Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

CNV roept werkgevers op ruimhartig te zijn met thuiswerken om brandstofprijzen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
CNV roept werkgevers op ruimhartig te zijn met thuiswerken om brandstofprijzen
CNV roept werkgevers op om ruimhartig te zijn met thuiswerken vanwege de hoge brandstofprijzen. Tegelijk vindt de vakbond dat de reiskostenvergoeding van werknemers die wel naar hun werk moeten komen zo snel mogelijk moet worden verhoogd. Volgens CNV wordt het anders voor velen onbetaalbaar om naar het werk te komen.

Werkgevers mogen 0,19 euro per kilometer onbelast vergoeden. Dat bedrag is sinds 2006 niet aangepast. Met deze brandstofprijzen dekt de maximale onbelaste kilometervergoeding de kosten al lang niet meer, beargumenteert een woordvoerster van FNV. Die vakbond pleitte er vorige week ook al voor dat alle werkenden een kilometervergoeding van zeker 0,19 euro moeten krijgen.

"Maar veel werkgevers vergoeden helemaal niets, of vergoeden slechts 6 cent per kilometer", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Met name in sectoren als distributiecentra, horeca, catering en pakketbezorging is het uitermate slecht geregeld." De bonden zetten in nieuw af te sluiten cao's in op een adequate kilometervergoeding. CNV zegt dat 5 miljoen werkenden niet kunnen thuiswerken. "Voor hen moeten de reiskosten dus echt goed geregeld zijn", aldus Fortuin.

Coronapandemie

Volgens CNV wil 90 procent van de Nederlandse thuiswerkers dat ook na de coronapandemie blijven doen. Toch vraagt volgens de vakbond een derde van de werkgevers hun personeel om weer naar kantoor te komen. "Thuiswerken is een goed middel om de hoge benzineprijzen te mijden", stelt CNV.

Voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie denkt niet dat het een oplossing is om meer mensen te laten thuiswerken omdat dit voor velen ook veel duurder is geworden. "Het kost veel meer geld om thuis de kachel aan te zetten", zegt hij. "Mensen zijn bang dat ze hun energietarieven niet meer kunnen betalen. Het kabinet moet heel snel met compenserende maatregelen komen." Castelein ziet oplossingen in het maximeren van de energieprijzen en het verlagen van de accijns op brandstof. Ook vindt hij dat de maximale onbelaste kilometervergoeding moet worden verhoogd. "Het kabinet heeft totaal geen gevoel voor de zorgen die mensen hebben", vindt Castelein.

Door: ANP

14 maart '25 (12:15)

BOVAG pleit voor uitfaseren bpm: ‘Opbrengst door ev’s historisch laag’

De bpm, de belasting op de aanschaf van auto’s, bestelwagens en motoren, werkt niet meer. Dat zegt BOVAG, die oproept tot afschaffing. De belasting wordt geheven op basis van CO₂-uitstoot, maar met de opmars van elektrische auto’s slinkt de opbrengst snel. Waar de bpm ooit meer dan drie miljard euro opleverde, zal dat bedrag in 2035 dalen tot slechts 500 miljoen euro. Daarbij is de uitvoering complex en fraudegevoelig. Dit meldt BOVAG.

14 maart '25 ( 8:03)

Start campagne voor veiliger verkeer voor scholieren in gemeente Deurne

Dinsdag 11 maart 2025 gaf wethouder Helm Verhees van de gemeente Deurne het startsein voor een verkeerscampagne op de Wittedijk en Merlenbergseweg in Deurne. Dagelijks moeten veel scholieren deze wegen delen met het snelle gemotoriseerde verkeer, auto’s, vrachtwagens en landbouwverkeer. Dat zorgt voor een gevoel van onveiligheid en soms zelfs voor onveilige situaties. Daarover bericht de gemeente Deurne.

13 maart '25 (12:26)

NAVO-top: deel Johan de Wittlaan in Den Haag lange tijd dicht

Vanwege de voorbereidingen voor de NAVO-top (24 en 25 juni 2025) is de Johan de Wittlaan in Den Haag van 14 april tot begin augustus in beide richtingen dicht tussen de Eisenhowerlaan en het begin van de President Kennedylaan. Van 7 tot en met 13 april is in beide rijrichtingen één rijbaan afgesloten. Daarover bericht de gemeente Den Haag

12 maart '25 (11:46)

Elektrische auto blijft splijtzwam in debat auto-industrie EU

Partijen in het Europees Parlement blijven verdeeld over de elektrische auto, zo is woensdag duidelijk geworden in het debat over het plan van de Europese Commissie over de toekomst van de Europese auto-industrie. De Commissie kondigde vorige week aan dat autofabrikanten langer de tijd krijgen om hun emissiedoelstelling te halen, maar ze blijft erbij dat vanaf 2035 alleen uitstootvrije auto's mogen worden geproduceerd.

12 maart '25 ( 6:22)

Toyota lanceert negen nieuwe elektrische modellen in Europa

Toyota lanceert voor het einde van 2026 vijf nieuwe elektrische modellen op de Europese markt, meldt de Japanse autofabrikant. Het gaat om drie SUV-modellen tegen eind 2025: de compacte Urban Cruiser, een elektrische versie van de middelgrote CH-R+ en een geactualiseerde versie van de bZ4X, Toyota's eerste elektrische model. Drie andere elektrische voertuigen volgen tegen eind 2026. Lexus, het premiummerk van de groep, lanceert drie elektrische auto's in 2025, waaronder een nieuwe versie van de SUV RZ.

11 maart '25 ( 8:12)

Verkeershinder door weekendafsluitingen A4 bij Amsterdam

In de weekenden van 14 tot 17 maart en 21 tot 24 maart 2025 is er veel verkeershinder aan de zuidkant van Amsterdam. Rijkswaterstaat is dan bezig met werkzaamheden, waardoor de A4 volledig afgesloten is voor verkeer richting Amsterdam tussen de knooppunten Badhoevedorp en De Nieuwe Meer. Dit kan leiden tot extra reistijd van een uur. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

10 maart '25 (13:19)

Bouw grootste autovrije stadswijk van Nederland van start

De bouw van Merwede, de grootste autovrije stadswijk van Nederland, is afgelopen week officieel gestart. In deze duurzame nieuwbouwwijk in Utrecht worden zesduizend woningen gebouwd. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

10 maart '25 ( 9:43)

Files op A16 vanwege werkzaamheden in Drechttunnel

Rondom Dordrecht verloopt de maandagochtendspits behoorlijk chaotisch. De Drechttunnel richting Rotterdam is voor een gedeelte afgesloten. Daardoor zijn er lange files ontstaan op de A16, de N3 en op binnenwegen. Dat meldt Rijnmond. 

06 maart '25 (16:45)

Madlener wil vergunningen voor laadpalen bij snelweg veilen

Vergunningen voor laadpalen en winkels langs de snelweg moeten worden geveild. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Barry Madlener (Infrastructuur) donderdag heeft opengesteld voor reacties. Tankstations worden al geveild.

06 maart '25 (14:00)

CNV: honderden autogaragemedewerkers en fietsenmakers staken

Honderden medewerkers van motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven hebben donderdag het werk neergelegd tijdens een staking in bijna heel Nederland, meldt vakbond CNV. Onder anderen automonteurs, fietsreparateurs, dealermedewerkers en motorreparateurs staken uit onvrede over het cao-bod van brancheorganisatie BOVAG, behalve in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.