Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waterstof tanken kan binnenkort ook in de Kop van Noord-Holland

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Waterstof tanken kan binnenkort ook in de Kop van Noord-Holland
De Kop van Noord-Holland begroet binnenkort zijn eerste waterstoftankstation. Gedeputeerde Jeroen Olthof (Mobiliteit en Bereikbaarheid) nam alvast poolshoogte. Dat meldt de provincie Noord-Holland. 

Het ‘tanken van de toekomst’ komt naar het kleine Kolhorn, een dorp met zo’n 900 inwoners in de gemeente Hollands Kroon. Het duurt alleen nog een paar weken voordat de installatie er staat, vertelde Dick-Jan Marees vrijdag aan Olthof. Leveringsproblemen. Eind deze maand hoopt hij de primeur alsnog te vieren. 

AVIA Marees 

Marees is algemeen directeur van AVIA Marees, een brandstofleverancier met meer dan 60 tankstations in de Kop van Noord-Holland, West-Friesland en Friesland. In februari bestond het familiebedrijf 100 jaar. Een mooie gelegenheid voor Olthof om er, gewapend met een fikse bos bloemen, op werkbezoek te gaan.

In het hoofdkantoor pal naast de N248 voerden de gedeputeerde en Marees een geanimeerd gesprek. Rode draad bij de koffie: de transitie naar nieuwe energie. Het ging over waterstof tanken, elektrisch rijden, op hol geslagen brandstofprijzen, laadpalen plaatsen en mobiliteitspleinen waar inwoners straks hun auto kunnen opladen terwijl ze eten of vergaderen. 

Elektriciteitsnet 

Kritische kanttekeningen werden niet geschuwd. Volgens Marees is de transitie prima aan de gang, maar ontbreekt de échte vaart nog. Ook bespraken hij en Olthof de “stevige uitdaging” omdat het op het elektriciteitsnet vastloopt. Maar ze keken vooral naar wat kan. Naar kansen. Zoals waterstof maken op zee, of opwekken ìn een windturbine. 

Slimme en schone mobiliteit 

Olthof prees Marees voor de pioniersrol die hij vervult, omdat zijn bedrijf de omslag maakt naar duurzame brandstoffen, waterstof, HVO1000 en elektriciteit. Noodzaak, volgens de gedeputeerde. De provincie wil namelijk flink meters maken met slimme en schone mobiliteit.

“We werken aan een Noord-Hollands waterstofconvenant voor zware mobiliteit”, zei Olthof. “In 2025 willen we 8 waterstoftankstations voor vrachtverkeer hebben in de provincie, zodat een eerste basisnetwerk gerealiseerd is.” 

Waterstof 

Verder ondersteunt Noord-Holland de transitie door bedrijven bij elkaar te brengen, projecten samen te voegen tot sluitende business cases en hulp te bieden bij regelgeving. Olthof koppelde Marees vrijdag aan contacten in zijn netwerk. De provincie wil op termijn ook een deel van de eigen voer- en vaartuigenvloot overzetten op waterstof. 

Dat laatste kon Marees, als eigenaar van een waterstofauto, alleen maar toejuichen. “Het rijdt heerlijk”, zei hij voordat hij Olthof en diens chauffeur een blik onder de motorkap van zijn Toyota Mirai gunde. De blinkende brandstofcel die waterstof omzet in elektriciteit werd met ooh’s en aah’s begroet. En ook de prijs van een volle tank – een kleine 65 euro – zorgde voor enthousiasme. Daarmee kan Marees een slordige 450 kilometer door de provincie zoeven. 

“Binnenkort is dit hier de eerste plek boven het Noordzeekanaal waar je waterstof kunt tanken”, vertelde de ondernemer trots. Bijkomend voordeel voor hem is dat hij niet meer 140 kilometer op en neer naar Amsterdam hoeft te rijden voor een waterstoftankbeurt. Dat kan voortaan gewoon bij zijn AVIA Xpress in Kolhorn.

