Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Adviesrapport 'Veilige Schoolroutes' van Fietsersbond uitgereikt aan gemeenten

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Adviesrapport 'Veilige Schoolroutes' van Fietsersbond uitgereikt aan gemeenten
Het ontbreken van een veilige fietsroute is een van de redenen voor ouders om hun kinderen niet op de fiets naar school te laten gaan. Terecht, want veiligheid is heel belangrijk. Maar met wat denkwerk en ingrepen door de gemeente is een veilige schoolroute vrij eenvoudig te creëren. De Fietsersbond heeft op twee scholen in Houten en Groningen samen met kinderen onderzoek gedaan en adviezen geschreven om de fietsroute naar school veiliger te maken. Dat meldt de Fietsersbond.

Het aantal kinderen dat met de fiets naar school komt daalt. Bijna een derde van de kinderen fietst nooit naar school, terwijl lopen en fietsen voor kinderen de manieren zijn om zichzelf te verplaatsen: naar school, naar de sportclub, naar de bieb of naar vriendjes en vriendinnetjes. Door zelfstandig de straat op te gaan en hun weg te zoeken, ontwikkelen kinderen zelfvertrouwen en groeien ze. Bovendien dragen lopen en fietsen bij aan gezondheid, ontwikkeling, leervermogen en geluk. Daarom hebben Tour de Force en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – samen met de F10 gemeenten en maatschappelijke organisaties zoals de Fietsersbond – in 2020 en 2021 zes verschillende pilots opgezet en uitgevoerd onder de titel ‘Veilig fietsen naar school’.

Alternatieve routes en oplossingen 

De Fietsersbond zocht tijdens de pilot Veilige Schoolroutes uit wat een veilige schoolroute is, en hoe kinderen kunnen bijdragen aan het gemeentelijk beleid om deze routes veiliger te maken. Vaak zijn namelijk alleen beleidsmedewerkers en wegbeheerders bezig met de veiligheid van een route, maar dit zijn altijd volwassenen. De bedoeling van dit project was om juist vanuit het perspectief van de kinderen te onderzoeken hoe de route naar school kan worden verbeterd. Kinderen (uit groep 6, 7 en 8) en ouders identificeerden samen met een expert van de Fietsersbond onveilige situaties en bedachten ook samen alternatieve routes en oplossingen. Die varieerden van een fietstunnel tot snelheidsbeperkende maatregelen voor andere weggebruikers, en van het herinrichten van een kruispunt tot een andere voorrangsregeling.

In 2020 en 2021 is het project Veilige Schoolroutes uitgevoerd op de Van Harte School in Houten en Basisschool de Tamarisk in Groningen. De afgelopen weken is het adviesrapport op beide scholen uitgereikt, waarin de Fietsersbond de gemeente vraagt om enkele ingrepen te doen om de schoolroute veiliger te maken, gebaseerd op de ideeën van de leerlingen. Zowel wethouder Broeksma (Groningen) als wethouder van Dalen (Houten) namen het rapport met enthousiasme in ontvangst en spreken de belofte uit om deze adviezen serieus mee te nemen in het mobiliteitsbeleid van de gemeente.

Fietsen naar school 

De Fietsersbond wil in de komende jaren meer aandacht voor het belang van fietsen naar school. Hoe eerder een kind begint met fietsen, hoe groter de kans is dat hij of zij dat blijft doen tot op hoge leeftijd. De rit van huis naar de basisschool is ideaal om goed te oefenen met fietsen en het omgaan met het verkeer. Het is van belang dat alle kinderen een eigen fiets hebben en de kans krijgen om veilig en comfortabel te fietsen. Een veilige schoolroute draagt daar aan bij.

Door: Nationale Transportgids 
Beeld: Fietsersbond 

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.

21 mei '24 ( 6:00)

Snelle toename aantal taxibedrijven

Het aantal taxibedrijven in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Begin 2019 stonden er 11.148 taxibedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vandaag zijn het er 14.356, een stijging van bijna 29 procent.

20 mei '24 (13:45)

ANWB aangedaan door ongeval Eindhoven en werkt mee aan onderzoek

De ANWB zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de fatale aanrijding tussen een bestelbus van de Wegenwacht en een fietser in Eindhoven, afgelopen donderdagmiddag. Dat laat de vereniging maandag weten. Volgens de politie was mogelijk opzet in het spel.