Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schone Lucht Akkoord: Gezondheidswinst door schonere lucht in Nederland

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Schone Lucht Akkoord: Gezondheidswinst door schonere lucht in Nederland
De lucht in Nederland wordt steeds schoner. We realiseren in 2030 47 procent tot 52 procent minder gezondheidsschade door schonere lucht. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage van het Schone Lucht Akkoord die staatssecretaris Vivianne Heijnen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Een belangrijke conclusie van het RIVM is dat we met het Schone Lucht Akkoord op koers liggen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Dat meldt de Rijksoverheid. 

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu): “Deze voortgangsrapportage laat zien dat we tot 52 procent minder gezondheidsschade kunnen realiseren in 2030. Ik vind dat we daar trots op mogen zijn, maar het valt of staat wel met de daadwerkelijke realisering van nog veel plannen. Daar blijf ik mij voor inzetten, want schone lucht is letterlijk van levensbelang. Daardoor leven mensen langer én in een betere gezondheid.”

Vermindering van fijnstof 

Het RIVM heeft de plannen voor schonere lucht van gemeenten, provincies en het Rijk nu voor het eerst doorgerekend. Per gemeente kan op www.rivm.nl/lucht/sla bekeken worden hoe schoon de lucht nu is en straks wordt dankzij de maatregelen uit het Schone Lucht Akkoord. Concreet gaat het om een vermindering van de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide door wegverkeer, mobiele werktuigen, landbouw, binnenvaart, industrie en huishoudens. Voorbeelden van maatregelen die uitstoot voorkomen zijn schonere auto’s, elektrische (bouw)machines, walstroom voor schepen en strengere regels voor de uitstoot van industrie. Bij de aftrap in 2020 deden 46 partijen mee. Eind 2021 stond de teller op 100.

Gezondheidswinst 

Volgens de huidige doorberekende plannen halen we 47 procent gezondheidswinst in 2030, maar nog niet alle maatregelen konden worden meegenomen omdat zaken nog concreter uitgewerkt moeten worden. Het RIVM schat in dat met onder andere de klimaat- en stikstofplannen we 52 procent gezondheidswinst behalen in 2030. Bij de voortgangsmeting in 2023 worden de nog ontbrekende maatregelen toegevoegd. Dit is bijvoorbeeld het geval voor een deel van het klimaatbeleid, de stikstofaanpak, het coalitieakkoord en het Fit-for-55 pakket. De meeste winst is te behalen door schoner wegverkeer.

Advieswaarden 

Bij het opstellen van het Schone Lucht Akkoord is uitgegaan van de advieswaarden uit 2005 van de World Health Organization (WHO) voor de luchtkwaliteit. Deze worden volgens de voortgangsmeting bijna overal in Nederland gehaald in 2030, op een aantal dichtbevolkte of industriële plekken na. Daar komt een aparte gebiedsgerichte aanpak voor. In september 2021 heeft de WHO nieuwe advieswaarden uitgebracht. Het RIVM geeft aan dat deze lagere waarden in 2030 in grote gebieden nog niet gehaald worden. Met name voor fijnstof is dat nog een uitdaging. Om beter zicht te krijgen in de haalbaarheid van de nieuwe WHO-advieswaarden brengt het RIVM voor de zomer in kaart welke aanvullende maatregelen nodig zouden zijn om in 2030 in heel Nederland aan de nieuwste WHO waarden te voldoen.

Luchtbeleid 

Luchtverontreiniging houdt zich niet aan landsgrenzen. Er komt veel verontreinigende lucht uit het buitenland ons land binnen maar onder de streep exporteert Nederland meer vervuiling dan dat er binnenkomt. Nederland zet zich in voor een ambitieus Europees luchtbeleid waarin gezondheid voorop staat. Door het Schone lucht Akkoord werkt Nederland nauwer samen met onze buren België en Luxemburg. Ook zetten we gezamenlijk in op dezelfde ambitieuze doelen in Europese onderhandelingen voor nieuw luchtbeleid. Het gaat Nederland vooral om uitstoot te voorkomen door strengere regels, bijvoorbeeld voor grote staalproducenten zoals Tata Steel, zonder onszelf uit de markt te prijzen. Alle EU lidstaten moeten zich aan dit nieuwe luchtbeleid houden.

