Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Leerlingenvervoer maakt het voor kwetsbare kinderen alleen maar lastiger

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Leerlingenvervoer maakt het voor kwetsbare kinderen alleen maar lastiger
Het leerlingenvervoer kan veel beter. Nu zijn ritten vaak veel te lang, wisselen chauffeurs te vaak en is de situatie in de bus soms zelfs onveilig. Met als gevolg dat de toch al kwetsbare leerlingen uitgeput op school aankomen. Het zijn verontrustende conclusies uit een onderzoek van Ouders & Onderwijs onder meer dan 500 ouders van kinderen die er dagelijks mee te maken hebben. Dat meldt Ouders & Onderwijs. 

Van de ondervraagden wonen de meeste kinderen niet ver van school: 30 procent minder dan 10 kilometer en bijna 70 procent minder dan 20 kilometer. Toch is de helft van de kinderen een uur tot twee uur per dag onderweg en 27 procent zelfs meer dan twee uur. De reistijd trekt een grote wissel op leerlingen. Ook voor relatief korte afstanden kan de reistijd sterk oplopen. Zo zijn er voorbeelden van leerlingen die op minder dan 6 kilometer van school wonen en toch meer dan een uur onderweg zijn om op school te komen. Opvallend is dat de jongste leerlingen de langste reistijd hebben.

Ontevreden ouders 

Over de reistijd, wisselende chauffeurs, drukte in het busje en de kwaliteit van de chauffeur zijn ouders het vaakst ontevreden. Verder worden zaken genoemd als: wisselende routes, ontbrekende communicatie, busjes die te laat komen, fouten in de planning, problemen met gebruik van een opstaphalte en het ontbreken van begeleiding in het taxibusje. Driekwart van de ouders diende weleens een klacht in, meestal bij het vervoersbedrijf (62 procent) of de gemeente (45 procent). Over de afhandeling zijn ze allerminst tevreden. Vaak horen ouders dat het niet anders kan vanwege personeelstekorten, of dat het valt binnen de richtlijnen. Ook worden ze doorgestuurd naar een andere instantie.

De ernst van de situaties die ouders benoemen is opmerkelijk. Dan gaat het over lange reistijden, veel wisselende chauffeurs en onveilige situaties in het taxibusje. Kinderen ervaren regelmatig pesten, stress en zelfs agressie en fysiek geweld. Chauffeurs hebben vaak weinig mogelijkheden om in te grijpen als het niet goed gaat. Een aantal ouders geeft aan dat hierdoor hun kind minder dagen naar school gaat of zelfs niet meer naar school kan.

Aanbevelingen 

Met de resultaten doet Ouders & Onderwijs een aantal aanbevelingen. Zo zou de maximale reistijd fors verminderd moeten worden, zeker bij jonge kinderen. Dit zou door de nationale overheid als verplichting moeten worden opgelegd aan alle gemeenten. Bovendien kan de afhandeling en rapportage van klachten, zowel bij gemeenten als bij vervoersbedrijven een stuk beter. Ook moeten er toezeggingen komen over vaste chauffeurs met een pedagogische opleiding. De kwaliteit van het vervoer moet centraal staan.

Door: Nationale Transportgids 

29 mei '24 (14:15)

Donderdag meer verkeersdrukte door Duitse feestdag

De ANWB waarschuwt voor grotere verkeersdrukte donderdagochtend door de komst van veel Duitse toeristen. In Duitsland is het dan Sacramentsdag, een feestdag in verschillende Duitse deelstaten. Daardoor trekken naar verwachting veel Duitsers de grens over om Nederland een lang weekend te bezoeken.

29 mei '24 (13:45)

Volkswagen wil haast maken met goedkope elektrische auto

Volkswagen wil haast maken met de ontwikkeling van een goedkope elektrische auto, die 20.000 euro moet gaan kosten. De auto moet in 2027 op de markt verschijnen. De raad van bestuur van de VW Group heeft deze week het groene licht gegeven voor het model van de elektrische auto, die voorlopig ID.1 gaat heten.

29 mei '24 ( 7:30)

Vanaf zaterdag proef met flitspalen voor handhaving 30 kilometer per uur in Amsterdam

Vanaf zaterdag wordt in Amsterdam de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur met flitspalen gehandhaafd. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag. Het gaat om een proef; het is volgens het OM voor het eerst dat flitspalen worden ingezet voor de handhaving van de snelheid van 30 kilometer per uur.

28 mei '24 (16:00)

Nog 85 auto's in deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein

In de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein staan nog 85 auto's die daar voorlopig niet weggehaald kunnen worden. Eerder dacht het naastgelegen St. Antonius Ziekenhuis dat het om ruim 70 auto's ging, maar een woordvoerder zegt dat de afgelopen uren nog meer mensen zich hebben gemeld. De eigenaren zijn voornamelijk ziekenhuismedewerkers, maar ook patiënten en bezoekers die tijdens het instorten van de rijhellingen zondagavond nog in het ziekenhuis waren, aldus de woordvoerder.

28 mei '24 (12:30)

Door meer examens rijlessen mogelijk honderden euro's duurder

Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen. Op dit moment kost een rijbewijs in totaal gemiddeld 3125 euro, schrijft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

28 mei '24 (12:00)

EK voetbal: FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland

Busbedrijf FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland tijdens het EK voetbal. Volgens een woordvoerder vullen de bussen vanuit Amsterdam of Groningen zich snel daags voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Hamburg. Daar speelt Oranje op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

28 mei '24 (10:15)

Scooterrijdster in Urk overleden na aanrijding met taxibusje

Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

28 mei '24 ( 8:26)

Vanaf maandag bijna twee weken wegwerkzaamheden in Middelburg

Van maandag 3 juni tot en met zaterdag 15 juni 2024 wordt 's avonds en 's nachts het asfalt vervangen van de Schroeweg tussen de Torenweg en de Statenlaan in Middelburg. Dat leidt tot afsluitingen. Daarover bericht de gemeente Middelburg.

28 mei '24 ( 8:16)

Amsterdam steekt 7,5 miljoen extra in openbaar vervoer

Ook de gemeente Amsterdam wil beter openbaar vervoer en meer mensen in de bus, tram en metro. Daarom besteedt zij 7,5 miljoen euro extra aan het openbaar vervoer. Geïnvesteerd wordt in betere haltes (meer bussen de buurten in) en goede aansluitingen van het openbaar vervoer op de fiets. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

28 mei '24 ( 8:00)

Voorstel kabinet: rijopleidingen verplicht en nieuwe regels voor rijscholen

Het demissionaire kabinet wil rijopleidingen verplicht maken. Het is een van een reeks nieuwe regels die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) voorstelt om misstanden bij rijscholen tegen te gaan en het slagingspercentage op te krikken. Momenteel zijn alleen rijexamens nog verplicht.