Door: Nationale Transportgids 

26 juli '24 ( 8:24)

29 augustus 2024: verkeers- en mobiliteitsbeurs voor 55-plussers in Naaldwijk

Donderdag 29 augustus 2024 (13.30-16.30 uur) organiseert de gemeente Westland samen met Koop & Co voor het eerst een grote verkeers- en mobiliteitsbeurs. Deze beurs in het World Horti Center in Naaldwijk is bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder. Daarover bericht de gemeente Westland.

26 juli '24 ( 6:00)

Zuidelijke A4 en Heinenoordtunnel wekenlang dicht

De Heinenoordtunnel tussen Rotterdam en het zuidwesten van het land is de komende weken dicht. Ook de A4 tussen de knooppunten Zoomland en Sabina is ruim een week afgesloten. In de tunnel en op de weg vinden gelijktijdig werkzaamheden plaats.

25 juli '24 (17:30)

120 auto's uit parkeergarage Nieuwegein gehaald: meer dan verwacht

In de afgelopen week zijn 120 auto's uit een deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gehaald. Dat zijn er meer dan vooraf was verwacht. Enkele auto's zijn nog binnen, het is nog niet gelukt om die veilig naar buiten te krijgen.

25 juli '24 (13:45)

Olympische Spelen: busvervoerders voorbereid op files

Verschillende busvervoerders in Nederland brengen de komende twee weken mensen naar Parijs waar vrijdag de Olympische Spelen beginnen. Er is vraag naar de busritten, maar van een stormloop zoals tijdens de halve finale van het EK-voetbal is geen sprake, blijkt uit een korte rondgang van het ANP. De busmaatschappijen die naar Parijs rijden, zijn voorbereid op de verwachte drukte rond de Franse hoofdstad.

25 juli '24 (12:00)

Chauffeurs zomerpendelbussen gaan beter om met tachograaf

Nog lang niet alle chauffeurs van zomerpendelbussen maken op de juiste manier gebruik van de tachograaf, waarmee rij- en rusttijden, de snelheid en de afgelegde afstand moeten worden bijgehouden. Toch ziet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een flinke verbetering in de bediening van het apparaat.

25 juli '24 ( 8:45)

NVWA doet onderzoek naar verschillende merken bakfietsen

De NVWA doet onderzoek naar verschillende merken bakfietsen naar aanleiding van meldingen van consumenten over gebroken frames. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws.

25 juli '24 ( 7:15)

Olympische Spelen: meer vraag naar treinen en bussen naar Parijs

De NS ziet "een duidelijke toename" in de verkoop van treintickets naar Parijs. Daar beginnen vrijdag de Olympische Spelen. Voor de laatste week van de Spelen zijn tot nu toe zelfs bijna twee keer zoveel treintickets naar de Franse hoofdstad geboekt als vorig jaar voor dezelfde boekingsperiode, meldt de vervoerder.

24 juli '24 (11:45)

A4 ten zuiden van Rotterdam ruim een week dicht

De A4 is vanaf vrijdag 22.00 uur ruim een week dicht in de richting van Rotterdam tussen de knooppunten Zoomland en Sabina in Noord-Brabant. De weg gaat dicht tot maandag 5 augustus 05.00 uur. De werkzaamheden aan de A4 zijn tegelijk met de zomerafsluiting van de Heinenoordtunnel in de A29. De verwachte vertraging kan oplopen tot een uur, waarschuwt Rijkswaterstaat.

24 juli '24 ( 9:30)

Ongeval op afrit A59 bij Den Bosch: betrokkenen op de vlucht

Drie mensen zijn dinsdagavond zwaargewond geraakt door een ongeval op een afrit van de A59 bij Den Bosch. De politie bevestigt berichtgeving hierover van regionale media. Twee betrokkenen zijn op de vlucht geslagen. De politie is nog naar hen op zoek.

23 juli '24 (13:15)

Nederlandse zuivelexport omlaag door sterk gedaalde zuivelprijzen

De Nederlandse zuivelexport is vorig jaar in waarde gedaald. Volgens ketenorganisatie van de sector ZuivelNL was er vooral met de export van weiproducten, melkpoeder en boter minder geld gemoeid. De exportwaarde van kaas en gecondenseerde melk nam wel toe.