Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Compensatie energie- en brandstofprijzen laat te veel mensen in de kou staan

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Compensatie energie- en brandstofprijzen laat te veel mensen in de kou staan
De plannen van het kabinet om de sterk gestegen energie- en brandstofprijzen te compenseren, laten volgens de oppositie in de Tweede Kamer nog te veel mensen in de kou staan. Partijen pleiten voor meer gerichte hulp, met name voor mensen die niet in aanmerking komen voor inkomensondersteuning via de gemeente.

Het koopkrachtpakket biedt "voor sommige mensen te veel, voor veel mensen te weinig", constateert PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Hij stelt dat de aangekondigde verlagingen van de brandstofaccijnzen (per 1 april) en de btw op energie (per 1 juli) vooral terechtkomen bij de hoogste inkomens, terwijl de middeninkomens niet genoeg compensatie krijgen.

Nijboer vindt ook dat het kabinet te makkelijk de oorlog in Oekraïne aanwijst als oorzaak van de verslechterde koopkrachtplaatjes. "Het wás al beroerd", aldus de PvdA'er. Door in het coalitieakkoord slechts te sturen op een in doorsnee stabiele koopkracht, nam het kabinet volgens hem zelf het risico dat iedereen bij tegenslag meteen in de min zou zakken.

Extra ondersteuning

Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver is ontevreden. Hij blijft erbij dat het kabinet mensen het beste had kunnen helpen door de energieprijzen te bevriezen. "Anders ben je problemen vooruit aan het schuiven. Dan kan je er nu wat geld bijdoen, maar volgende maand heb je weer een groter probleem."

Klaver vraagt het kabinet daarnaast om meer hulp voor mensen die net te veel verdienen voor de 800 euro gemeentelijke steun die beschikbaar is voor de armste gezinnen. Hij denkt aan extra ondersteuning via bijvoorbeeld de zorgtoeslag of het kindgebonden budget. Ook zouden verhuurders van tochtige woningen tot een huurkorting gedwongen moeten worden.

Snel uitvoerbaar

De coalitiepartijen erkennen dat het pakket "niet perfect" is, maar in tegenstelling tot veel alternatieven wel snel uitvoerbaar. D66'er Steven van Weyenberg wijst erop dat het al een hele klus moet zijn geweest om maatregelen te verzinnen die al zo snel verlichting kunnen bieden. Ook vraagt hij zich af hoe eventuele extra maatregelen gefinancierd moeten worden.

Pieter Grinwis van de ChristenUnie bestrijdt daarnaast dat de maatregelen alleen mensen helpen die het al breed hebben. "Ik weet dat lagere accijnzen de wijkverpleegkundige en de bouwvakker die dagelijks afhankelijk zijn van hun auto, echt helpen. Of de boer, die juist nu de dieseltanks moet vullen om te gaan zaaien en poten."

Door: ANP

04 december '23 (15:45)

Volgens bezorgers zijn alle cadeautjes op tijd binnen voor pakjesavond

Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

04 december '23 (15:15)

140 Italiaanse elektrische bussen door Qbuzz besteld voor regio Leiden

Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

04 december '23 ( 6:00)

Minder grote omzetstijging auto- en motorbranche

In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.

01 december '23 (15:00)

Achmea wil uitstoot verzekerde auto's omlaag krijgen

Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

01 december '23 (12:45)

Lichte stijging autoverkopen in november: automarkt 'normaliseert'

Autofabrikanten verkochten in november nog maar iets meer auto's dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging wijst dat op een normalisering van de markt voor personenauto's, na maanden van sterke stijgingen.

01 december '23 ( 8:27)

Van Eijsingabrug in Oegstgeest anderhalve dag afgesloten

De Van Eijsingabrug in Oegstgeest is van donderdag 7 december (07.00 uur) tot en met vrijdag 8 december (19.00 uur) vanwege werkzaamheden afgesloten. Autoverkeer, bussen, voetgangers en fietsers kunnen dan niet over de brug. Daarover bericht de gemeente Oegstgeest.

01 december '23 ( 8:13)

Kentekenonderzoek in gemeente Nederweert brengt routes vrachtverkeer in beeld

Een van de ambities uit het Mobiliteitsplan Nederweert is om doorgaand vrachtverkeer over de daarvoor bestemde wegen te leiden. Van 20 tot en met 28 novemher 2023 heeft Nederweert met verkeerscamera's een kentekenonderzoek gedaan om inzicht te krijgen in hoe vrachtverkeer het gemeentelijke wegennet daadwerkelijk gebruikt. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

01 december '23 ( 7:45)

Gladheid: code geel in Friesland, Groningen en Noord-Holland

Het KNMI waarschuwt automobilisten in Friesland, Groningen en Noord-Holland dat het 's ochtends op lokale wegen glad kan zijn door het bevriezen van natte weggedeelten. Vrijdagavond kan het daar eveneens glad worden door sneeuwbuien en later mogelijk ook weer door bevriezing van het wegdek, aldus het KNMI, dat code geel heeft afgegeven.

30 november '23 (16:00)

Volgens ANWB circa 40 procent meer pechmeldingen door vrieskou

De vrieskou leidt ertoe dat de ANWB veel meer meldingen krijgt van pechgevallen. Een woordvoerster ziet een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van een gewone donderdag. "We verwachten dat we aan het einde van de dag op 5100 meldingen uitkomen." Ook vrijdag wordt het druk, voorspelt ze.

30 november '23 (12:45)

Regionaal ov: provincies hebben 300 miljoen euro verdeeld

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.