Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Na het tanken rijden steeds meer automobilisten weg zonder te betalen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Na het tanken rijden steeds meer automobilisten weg zonder te betalen
Tankstations hebben de afgelopen weken vaker te maken gehad met automobilisten die wegrijden zonder te betalen voor hun benzine of diesel. SODA, een organisatie die voor tankstations achter benzinedieven en wanbetalers aangaat, kreeg sinds begin maart wekelijks tussen de 350 en 375 meldingen van 'doorrijders'. In een normale week zijn dat er ongeveer 300, stelt procesmanager Lourens 't Hooft.

De toename, waar NOS eerder over berichtte, is volgens 'T Hooft direct te koppelen aan de stijgende brandstofprijzen. Dat is ook terug te zien in het aantal mensen dat aan de kassa komt met de mededeling dat ze niet genoeg geld hebben om af te rekenen. Het is dan mogelijk om een schuldbekentenis in te vullen en onderpand achter te laten, bijvoorbeeld een rijbewijs. Volgens SODA is het aantal schuldbekentenissen deze maand met een tiende gestegen ten opzichte van een normale week.

Rusland 

Diesel en benzine zijn de afgelopen weken steeds duurder geworden, doordat de Russische inval in Oekraïne de olieprijzen de hoogte in heeft geduwd. Rusland is een grote producent van olie, maar door sancties en het oorlogsgeweld houden handelaren rekening met het wegvallen van Russische olie op de wereldmarkt.

Schadevergoeding 

SODA int bij mensen die wegrijden zonder te betalen voor hun tankbeurt een schadevergoeding voor alle kosten die een pompstationhouder moet maken en het verschuldigde bedrag. De organisatie benadrukt dat ondernemers met een tankstation amper profiteren van de gestegen brandstofprijzen, omdat ze een vaste vergoeding per liter krijgen. "De schade door niet betaalde tankbeurten is door de hoge brandstofprijzen juist hoger omdat de ondernemer deze liters gewoon moet afrekenen bij de leverancier", meldt 'T Hooft.

Dankbaar 

Onlangs moest TinQ noodgedwongen stoppen met een prijsstuntactie, omdat de keten van tankstations door drukte en agressieve automobilisten de veiligheid van zijn personeel niet kon garanderen. Maar in het algemeen zijn klanten niet agressiever geworden aan de kassa's van tankstations, zegt voorzitter Ewout Klok van branchevereniging BETA. Volgens hem zijn klanten tankstations juist dankbaar omdat ze hebben gelobbyd voor een accijnsverlaging.

Door: ANP 

15 juli '24 (17:00)

Twee Nederlandse autohandelaren mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

15 juli '24 (12:00)

VanMoof komt door bankroet gedupeerde klanten tegemoet met korting

VanMoof geeft kortingscodes weg aan klanten die door het eerdere faillissement van de fietsenmaker nooit hun bestelde elektrische fiets hebben ontvangen. Het gaat om een wereldwijde actie, heeft VanMoof maandag aangekondigd. De korting van 1000 euro kunnen klanten gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe VanMoof-fiets.

15 juli '24 ( 9:30)

Navigatiespecialist TomTom daalt op Damrak na omzetwaarschuwing

TomTom behoorde maandag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De navigatiespecialist leed in het tweede kwartaal opnieuw verlies en zag de omzet licht dalen. Als gevolg van lagere inkomsten van het onderdeel Automotive verwacht het bedrijf dat de omzet dit jaar aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting uitkomt. Ook denkt TomTom niet langer de financiële doelstellingen voor 2025 te kunnen realiseren. Het bedrijf kondigde wel aan de samenwerking met het Amerikaanse techconcern Microsoft verder uit te breiden. Het aandeel zakte bijna 6 procent.

15 juli '24 ( 7:00)

Nederlandse export krimpt weer na korte opleving

De Nederlandse goederenexport is in mei met 4,3 procent gekrompen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de uitvoer van machines, aardgas, aardolieproducten en transportmiddelen was lager dan een jaar eerder.

15 juli '24 ( 6:00)

Zeer grote brand in pand Arriva in Maastricht

In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.