Door: Nationale Transportgids 

28 mei '24 (16:00)

Nog 85 auto's in deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein

In de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein staan nog 85 auto's die daar voorlopig niet weggehaald kunnen worden. Eerder dacht het naastgelegen St. Antonius Ziekenhuis dat het om ruim 70 auto's ging, maar een woordvoerder zegt dat de afgelopen uren nog meer mensen zich hebben gemeld. De eigenaren zijn voornamelijk ziekenhuismedewerkers, maar ook patiënten en bezoekers die tijdens het instorten van de rijhellingen zondagavond nog in het ziekenhuis waren, aldus de woordvoerder.

28 mei '24 (12:30)

Door meer examens rijlessen mogelijk honderden euro's duurder

Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen. Op dit moment kost een rijbewijs in totaal gemiddeld 3125 euro, schrijft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

28 mei '24 (12:00)

EK voetbal: FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland

Busbedrijf FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland tijdens het EK voetbal. Volgens een woordvoerder vullen de bussen vanuit Amsterdam of Groningen zich snel daags voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Hamburg. Daar speelt Oranje op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

28 mei '24 (10:15)

Scooterrijdster in Urk overleden na aanrijding met taxibusje

Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

28 mei '24 ( 8:26)

Vanaf maandag bijna twee weken wegwerkzaamheden in Middelburg

Van maandag 3 juni tot en met zaterdag 15 juni 2024 wordt 's avonds en 's nachts het asfalt vervangen van de Schroeweg tussen de Torenweg en de Statenlaan in Middelburg. Dat leidt tot afsluitingen. Daarover bericht de gemeente Middelburg.

28 mei '24 ( 8:16)

Amsterdam steekt 7,5 miljoen extra in openbaar vervoer

Ook de gemeente Amsterdam wil beter openbaar vervoer en meer mensen in de bus, tram en metro. Daarom besteedt zij 7,5 miljoen euro extra aan het openbaar vervoer. Geïnvesteerd wordt in betere haltes (meer bussen de buurten in) en goede aansluitingen van het openbaar vervoer op de fiets. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

28 mei '24 ( 8:00)

Voorstel kabinet: rijopleidingen verplicht en nieuwe regels voor rijscholen

Het demissionaire kabinet wil rijopleidingen verplicht maken. Het is een van een reeks nieuwe regels die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) voorstelt om misstanden bij rijscholen tegen te gaan en het slagingspercentage op te krikken. Momenteel zijn alleen rijexamens nog verplicht.

28 mei '24 ( 7:00)

Vanochtend tussen Hoorn en Zaandam (A7) opnieuw een lange file

Op de A7 tussen Hoorn en Zaandam staat dinsdagochtend opnieuw een lange file. Rond 06.20 uur had de file al een lengte van 8 kilometer en een vertraging van meer dan een half uur, meldt de ANWB.

28 mei '24 ( 6:30)

Auto te water in Vierpolders: man omgekomen

Bij een verkeersongeval in het Zuid-Hollandse Vierpolders is maandagavond een man om het leven gekomen, meldt de politie dinsdag. Door onbekende reden kwam de man met een auto te water. Hij raakte daarbij een zogeheten betonnen duiker, waarna het voertuig vlam vatte.

28 mei '24 ( 6:00)

ABN AMRO verwacht komende jaren groei van sector transport en logistiek

Na een moeilijk 2023 zijn er in de Nederlandse transport en logistiek tekenen van herstel te zien, meldt ABN AMRO in een rapport over de sector. Zowel voor 2024 als 2025 rekent de bank weer op groei van de sector, na een krimp van 3 procent in 2023. Die krimp werd veroorzaakt door een afname van de internationale handel.