Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Grote bedrijven passen thuiswerkbeleid niet aan vanwege hoge brandstofprijs

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Grote bedrijven passen thuiswerkbeleid niet aan vanwege hoge brandstofprijs
Verschillende grote bedrijven passen hun thuiswerkbeleid nog niet aan vanwege de hoge brandstofprijzen. Die prijzen maken het voor werknemers duurder om naar kantoor te komen. Medewerkers van onder meer Achmea, KPN en ING werken al het grootste deel van de tijd thuis en dat is ook in lijn met het huidige thuiswerkadvies van de overheid in verband met de coronapandemie.

Medewerkers van verzekeraar Achmea voeren individuele werkzaamheden thuis uit en komen naar kantoor voor samenwerking. Hoeveel dagen er op kantoor wordt gewerkt verschilt per medewerker. Achmea biedt zijn 14.000 werknemers de maximale onbelaste kilometervergoeding van 0,19 euro. "Uiteraard volgen wij de ontwikkelingen rond de stijgende prijzen van brandstof en energie nauwlettend", aldus een woordvoerster.

Bij telecombedrijf KPN werkt het personeel tussen de 80 en 90 procent van de tijd thuis. Volgende maand gaan de 8000 medewerkers naar verwachting 40 procent van de tijd op kantoor werken. "Dat betekent dat er nog niet zoveel wordt gereisd. Verder monitoren we de situatie van dag tot dag", zegt een woordvoerder. Voor leaseauto's stimuleert KPN het gebruik van elektrische auto's en er komen geen nieuwe voertuigen bij die rijden op fossiele brandstoffen.

ASML

Chipmachinemaker ASML, met in Nederland 14.000 werknemers, laat weten zijn personeel nog steeds volop thuis te laten werken als dat mogelijk is. "We verwachten dat thuiswerken belangrijk blijft voor medewerkers", zegt een woordvoerster. ASML heeft niet veel leaseauto's maar heeft wel een nieuw beleid doorgevoerd waarbij de nadruk ligt op elektrische en hybride auto's.

ING, met in Nederland zo'n 20.000 werknemers, laat medewerkers maximaal 50 procent van de tijd op kantoor werken. De bank wil met hybride werken tot een betere balans komen tussen werk en privé en ook bijdragen aan klimaatdoelstellingen door het aantal reisbewegingen terug te brengen. "Medewerkers kunnen zelf de keuze maken welk vervoermiddel voor hen het meest efficiënt en duurzaam is", zegt een woordvoerder.

Gesprek

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland raden werkgevers en werknemers aan om in gesprek te gaan over de kwestie. "De huidige hoge brandstofprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne voelen we helaas allemaal", aldus een woordvoerder. Volgens de ondernemersverenigingen kunnen vaker thuiswerken en alternatieve manieren van vervoer oplossingen zijn. De vakbonden willen dat de reiskostenvergoeding van werknemers wordt verhoogd.

Door: ANP

29 mei '24 (14:15)

Donderdag meer verkeersdrukte door Duitse feestdag

De ANWB waarschuwt voor grotere verkeersdrukte donderdagochtend door de komst van veel Duitse toeristen. In Duitsland is het dan Sacramentsdag, een feestdag in verschillende Duitse deelstaten. Daardoor trekken naar verwachting veel Duitsers de grens over om Nederland een lang weekend te bezoeken.

29 mei '24 (13:45)

Volkswagen wil haast maken met goedkope elektrische auto

Volkswagen wil haast maken met de ontwikkeling van een goedkope elektrische auto, die 20.000 euro moet gaan kosten. De auto moet in 2027 op de markt verschijnen. De raad van bestuur van de VW Group heeft deze week het groene licht gegeven voor het model van de elektrische auto, die voorlopig ID.1 gaat heten.

29 mei '24 ( 7:30)

Vanaf zaterdag proef met flitspalen voor handhaving 30 kilometer per uur in Amsterdam

Vanaf zaterdag wordt in Amsterdam de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur met flitspalen gehandhaafd. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag. Het gaat om een proef; het is volgens het OM voor het eerst dat flitspalen worden ingezet voor de handhaving van de snelheid van 30 kilometer per uur.

28 mei '24 (16:00)

Nog 85 auto's in deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein

In de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein staan nog 85 auto's die daar voorlopig niet weggehaald kunnen worden. Eerder dacht het naastgelegen St. Antonius Ziekenhuis dat het om ruim 70 auto's ging, maar een woordvoerder zegt dat de afgelopen uren nog meer mensen zich hebben gemeld. De eigenaren zijn voornamelijk ziekenhuismedewerkers, maar ook patiënten en bezoekers die tijdens het instorten van de rijhellingen zondagavond nog in het ziekenhuis waren, aldus de woordvoerder.

28 mei '24 (12:30)

Door meer examens rijlessen mogelijk honderden euro's duurder

Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen. Op dit moment kost een rijbewijs in totaal gemiddeld 3125 euro, schrijft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

28 mei '24 (12:00)

EK voetbal: FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland

Busbedrijf FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland tijdens het EK voetbal. Volgens een woordvoerder vullen de bussen vanuit Amsterdam of Groningen zich snel daags voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Hamburg. Daar speelt Oranje op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

28 mei '24 (10:15)

Scooterrijdster in Urk overleden na aanrijding met taxibusje

Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

28 mei '24 ( 8:26)

Vanaf maandag bijna twee weken wegwerkzaamheden in Middelburg

Van maandag 3 juni tot en met zaterdag 15 juni 2024 wordt 's avonds en 's nachts het asfalt vervangen van de Schroeweg tussen de Torenweg en de Statenlaan in Middelburg. Dat leidt tot afsluitingen. Daarover bericht de gemeente Middelburg.

28 mei '24 ( 8:16)

Amsterdam steekt 7,5 miljoen extra in openbaar vervoer

Ook de gemeente Amsterdam wil beter openbaar vervoer en meer mensen in de bus, tram en metro. Daarom besteedt zij 7,5 miljoen euro extra aan het openbaar vervoer. Geïnvesteerd wordt in betere haltes (meer bussen de buurten in) en goede aansluitingen van het openbaar vervoer op de fiets. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

28 mei '24 ( 8:00)

Voorstel kabinet: rijopleidingen verplicht en nieuwe regels voor rijscholen

Het demissionaire kabinet wil rijopleidingen verplicht maken. Het is een van een reeks nieuwe regels die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) voorstelt om misstanden bij rijscholen tegen te gaan en het slagingspercentage op te krikken. Momenteel zijn alleen rijexamens nog verplicht.