Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Klein prijsverschil benzine en diesel opvallend'

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
'Klein prijsverschil benzine en diesel opvallend'
Dat diesel nu nog maar iets goedkoper is dan benzine, noemen deskundigen opvallend. Volgens marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers is diesel nog nooit duurder geweest dan benzine. Rico Luman, sectoreconoom transport en mobiliteit bij ING, zag diesel de afgelopen twee jaar al richting de benzineprijs stijgen, iets wat sinds de oorlog in Oekraïne is versneld.

Europa is voor diesel meer afhankelijk van Rusland dan voor benzine. Door de sancties en onzekerheid in de markt staat het aanbod van diesel daarom nog meer onder druk dan dat van benzine, vertelt Luman. Ook is in Europa al langer een tekort aan diesel.

Terwijl het op diesel rijdende vrachtverkeer tijdens de coronacrisis redelijk op peil bleef, daalde het aantal auto's op de weg dat op benzine reed door coronaregels. Mensen werkten thuis en gingen minder op pad. Zo bleef de vraag naar diesel overeind, maar zakte die naar benzine in. "Maar de snelle stijging van nu komt grotendeels door de onrust van afgelopen weken", aldus Luman.

Bewuster rijden

Ook zou de snellere stijging van de prijs van diesel ten opzichte van die van benzine kunnen komen door bewuster rijden door automobilisten. "En voor bijvoorbeeld vrachtverkeer gaat de markt door. Daardoor zijn prijsstijgingen minder van invloed op de vraag naar diesel." Volgens hem lijkt het erop dat de brandstofprijzen "een soort tussenhoogtepunt" hebben bereikt. "Ik hoop en denk dat het zo is."

Verder zegt Van Selms dat diesel "in theorie prima" voor het eerst ooit duurder kan worden dan benzine. Luman vindt dat moeilijk te voorspellen. "Ik heb er geen aanwijzing voor, maar het zou natuurlijk kunnen als deze trend doorzet. Er wordt aan het aanbod gesleuteld door de sancties tegen Rusland en dat merk je in de markt. De sancties raken diesel meer dan benzine."

De gemiddelde adviesprijs van diesel is donderdag volgens UnitedConsumers 2,38 euro, die van benzine 2,50 euro.

Door: ANP

28 mei '24 (16:00)

Nog 85 auto's in deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein

In de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein staan nog 85 auto's die daar voorlopig niet weggehaald kunnen worden. Eerder dacht het naastgelegen St. Antonius Ziekenhuis dat het om ruim 70 auto's ging, maar een woordvoerder zegt dat de afgelopen uren nog meer mensen zich hebben gemeld. De eigenaren zijn voornamelijk ziekenhuismedewerkers, maar ook patiënten en bezoekers die tijdens het instorten van de rijhellingen zondagavond nog in het ziekenhuis waren, aldus de woordvoerder.

28 mei '24 (12:30)

Door meer examens rijlessen mogelijk honderden euro's duurder

Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen. Op dit moment kost een rijbewijs in totaal gemiddeld 3125 euro, schrijft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

28 mei '24 (12:00)

EK voetbal: FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland

Busbedrijf FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland tijdens het EK voetbal. Volgens een woordvoerder vullen de bussen vanuit Amsterdam of Groningen zich snel daags voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Hamburg. Daar speelt Oranje op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

28 mei '24 (10:15)

Scooterrijdster in Urk overleden na aanrijding met taxibusje

Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

28 mei '24 ( 8:26)

Vanaf maandag bijna twee weken wegwerkzaamheden in Middelburg

Van maandag 3 juni tot en met zaterdag 15 juni 2024 wordt 's avonds en 's nachts het asfalt vervangen van de Schroeweg tussen de Torenweg en de Statenlaan in Middelburg. Dat leidt tot afsluitingen. Daarover bericht de gemeente Middelburg.

28 mei '24 ( 8:16)

Amsterdam steekt 7,5 miljoen extra in openbaar vervoer

Ook de gemeente Amsterdam wil beter openbaar vervoer en meer mensen in de bus, tram en metro. Daarom besteedt zij 7,5 miljoen euro extra aan het openbaar vervoer. Geïnvesteerd wordt in betere haltes (meer bussen de buurten in) en goede aansluitingen van het openbaar vervoer op de fiets. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

28 mei '24 ( 8:00)

Voorstel kabinet: rijopleidingen verplicht en nieuwe regels voor rijscholen

Het demissionaire kabinet wil rijopleidingen verplicht maken. Het is een van een reeks nieuwe regels die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) voorstelt om misstanden bij rijscholen tegen te gaan en het slagingspercentage op te krikken. Momenteel zijn alleen rijexamens nog verplicht.

28 mei '24 ( 7:00)

Vanochtend tussen Hoorn en Zaandam (A7) opnieuw een lange file

Op de A7 tussen Hoorn en Zaandam staat dinsdagochtend opnieuw een lange file. Rond 06.20 uur had de file al een lengte van 8 kilometer en een vertraging van meer dan een half uur, meldt de ANWB.

28 mei '24 ( 6:30)

Auto te water in Vierpolders: man omgekomen

Bij een verkeersongeval in het Zuid-Hollandse Vierpolders is maandagavond een man om het leven gekomen, meldt de politie dinsdag. Door onbekende reden kwam de man met een auto te water. Hij raakte daarbij een zogeheten betonnen duiker, waarna het voertuig vlam vatte.

28 mei '24 ( 6:00)

ABN AMRO verwacht komende jaren groei van sector transport en logistiek

Na een moeilijk 2023 zijn er in de Nederlandse transport en logistiek tekenen van herstel te zien, meldt ABN AMRO in een rapport over de sector. Zowel voor 2024 als 2025 rekent de bank weer op groei van de sector, na een krimp van 3 procent in 2023. Die krimp werd veroorzaakt door een afname van de internationale handel.