Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stijgende brandstofprijzen zorgen vooralsnog niet voor rustigere wegen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Stijgende brandstofprijzen zorgen vooralsnog niet voor rustigere wegen
Automobilisten stappen vooralsnog niet minder in de auto nu de brandstofprijzen stijgen, zo meldt het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW). Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen is het juist iets drukker op de weg. Een onderzoeker van het NDW sluit niet uit dat Nederlanders later minder gaan autorijden omdat de prijzen aan de pomp zo hoog zijn.

Op 15 februari is het thuiswerkadvies versoepeld van "werk thuis" naar "werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor". Sindsdien is het duidelijk drukker geworden op de weg, afgezien van half februari, toen meerdere stormen over het land raasden.

Op woensdag 23 februari reden op een gemiddelde snelweg bijvoorbeeld bijna 50.000 auto's voorbij, 2000 meer dan twee weken eerder. Afgelopen woensdag was het ongeveer net zo druk. Hiervoor heeft het NDW op dertig locaties op snelwegen verspreid over het land metingen verricht.

Vertraging

Het effect van het veranderde thuiswerkadvies is volgens verkeerskundig adviseur Marthe Uenk-Telgen van het NDW "vooralsnog groter dan een eventuele daling door de stijgende brandstofprijzen". Een liter Euro95 kostte begin maart nog 2,24 euro aan de pomp en donderdag al 2,50 euro. Ook de dieselprijzen stijgen snel. Dat heeft te maken met de oplopende spanningen tussen het Westen en Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne.

Volgens Uenk-Telgen kan het zijn dat de stijgende prijzen van olie en gas later pas doorwerken op de drukte op de weg. "Er zit ook een vertraging in doordat je rijdt op de tank die je eerder hebt gevuld," licht ze toe.

Vergeleken met dezelfde periode in 2019 - voor de uitbraak van het coronavirus - is het nog duidelijk rustiger op de weg.

Door: ANP

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.

21 mei '24 ( 6:00)

Snelle toename aantal taxibedrijven

Het aantal taxibedrijven in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Begin 2019 stonden er 11.148 taxibedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vandaag zijn het er 14.356, een stijging van bijna 29 procent.

20 mei '24 (13:45)

ANWB aangedaan door ongeval Eindhoven en werkt mee aan onderzoek

De ANWB zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de fatale aanrijding tussen een bestelbus van de Wegenwacht en een fietser in Eindhoven, afgelopen donderdagmiddag. Dat laat de vereniging maandag weten. Volgens de politie was mogelijk opzet in het spel.