Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

CNV roept werkgevers op ruimhartig te zijn met thuiswerken om brandstofprijzen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
CNV roept werkgevers op ruimhartig te zijn met thuiswerken om brandstofprijzen
CNV roept werkgevers op om ruimhartig te zijn met thuiswerken vanwege de hoge brandstofprijzen. Tegelijk vindt de vakbond dat de reiskostenvergoeding van werknemers die wel naar hun werk moeten komen zo snel mogelijk moet worden verhoogd. Volgens CNV wordt het anders voor velen onbetaalbaar om naar het werk te komen.

Werkgevers mogen 0,19 euro per kilometer onbelast vergoeden. Dat bedrag is sinds 2006 niet aangepast. Met deze brandstofprijzen dekt de maximale onbelaste kilometervergoeding de kosten al lang niet meer, beargumenteert een woordvoerster van FNV. Die vakbond pleitte er vorige week ook al voor dat alle werkenden een kilometervergoeding van zeker 0,19 euro moeten krijgen.

"Maar veel werkgevers vergoeden helemaal niets, of vergoeden slechts 6 cent per kilometer", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Met name in sectoren als distributiecentra, horeca, catering en pakketbezorging is het uitermate slecht geregeld." De bonden zetten in nieuw af te sluiten cao's in op een adequate kilometervergoeding. CNV zegt dat 5 miljoen werkenden niet kunnen thuiswerken. "Voor hen moeten de reiskosten dus echt goed geregeld zijn", aldus Fortuin.

Coronapandemie

Volgens CNV wil 90 procent van de Nederlandse thuiswerkers dat ook na de coronapandemie blijven doen. Toch vraagt volgens de vakbond een derde van de werkgevers hun personeel om weer naar kantoor te komen. "Thuiswerken is een goed middel om de hoge benzineprijzen te mijden", stelt CNV.

Voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie denkt niet dat het een oplossing is om meer mensen te laten thuiswerken omdat dit voor velen ook veel duurder is geworden. "Het kost veel meer geld om thuis de kachel aan te zetten", zegt hij. "Mensen zijn bang dat ze hun energietarieven niet meer kunnen betalen. Het kabinet moet heel snel met compenserende maatregelen komen." Castelein ziet oplossingen in het maximeren van de energieprijzen en het verlagen van de accijns op brandstof. Ook vindt hij dat de maximale onbelaste kilometervergoeding moet worden verhoogd. "Het kabinet heeft totaal geen gevoel voor de zorgen die mensen hebben", vindt Castelein.

Door: ANP

17 mei '24 ( 8:51)

Pinkstermaandag: 87e editie Friese Fietselfstedentocht

Pinkstermaandag is het zover: de Fietselfstedentocht. De 87e editie alweer. Een pittige fietstocht van 235 kilometer door Friesland. Dat meldt Fietselfstedentocht.frl.

16 mei '24 (12:00)

Rover: kabinet heeft te weinig geld om plannen ov te realiseren

De nieuwe regering heeft veel te weinig geld gereserveerd om haar plannen voor het openbaar vervoer te kunnen betalen. Dat zegt reizigersorganisatie Rover in een reactie op het coalitieakkoord.

16 mei '24 (11:45)

Coalitie lijkt elektrisch rijden te blijven steunen: autobranche blij

Het is goed dat de coalitiepartijen de ambitie hebben om elektrisch rijden te blijven stimuleren, zegt autobrancheorganisatie RAI Vereniging. In het hoofdlijnenakkoord melden PVV, BBB, NSC en VVD dat ze de aanschaf van elektrische voertuigen willen blijven ondersteunen. De kosten voor elektrische en fossiele rijders moeten eerlijker worden verdeeld volgens de partijen.

16 mei '24 (10:00)

Veilig Verkeer Nederland: 130 km/uur op snelweg slecht voor verkeersveiligheid

Het verhogen van de snelheid op de wegen - waar dat mogelijk is - naar 130 kilometer per uur is niet goed voor de verkeersveiligheid. Dat stelt Veilig Verkeer Nederland in een reactie op het hoofdlijnenakkoord.

16 mei '24 ( 6:00)

Snelwegen terug naar 130 kilometer per uur

De maximumsnelheid op de snelweg gaat waar dat kan weer terug naar 130 kilometer per uur. Dat hebben PVV, VVD, NSC en BBB afgesproken in het regeerakkoord op hoofdlijnen. De maximumsnelheid op snelwegen is op dit moment overdag beperkt tot 100 kilometer per uur, in verband met de te hoge stikstofneerslag in veel kwetsbare natuurgebieden.

15 mei '24 (13:15)

Lang pinksterweekend: vrijdag veel files verwacht

Mensen die vrijdagmiddag de weg op gaan moeten rekening houden met veel files omdat het lange pinksterweekend dan start, meldt de ANWB. Veel mensen gaan voor het lange weekend naar een camping of vakantiepark. Ook op maandag, tweede pinksterdag, kan het druk worden op de weg omdat vakantiegangers dan weer naar huis gaan.

14 mei '24 (14:15)

Zesde en laatste pomp van het nieuwe gemaal Afsluitdijk succesvol geplaatst

De zesde en laatste grote pomp van het nieuwe gemaal in de Afsluitdijk bij Den Oever is dinsdag succesvol geplaatst, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. De operatie begon op 3 mei.

14 mei '24 ( 7:09)

Werkzaamheden aan gemaal Terwolde: Bandijk circa twee jaar afgesloten

Vanaf 21 mei 2024 wordt de Bandijk vanwege ingrijpende werkzaamheden aan het gemaal Terwolde afgesloten voor al het verkeer. De afsluiting van de Bandijk duurt tot halverwege 2026. Daarover bericht de gemeente Voorst.

14 mei '24 ( 6:55)

Zuilense Ring (N230): stiller asfalt en lagere snelheid

De Zuilense Ring (N230) krijgt in de loop van 2025 een lagere maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Nu is het de enige Utrechtse provinciale weg waar het verkeer 100 kilometer per uur mag rijden. Daarover bericht de provincie Utrecht.

14 mei '24 ( 6:40)

Aandacht van Arriva voor 200-jarig jubileum KNRM

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij bestaat in 2024 tweehonderd jaar. Vervoerder Arriva werkt samen met de KNRM en besteedt aandacht aan dit jubileum en aan het belang van de KNRM en haar vijftienhonderd vrijwilligers. Dat meldt Arriva.