Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Adviesrapport 'Veilige Schoolroutes' van Fietsersbond uitgereikt aan gemeenten

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Adviesrapport 'Veilige Schoolroutes' van Fietsersbond uitgereikt aan gemeenten
Het ontbreken van een veilige fietsroute is een van de redenen voor ouders om hun kinderen niet op de fiets naar school te laten gaan. Terecht, want veiligheid is heel belangrijk. Maar met wat denkwerk en ingrepen door de gemeente is een veilige schoolroute vrij eenvoudig te creëren. De Fietsersbond heeft op twee scholen in Houten en Groningen samen met kinderen onderzoek gedaan en adviezen geschreven om de fietsroute naar school veiliger te maken. Dat meldt de Fietsersbond.

Het aantal kinderen dat met de fiets naar school komt daalt. Bijna een derde van de kinderen fietst nooit naar school, terwijl lopen en fietsen voor kinderen de manieren zijn om zichzelf te verplaatsen: naar school, naar de sportclub, naar de bieb of naar vriendjes en vriendinnetjes. Door zelfstandig de straat op te gaan en hun weg te zoeken, ontwikkelen kinderen zelfvertrouwen en groeien ze. Bovendien dragen lopen en fietsen bij aan gezondheid, ontwikkeling, leervermogen en geluk. Daarom hebben Tour de Force en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – samen met de F10 gemeenten en maatschappelijke organisaties zoals de Fietsersbond – in 2020 en 2021 zes verschillende pilots opgezet en uitgevoerd onder de titel ‘Veilig fietsen naar school’.

Alternatieve routes en oplossingen 

De Fietsersbond zocht tijdens de pilot Veilige Schoolroutes uit wat een veilige schoolroute is, en hoe kinderen kunnen bijdragen aan het gemeentelijk beleid om deze routes veiliger te maken. Vaak zijn namelijk alleen beleidsmedewerkers en wegbeheerders bezig met de veiligheid van een route, maar dit zijn altijd volwassenen. De bedoeling van dit project was om juist vanuit het perspectief van de kinderen te onderzoeken hoe de route naar school kan worden verbeterd. Kinderen (uit groep 6, 7 en 8) en ouders identificeerden samen met een expert van de Fietsersbond onveilige situaties en bedachten ook samen alternatieve routes en oplossingen. Die varieerden van een fietstunnel tot snelheidsbeperkende maatregelen voor andere weggebruikers, en van het herinrichten van een kruispunt tot een andere voorrangsregeling.

In 2020 en 2021 is het project Veilige Schoolroutes uitgevoerd op de Van Harte School in Houten en Basisschool de Tamarisk in Groningen. De afgelopen weken is het adviesrapport op beide scholen uitgereikt, waarin de Fietsersbond de gemeente vraagt om enkele ingrepen te doen om de schoolroute veiliger te maken, gebaseerd op de ideeën van de leerlingen. Zowel wethouder Broeksma (Groningen) als wethouder van Dalen (Houten) namen het rapport met enthousiasme in ontvangst en spreken de belofte uit om deze adviezen serieus mee te nemen in het mobiliteitsbeleid van de gemeente.

Fietsen naar school 

De Fietsersbond wil in de komende jaren meer aandacht voor het belang van fietsen naar school. Hoe eerder een kind begint met fietsen, hoe groter de kans is dat hij of zij dat blijft doen tot op hoge leeftijd. De rit van huis naar de basisschool is ideaal om goed te oefenen met fietsen en het omgaan met het verkeer. Het is van belang dat alle kinderen een eigen fiets hebben en de kans krijgen om veilig en comfortabel te fietsen. Een veilige schoolroute draagt daar aan bij.

Door: Nationale Transportgids 
Beeld: Fietsersbond 

02 juli '25 (15:46)

Code oranje in Overijssel, Gelderland en Limburg om zwaar onweer

Het KNMI heeft voor de provincies Overijssel, Gelderland en Limburg code oranje uitgeroepen om zware onweersbuien. De waarschuwing geldt van 15.00 uur tot 19.00 uur voor Limburg en van 16.00 uur tot 20.00 uur voor Overijssel en Gelderland.

02 juli '25 (15:46)

Vervoerregio's houden zorgen over toekomst ov ondanks steun Kamer

Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.

02 juli '25 (13:25)

Prijsverschil tussen duurste en goedkoopste tankstation is bijna 30 euro

Benzine in Nederland kost nu gemiddeld 1,928 euro per liter, maar de verschillen tussen tankstations zijn enorm. Tanken bij de duurste pomp kost je tot 2,259 euro per liter, terwijl je elders voor 1,708 euro per liter al klaar bent. Bij een volle tank van 50 liter betaal je dan 27,55 meer. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, zo meldt de vergelijkingssite.

02 juli '25 (10:38)

Kamer wil dat kabinet afziet van bezuinigingen op regionaal ov

Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.

02 juli '25 ( 8:21)

Code oranje in drie provincies: stevige onweersbuien in het oosten

Met uitzondering van de Wadden ook vandaag hitte. In Noord-Brabant, Limburg en Gelderland is vanwege extreme hitte code oranje van kracht. Dat meldt KNMI.

02 juli '25 ( 8:04)

Stijging verkoop campers en caravans

In de eerste helft van 2025 is de verkoop van nieuwe caravans en campers in Nederland gestegen. Van alle kampeerauto's en caravans staan de meeste geregistreerd in Noord-Brabant. Dat meldt Nederlands Dagblad.

01 juli '25 (16:36)

Kustwacht Nederland na storing weer bereikbaar via marifoon

De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken weer. De kustwacht kon dinsdagochtend geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. De oorzaak was een probleem met het zogeheten routeringsprotocol, dat ervoor moet zorgen dat berichten op de juiste plaats komen. Inmiddels is de dienst weer bereikbaar via de marifoon en kan ze ook weer navigatie- en weerberichten verzenden.

01 juli '25 (16:36)

Afsluitdijk dicht in beide richtingen door technische problemen

De Afsluitdijk is in beide richtingen dicht door technische problemen bij de Stevinsluizen. Dat meldt de verkeersdienst van de ANWB. Het is niet bekend hoe lang dit gaat duren. Het verkeer moet omrijden via de A6 in Flevoland.

01 juli '25 (16:36)

Ook dinsdag drukkere dag voor Wegenwacht door hitteproblemen

De Wegenwacht heeft het ook dinsdag drukker dan normaal door pechgevallen die te maken hebben met de hitte. De pechdienst van de ANWB ziet vooral gestrande automobilisten waarbij de auto start- of accuproblemen heeft.

01 juli '25 (14:21)

Pilot gemeente Groningen: elektrische auto’s opladen met speciale stoeptegels

De gemeente Groningen start een pilot met ‘kabelgoottegels’. Met deze speciale stoeptegels kunnen inwoners hun elektrische auto opladen vanaf het eigen huis via een kabel in de stoep. De gemeente wil elektrisch rijden op deze manier makkelijker maken én onderzoeken of deze oplossing goed werkt in de openbare ruimte. Daarover bericht de gemeente Groningen.