Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schone Lucht Akkoord: Gezondheidswinst door schonere lucht in Nederland

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Schone Lucht Akkoord: Gezondheidswinst door schonere lucht in Nederland
De lucht in Nederland wordt steeds schoner. We realiseren in 2030 47 procent tot 52 procent minder gezondheidsschade door schonere lucht. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage van het Schone Lucht Akkoord die staatssecretaris Vivianne Heijnen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Een belangrijke conclusie van het RIVM is dat we met het Schone Lucht Akkoord op koers liggen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Dat meldt de Rijksoverheid. 

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu): “Deze voortgangsrapportage laat zien dat we tot 52 procent minder gezondheidsschade kunnen realiseren in 2030. Ik vind dat we daar trots op mogen zijn, maar het valt of staat wel met de daadwerkelijke realisering van nog veel plannen. Daar blijf ik mij voor inzetten, want schone lucht is letterlijk van levensbelang. Daardoor leven mensen langer én in een betere gezondheid.”

Vermindering van fijnstof 

Het RIVM heeft de plannen voor schonere lucht van gemeenten, provincies en het Rijk nu voor het eerst doorgerekend. Per gemeente kan op www.rivm.nl/lucht/sla bekeken worden hoe schoon de lucht nu is en straks wordt dankzij de maatregelen uit het Schone Lucht Akkoord. Concreet gaat het om een vermindering van de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide door wegverkeer, mobiele werktuigen, landbouw, binnenvaart, industrie en huishoudens. Voorbeelden van maatregelen die uitstoot voorkomen zijn schonere auto’s, elektrische (bouw)machines, walstroom voor schepen en strengere regels voor de uitstoot van industrie. Bij de aftrap in 2020 deden 46 partijen mee. Eind 2021 stond de teller op 100.

Gezondheidswinst 

Volgens de huidige doorberekende plannen halen we 47 procent gezondheidswinst in 2030, maar nog niet alle maatregelen konden worden meegenomen omdat zaken nog concreter uitgewerkt moeten worden. Het RIVM schat in dat met onder andere de klimaat- en stikstofplannen we 52 procent gezondheidswinst behalen in 2030. Bij de voortgangsmeting in 2023 worden de nog ontbrekende maatregelen toegevoegd. Dit is bijvoorbeeld het geval voor een deel van het klimaatbeleid, de stikstofaanpak, het coalitieakkoord en het Fit-for-55 pakket. De meeste winst is te behalen door schoner wegverkeer.

Advieswaarden 

Bij het opstellen van het Schone Lucht Akkoord is uitgegaan van de advieswaarden uit 2005 van de World Health Organization (WHO) voor de luchtkwaliteit. Deze worden volgens de voortgangsmeting bijna overal in Nederland gehaald in 2030, op een aantal dichtbevolkte of industriële plekken na. Daar komt een aparte gebiedsgerichte aanpak voor. In september 2021 heeft de WHO nieuwe advieswaarden uitgebracht. Het RIVM geeft aan dat deze lagere waarden in 2030 in grote gebieden nog niet gehaald worden. Met name voor fijnstof is dat nog een uitdaging. Om beter zicht te krijgen in de haalbaarheid van de nieuwe WHO-advieswaarden brengt het RIVM voor de zomer in kaart welke aanvullende maatregelen nodig zouden zijn om in 2030 in heel Nederland aan de nieuwste WHO waarden te voldoen.

Luchtbeleid 

Luchtverontreiniging houdt zich niet aan landsgrenzen. Er komt veel verontreinigende lucht uit het buitenland ons land binnen maar onder de streep exporteert Nederland meer vervuiling dan dat er binnenkomt. Nederland zet zich in voor een ambitieus Europees luchtbeleid waarin gezondheid voorop staat. Door het Schone lucht Akkoord werkt Nederland nauwer samen met onze buren België en Luxemburg. Ook zetten we gezamenlijk in op dezelfde ambitieuze doelen in Europese onderhandelingen voor nieuw luchtbeleid. Het gaat Nederland vooral om uitstoot te voorkomen door strengere regels, bijvoorbeeld voor grote staalproducenten zoals Tata Steel, zonder onszelf uit de markt te prijzen. Alle EU lidstaten moeten zich aan dit nieuwe luchtbeleid houden.

