Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Na het tanken rijden steeds meer automobilisten weg zonder te betalen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Na het tanken rijden steeds meer automobilisten weg zonder te betalen
Tankstations hebben de afgelopen weken vaker te maken gehad met automobilisten die wegrijden zonder te betalen voor hun benzine of diesel. SODA, een organisatie die voor tankstations achter benzinedieven en wanbetalers aangaat, kreeg sinds begin maart wekelijks tussen de 350 en 375 meldingen van 'doorrijders'. In een normale week zijn dat er ongeveer 300, stelt procesmanager Lourens 't Hooft.

De toename, waar NOS eerder over berichtte, is volgens 'T Hooft direct te koppelen aan de stijgende brandstofprijzen. Dat is ook terug te zien in het aantal mensen dat aan de kassa komt met de mededeling dat ze niet genoeg geld hebben om af te rekenen. Het is dan mogelijk om een schuldbekentenis in te vullen en onderpand achter te laten, bijvoorbeeld een rijbewijs. Volgens SODA is het aantal schuldbekentenissen deze maand met een tiende gestegen ten opzichte van een normale week.

Rusland 

Diesel en benzine zijn de afgelopen weken steeds duurder geworden, doordat de Russische inval in Oekraïne de olieprijzen de hoogte in heeft geduwd. Rusland is een grote producent van olie, maar door sancties en het oorlogsgeweld houden handelaren rekening met het wegvallen van Russische olie op de wereldmarkt.

Schadevergoeding 

SODA int bij mensen die wegrijden zonder te betalen voor hun tankbeurt een schadevergoeding voor alle kosten die een pompstationhouder moet maken en het verschuldigde bedrag. De organisatie benadrukt dat ondernemers met een tankstation amper profiteren van de gestegen brandstofprijzen, omdat ze een vaste vergoeding per liter krijgen. "De schade door niet betaalde tankbeurten is door de hoge brandstofprijzen juist hoger omdat de ondernemer deze liters gewoon moet afrekenen bij de leverancier", meldt 'T Hooft.

Dankbaar 

Onlangs moest TinQ noodgedwongen stoppen met een prijsstuntactie, omdat de keten van tankstations door drukte en agressieve automobilisten de veiligheid van zijn personeel niet kon garanderen. Maar in het algemeen zijn klanten niet agressiever geworden aan de kassa's van tankstations, zegt voorzitter Ewout Klok van branchevereniging BETA. Volgens hem zijn klanten tankstations juist dankbaar omdat ze hebben gelobbyd voor een accijnsverlaging.

Door: ANP 

08 december '23 ( 8:50)

Fietsproef Amersfoort: sneller door groen fietsen

Dinsdag 5 december 2023 is de gemeente Amersfoort gestart met een kleinschalige fietsproef. Doel van deze proef is om verkeer sneller te laten doorstromen en het fietsen in de stad te stimuleren. Daarover bericht de gemeente Amersfoort.

08 december '23 ( 6:00)

Nieuwe maximumsnelheid voor meeste wegen in Amsterdam

In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

07 december '23 (15:00)

Werkzaamheden in Sijtwendetunnel N14 leiden vanaf februari tot hinder

Vanaf 4 februari volgend jaar vervangt Rijkswaterstaat de verlichting in de drie tunneldelen op de N14 bij Leidschendam die samen de Sijtwendetunnel vormen. De werkzaamheden, die volgens de planning tot 18 mei 2024 duren, hebben gevolgen voor het verkeer op deze drukke route die de A4 en de N44 verbindt.

07 december '23 ( 7:15)

In het hele land code geel vanwege gladheid en mist

In het hele land geldt donderdagochtend code geel om gladheid of dichte mist, of allebei. Volgens het KNMI is het vooral in de zuidelijke helft van het land plaatselijk erg mistig. De dichte mist breidt zich de komende uren naar het noorden uit, verwacht het weerinstituut.

06 december '23 (19:00)

Vanaf juli vrachtwagenrijbewijs nodig voor grote elektrische bestelbus

Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan.

06 december '23 (15:30)

Marechaussee vindt 47 vreemdelingen in vrachtwagen in Hoek van Holland

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdagavond 47 illegale vreemdelingen gevonden in een vrachtwagen in Hoek van Holland. De chauffeur, een Nederlander, is opgepakt op verdenking van mensensmokkel. De trailer werd gecontroleerd voordat het voertuig de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk zou maken.

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.