Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Steeds meer mensen kiezen voor elektrische auto

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Steeds meer mensen kiezen voor elektrische auto
Steeds meer particulieren kiezen voor een elektrische auto, via aankoop op private lease. Afgelopen jaar groeide het aandeel particulier in de EV-registratie (electric vehicle) naar 21 procent, terwijl in 2019 dit aandeel nog op 12 procent lag. De groei is volgens BOVAG en RAI Vereniging te danken aan de invoering van de particulier aanschafsubsidie en de introductie van steeds meer betaalbare elektrische personenauto’s. Dit meldt BOVAG. 

De gemiddelde prijs van een volledig elektrische auto was in 2019 ruim 79.000 euro. Inmiddels is de prijs met ruim 28.000 euro gezakt naar gemiddeld 51.000 euro in 2021. De verwachting is dat dit jaar en komende jaren nog meer betaalbaardere modellen worden geïntroduceerd.

Daar waar tussen 2013 en 2018 het luxe segment auto’s dominant was in de registraties van elektrische auto’s, zijn nu vooral de middenklasse C- en D-segmenten het meest populair. In 2021 was 78 procent van de nieuw geregistreerde elektrische auto’s afkomstig uit een van deze segmenten. De top 3: ŠKODA ENYAQ iV, Kia Niro EV en de Volkswagen ID.4.

Verkochte elektrische auto’s 2022

Sinds begin 2022 kunnen particulieren weer gebruikmaken van een aankoopsubsidie, waardoor het aandeel particuliere registraties in de eerste twee maanden van 2022 naar 56 procent steeg. In totaal (zakelijk en particulier) werden 6.741 nieuwe elektrische auto’s geregistreerd ten opzichte van .375 in dezelfde periode afgelopen jaar. Een stijging van 183 procent. Tot 3 maart was al voor ruim 40 miljoen euro aan subsidie aangevraagd, oftewel voor 12.000 nieuwe EV’s.

Blijven stimuleren

De overgang naar elektrisch rijden helpt Nederland bij het behalen van zijn klimaatdoelstellingen. Eerder heeft RAI Vereniging samen met ANWB, BOVAG, VNA en Natuur en Milieu een autobelastingplan gepresteerd om via hervorming van de autobelastingen de aangescherpte Europese klimaatdoelen, van 55 procent minder uitstoot voor 2030, te behalen. Cruciaal hierbij is dat de nieuwverkoop voor zakelijk en particulier gebruik tot 2030 gestimuleerd blijft worden en dat de export van deze auto’s beperkt wordt. Hiermee ontstaat komende jaren ook een gezonde tweedehands markt in Nederland, waardoor elektrisch rijden voor nog meer particulieren betaalbaar wordt en meer CO2-winst kan worden behaald.

Door: Nationale Transportgids

24 april '25 (12:59)

FlixBus merkt flinke vraag naar busreizen richting Amsterdam

FlixBus merkt een flinke vraag naar boekingen richting Amsterdam, waar dit jaar meerdere evenementen plaatsvinden. De busvervoerder constateert veel interesse voor ritjes rond Koningsdag, de viering van het 750-jarig bestaan van de stad en het festivalseizoen. FlixBus past daarom zijn capaciteit aan om te voldoen aan de toestroom van "recordaantallen" reizigers.

24 april '25 (10:41)

Nieuwe e-step, segway en bso-bus moeten vanaf juli kenteken hebben

Nieuwe bijzondere bromfietsen zoals elektrische steps, segways en bso-bussen moeten vanaf 1 juli een kenteken hebben. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Eigenaren van bijzondere bromfietsen die nu al de weg op gaan, moeten uiterlijk een jaar later een kenteken hebben aangevraagd.

24 april '25 ( 8:10)

Wegverkeer stootte in tien jaar steeds minder fijnstof uit

De fijnstofuitstoot afkomstig van wegverkeer in Nederland is in tien jaar tijd ruim 16 procent gedaald. Statistiekbureau CBS ziet in nieuwe cijfers over het jaar 2023 dat de totale hoeveelheid fijnstof door wegverkeer afnam met 0,7 miljoen kilo in vergelijking met 2013. De verbetering komt vooral door schonere motoren en roetfilters.

24 april '25 ( 1:06)

Krant: Trump wil autobedrijven ontzien bij sommige heffingen

De Amerikaanse president Donald Trump is van plan autofabrikanten te ontzien bij enkele van zijn importheffingen, schrijft zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens het Britse blad wijst dit opnieuw op een terugtrekkende beweging van Trump in de handelsoorlog, na intensieve lobby door topmannen uit de auto-industrie.

23 april '25 (22:37)

Kabinet wil in 2035 stikstofuitstoot halveren

De stikstofuitstoot van verkeer, industrie en landbouw moet in 2035 gehalveerd zijn. Ingewijden bevestigen na berichtgeving door De Telegraaf en het AD dat dit staat in de plannen van de ministeriële commissie stikstof, die aankomende vrijdag met een brief komt.

23 april '25 (11:45)

Economische bedrijvigheid eurozone groeit nog nauwelijks

De economische bedrijvigheid in de eurozone is in april nauwelijks gegroeid. Volgens marktonderzoeker S&P Global komt dit doordat onzekerheid over Amerikaanse invoerheffingen het vertrouwen in de dienstensector tot het laagste niveau in bijna vijf jaar heeft gebracht.

23 april '25 ( 9:37)

Opnieuw minder maaltijden besteld bij moederbedrijf Thuisbezorgd

Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, heeft in het eerste kwartaal minder bestellingen voor maaltijden ontvangen dan in dezelfde periode een jaar eerder. In alle regio's waar het bedrijf actief is, namen de bestellingen af. Het concern uit Amsterdam heeft al langer te maken met een krimp van de orders. Dat komt onder meer door hevige concurrentie. Ook zijn consumenten terughoudender met het bestellen van maaltijden.

23 april '25 ( 9:17)

Garagehouders gaan opnieuw staken

Medewerkers van garagehouders, autohandelaren en fietsenbedrijven leggen vanaf morgen gedurende drie dagen het werk neer. Na maanden van stakingen, waaronder een grote landelijke staking van 48 uur, is er nog steeds geen akkoord over een nieuwe cao. Dat meldt de FNV.

22 april '25 (23:02)

Winst Tesla gekelderd na kritiek op Musk

De winst van Tesla is in de eerste drie maanden van dit jaar gekelderd. Dat komt naar voren uit de financiële resultaten die de elektrische autofabrikant dinsdag heeft gepubliceerd. Het concern lijkt vooral onder druk te staan door kritiek op het werk van topman Elon Musk voor de Amerikaanse president Donald Trump.

22 april '25 (20:53)

Boa moet buitenlandse busjes in uitstootvrije zones controleren

De automatische controles bij de uitstootvrije zones die sinds 1 januari in een reeks binnensteden gelden, werken niet bij buitenlandse voertuigen. Dat heeft staatssecretaris Chris Jansen (Milieu) dinsdag gezegd in een debat. Boa's moeten voorlopig de handhaving bij de bedrijfswagens op zich nemen.