID.1 gaat heten.

29 mei '24 ( 7:30)

Vanaf zaterdag proef met flitspalen voor handhaving 30 kilometer per uur in Amsterdam

Vanaf zaterdag wordt in Amsterdam de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur met flitspalen gehandhaafd. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag. Het gaat om een proef; het is volgens het OM voor het eerst dat flitspalen worden ingezet voor de handhaving van de snelheid van 30 kilometer per uur.

28 mei '24 (16:00)

Nog 85 auto's in deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein

In de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein staan nog 85 auto's die daar voorlopig niet weggehaald kunnen worden. Eerder dacht het naastgelegen St. Antonius Ziekenhuis dat het om ruim 70 auto's ging, maar een woordvoerder zegt dat de afgelopen uren nog meer mensen zich hebben gemeld. De eigenaren zijn voornamelijk ziekenhuismedewerkers, maar ook patiënten en bezoekers die tijdens het instorten van de rijhellingen zondagavond nog in het ziekenhuis waren, aldus de woordvoerder.

28 mei '24 (12:30)

Door meer examens rijlessen mogelijk honderden euro's duurder

Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen. Op dit moment kost een rijbewijs in totaal gemiddeld 3125 euro, schrijft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

28 mei '24 (12:00)

EK voetbal: FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland

Busbedrijf FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland tijdens het EK voetbal. Volgens een woordvoerder vullen de bussen vanuit Amsterdam of Groningen zich snel daags voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Hamburg. Daar speelt Oranje op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

28 mei '24 (10:15)

Scooterrijdster in Urk overleden na aanrijding met taxibusje

Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

28 mei '24 ( 8:26)

Vanaf maandag bijna twee weken wegwerkzaamheden in Middelburg

Van maandag 3 juni tot en met zaterdag 15 juni 2024 wordt 's avonds en 's nachts het asfalt vervangen van de Schroeweg tussen de Torenweg en de Statenlaan in Middelburg. Dat leidt tot afsluitingen. Daarover bericht de gemeente Middelburg.

28 mei '24 ( 8:16)

Amsterdam steekt 7,5 miljoen extra in openbaar vervoer

Ook de gemeente Amsterdam wil beter openbaar vervoer en meer mensen in de bus, tram en metro. Daarom besteedt zij 7,5 miljoen euro extra aan het openbaar vervoer. Geïnvesteerd wordt in betere haltes (meer bussen de buurten in) en goede aansluitingen van het openbaar vervoer op de fiets. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

28 mei '24 ( 8:00)

Voorstel kabinet: rijopleidingen verplicht en nieuwe regels voor rijscholen

Het demissionaire kabinet wil rijopleidingen verplicht maken. Het is een van een reeks nieuwe regels die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) voorstelt om misstanden bij rijscholen tegen te gaan en het slagingspercentage op te krikken. Momenteel zijn alleen rijexamens nog verplicht.