Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Pakketbezorgers willen compensatie voor stijgende brandstofkosten

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Pakketbezorgers willen compensatie voor stijgende brandstofkosten
Zelfstandige pakketbezorgers willen snel compensatie voor de stijgende brandstofkosten, waarschuwt de Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD). De organisatie zegt dat het "klachten regent op de mail" en spreekt van een "onzekere situatie" voor pakketbezorgers. Grote opdrachtgevers zoals PostNL, DHL en DPD hebben nog geen compensatie voorgesteld, aldus voorzitter Ruud Wassenaar. PostNL hoopt de onderaannemers binnenkort te kunnen antwoorden wat er geregeld kan worden voor de extra brandstofkosten.

Zelfstandige pakketbezorgers kunnen niet zomaar de tarieven verhogen, omdat de meeste opdrachtgevers dat niet accepteren, zegt de BVPD. De club is wel in gesprek met diverse grote postbedrijven over de hogere brandstofkosten, maar heeft nog geen duidelijkheid gekregen. "Het is niet heel ingewikkeld. Partijen kunnen gewoon een brandstoftoeslag berekenen. Dat is gebruikelijk in het transport. Maar in een aantal gevallen hebben partijen nog geen clausule voor brandstof in de contracten staan. Dat is de bottleneck."

Afhankelijk van de route zijn pakketbezorgers al gauw zo'n 10 tot soms wel 50 euro per bus per dag meer kwijt, schat Wassenaar. "Rijd je in Friesland of Groningen, dan maak je meer kilometers dan in de stad. Met een trailer of een vrachtwagen ligt het verbruik nog hoger. De meeste ondernemers hebben bij tankstations contracten, waarmee ze korting krijgen op de afgenomen liters. Maar voorlopig is er nog geen compensatie. Dat mag niet heel lang meer gaan duren."

Reactie postbedrijven

De BVPD hoopt voor het einde van de maand antwoord te krijgen van de postbedrijven. "Deze kosten kunnen ondernemers niet dragen", zegt Wassenaar. De door het kabinet voorgestelde belastingverlaging op brandstof per 1 april noemt de BVPD "een druppel op een gloeiende plaat".

PostNL laat desgevraagd weten "alle mogelijke opties" te bekijken om onderaannemers "op een gezonde en structurele manier tegemoet te komen" in de extra brandstofkosten. "We hopen hen hierover op korte termijn nader te kunnen berichten", aldus een woordvoerder. In het jaarverslag gaf de onderneming al aan dit jaar naar verwachting last te krijgen van bijvoorbeeld gestegen energie- en transportkosten.

DHL laat weten dat de gestegen prijzen "aanleiding geven lopende afspraken te herzien" en een compensatie af te spreken. DHL zegt inmiddels aanvullende afspraken te maken met onderaannemers. Met klanten is DHL nog in gesprek over de opgelopen kosten. DPD kon nog niet direct reageren.

Door: ANP

28 mei '24 (16:00)

Nog 85 auto's in deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein

In de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein staan nog 85 auto's die daar voorlopig niet weggehaald kunnen worden. Eerder dacht het naastgelegen St. Antonius Ziekenhuis dat het om ruim 70 auto's ging, maar een woordvoerder zegt dat de afgelopen uren nog meer mensen zich hebben gemeld. De eigenaren zijn voornamelijk ziekenhuismedewerkers, maar ook patiënten en bezoekers die tijdens het instorten van de rijhellingen zondagavond nog in het ziekenhuis waren, aldus de woordvoerder.

28 mei '24 (12:30)

Door meer examens rijlessen mogelijk honderden euro's duurder

Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen. Op dit moment kost een rijbewijs in totaal gemiddeld 3125 euro, schrijft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

28 mei '24 (12:00)

EK voetbal: FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland

Busbedrijf FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland tijdens het EK voetbal. Volgens een woordvoerder vullen de bussen vanuit Amsterdam of Groningen zich snel daags voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Hamburg. Daar speelt Oranje op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

28 mei '24 (10:15)

Scooterrijdster in Urk overleden na aanrijding met taxibusje

Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

28 mei '24 ( 8:26)

Vanaf maandag bijna twee weken wegwerkzaamheden in Middelburg

Van maandag 3 juni tot en met zaterdag 15 juni 2024 wordt 's avonds en 's nachts het asfalt vervangen van de Schroeweg tussen de Torenweg en de Statenlaan in Middelburg. Dat leidt tot afsluitingen. Daarover bericht de gemeente Middelburg.

28 mei '24 ( 8:16)

Amsterdam steekt 7,5 miljoen extra in openbaar vervoer

Ook de gemeente Amsterdam wil beter openbaar vervoer en meer mensen in de bus, tram en metro. Daarom besteedt zij 7,5 miljoen euro extra aan het openbaar vervoer. Geïnvesteerd wordt in betere haltes (meer bussen de buurten in) en goede aansluitingen van het openbaar vervoer op de fiets. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

28 mei '24 ( 8:00)

Voorstel kabinet: rijopleidingen verplicht en nieuwe regels voor rijscholen

Het demissionaire kabinet wil rijopleidingen verplicht maken. Het is een van een reeks nieuwe regels die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) voorstelt om misstanden bij rijscholen tegen te gaan en het slagingspercentage op te krikken. Momenteel zijn alleen rijexamens nog verplicht.

28 mei '24 ( 7:00)

Vanochtend tussen Hoorn en Zaandam (A7) opnieuw een lange file

Op de A7 tussen Hoorn en Zaandam staat dinsdagochtend opnieuw een lange file. Rond 06.20 uur had de file al een lengte van 8 kilometer en een vertraging van meer dan een half uur, meldt de ANWB.

28 mei '24 ( 6:30)

Auto te water in Vierpolders: man omgekomen

Bij een verkeersongeval in het Zuid-Hollandse Vierpolders is maandagavond een man om het leven gekomen, meldt de politie dinsdag. Door onbekende reden kwam de man met een auto te water. Hij raakte daarbij een zogeheten betonnen duiker, waarna het voertuig vlam vatte.

28 mei '24 ( 6:00)

ABN AMRO verwacht komende jaren groei van sector transport en logistiek

Na een moeilijk 2023 zijn er in de Nederlandse transport en logistiek tekenen van herstel te zien, meldt ABN AMRO in een rapport over de sector. Zowel voor 2024 als 2025 rekent de bank weer op groei van de sector, na een krimp van 3 procent in 2023. Die krimp werd veroorzaakt door een afname van de internationale handel.