Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Zorgvervoer- en taxichauffeurs de dupe van slechte uitvoering pauzeregels’

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
‘Zorgvervoer- en taxichauffeurs de dupe van slechte uitvoering pauzeregels’
Chauffeurs bij taxi- en zorgvervoerbedrijven dreigen de dupe te worden van de slechte uitvoering van de nieuwe cao-afspraken over pauzes. Volgens vakbond FNV is de verdeeldheid bij werkgeversorganisatie KNV de oorzaak van de onduidelijkheid over de nieuwe regels. Dit meldt FNV. 

FNV Zorgvervoer & Taxi heeft de KNV (Koninklijk Nederlands Vervoer) gevraagd hun achterban op een juiste manier te informeren over de afspraken, om et zorgen dat chauffeurs krijgen waar ze volgens de cao recht op hebben.

De nieuwe pauzeregels gingen in op 1 maart, zoals afgesproken in de nieuwe cao van 2022. Een werkgever mag voor pauzes tot 12,5 procent van de beschikbaarheidsuren op het salaris inhouden, maar alleen als de chauffeur de pauze ook echt heeft kunnen nemen. FNV ziet dat een deel van de bedrijven de 12,5 procent standaard inhoudt op het loon, ook als de chauffeur de pauze heeft doorgewerkt. “Dat betekent dat er onterecht loon wordt ingehouden.”

Onbeschoft

FNV is niet te spreken over de houding van de KNV en sommige van haar leden. Meindert Gorter van FNV: “Het is onbeschoft dat je als werkgever het lef hebt om gewerkte tijd van je personeel om te zetten in pauzetijd. Werkgevers uit de sector zouden zich moeten schamen voor de wijze waarop ze omgaan met afspraken uit de cao waaraan ze zelf hebben meegeschreven en die ze zelf hebben ondertekend. Hier wordt de sector, die toch al zit te springen om mensen, niet aantrekkelijker van.”

Oude cao

De nieuwe afspraken over pauzes zijn gekomen in plaats van de regelingen uit de oude cao. Daarbij moesten chauffeurs wel beschikbaar zijn, maar als er geen werk was op dat moment, kreeg de chauffeur ook niet uitbetaald. "Het kon dus zijn dat je als chauffeur een dienst van 10 uur had, maar dat je maar 5 uur betaald werd. De ondernemersrisico’s werden op die manier afgewenteld op de chauffeurs. Met de nieuwe afspraken is dat gelukkig verleden tijd, maar dan moeten de afspraken wel goed nagekomen worden", aldus Gorter.

Door: Nationale Transportgids

27 mei '24 (13:15)

Instorten parkeergarage Nieuwegein: Q-Park 'enorm geschrokken'

Q-Park is "enorm geschrokken" van het instorten van de hellingbanen in de parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. "We zijn opgelucht dat bezoekers en medewerkers ongedeerd zijn gebleven. Wij willen onze oprechte dank uitspreken aan de hulpdiensten voor hun snelle en professionele handelen", schrijft de parkeerexploitant mede namens Primevest, de eigenaar van de garage, in een verklaring op de website.

27 mei '24 ( 9:15)

Start verkennend OVV-onderzoek naar ingestorte garage Nieuwegein

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start maandag een verkennend onderzoek naar de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein. Dat laat een woordvoerster maandag weten.

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.