Door: Nationale Transportgids 

09 juli '25 ( 9:04)

Busvervoerder Qbuzz krijgt wederom een boete van een provincie

Na een eerdere boete van de provincie Zuid-Holland van 3,5 miljoen euro, krijgt Qbuzz wederom een boete opgelegd. Ditmaal van de provincie Friesland. Het boetebedrag is 1 miljoen euro en volgens de provincie noodzakelijk vanwege het vele laat komen en uitvallen van de bussen. Aan de eisen voor het inzetten van het juiste materieel, is in het eerste kwartaal ook niet voldaan. Dit meldt NOS.

09 juli '25 ( 8:53)

Vrachtwagen verliest aandrijfas op A67: auto beschadigd

Dinsdagochtend verloor een vrachtwagen op de A67 bij Ommel een aandrijfas. Een personenauto reed vervolgens over het motoronderdeel, kreeg twee lekken banden en belandde bij de vangrail. Dat meldt Eindhovens Dagblad.

09 juli '25 ( 3:19)

Man in politievoertuig wordt onwel en overlijdt

Een man die dinsdag in het Gelderse Oosterbeek is aangehouden is in het politievoertuig onwel geworden en overleden. De politie meldt dat hulp niet mocht baten en dat de Rijksrecherche, die onder het Openbaar Ministerie valt, onderzoek doet naar de omstandigheden.

09 juli '25 ( 3:19)

Gemeenteraad Enschede stemt voor fatbikeverbod

De gemeenteraad van Enschede heeft voor een plan gestemd om fatbikes uit de binnenstad te verbannen. Die motie komt uit de koker van VVD-raadslid Rachel Denneboom. Hoewel de motie is aangenomen, benadrukte wethouder Marc Teutelink dat een verbod juridisch niet zomaar mogelijk is. Hij steunde het plan toch door het te interpreteren als een onderzoek naar betere veiligheid.

08 juli '25 ( 9:02)

Vliegen vanaf Schiphol deze zomer? Rijkswaterstaat waarschuwt voor afgesloten wegen

Vanaf Schiphol op vakantie deze zomer? Dan moet je met meerdere dingen rekening houden. Op de luchthaven verwachten ze dat het heel druk wordt, maar de luchthaven is vanwege wegwerkzaamheden ook een stuk slechter te bereiken. Dat meldt Hart van Nederland.

08 juli '25 ( 8:30)

Arriva viert start concessie West-Brabant en opening busremise in Breda

Zaterdag 5 juli 2025 hebben Arriva Nederland en de provincie Noord-Brabant gezamenlijk de officiële opening van de nieuwe busremise in Breda en de start van de concessie West-Brabant gevierd. Dat meldt Arriva.

07 juli '25 (15:58)

Weggebruikers moeten de komende weken opletten als ze op de N201 rijden

Automobilisten die gebruikmaken van de N201 tussen Hilversum en Vinkeveen, moeten rekening houden met omleidingen en vertraging. De weg krijgt een opknapbeurt en daarom zijn er tijdelijk gedeeltes afgesloten. Dat meldt NH Nieuws.

07 juli '25 ( 9:04)

Onderzoek naar locaties voor zonnepanelen langs A4 en N11

De provincie Zuid-Holland gaat samen met Rijkswaterstaat, RES-regio’s en gemeenten onderzoeken of er langs de A4 en N11 in Zuid-Holland geschikte locaties zijn voor zonnepanelen. Hierover is onlangs een intentieverklaring ondertekend. Daarover bericht de provincie Zuid-Holland.

07 juli '25 ( 8:44)

Vrouw overleden na aanrijding Schijndel: bestuurder doorgereden

Afgelopen nacht is in het Noord-Brabantse Schijndel een vrouw omgekomen na een aanrijding met een voertuig. Na het incident is de chauffeur doorgereden. Dat meldt NOS.nl.

07 juli '25 ( 8:25)

Code geel voor Friesland en Flevoland: zware buien

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor de provincies Friesland en Flevoland. Daar kan vanochtend plaatselijk wateroverlast ontstaan door zware buien, mogelijk met onweer. In de loop van de ochtend worden de buien minder zwaar. Dat meldt KNMI.