Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Flinke daling prijzen grondstoffen voor accu's voor elektrische auto's

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Flinke daling prijzen grondstoffen voor accu's voor elektrische auto's
De prijzen van belangrijke grondstoffen voor het maken van batterijen voor elektrische auto's zijn dit jaar flink gedaald. Vorig jaar schoten deze zogeheten batterijmetalen, zoals lithium, nikkel en kobalt, nog flink omhoog en maakten autofabrikanten zich grote zorgen over tekorten op de lange termijn. Topman Elon Musk van elektrische autoproducent Tesla omschreef de lithiumprijzen destijds als "krankzinnig".

Ruim een jaar na de opmerking van Musk is de marktdynamiek voor de metalen die cruciaal zijn voor de energietransitie volledig omgedraaid. De prijs van lithium is dit jaar tot nu toe met bijna 70 procent gedaald en nikkel is ongeveer 40 procent goedkoper geworden. Ook kobalt is in prijs gezakt.

Vertragende verkoopgroei

Het drietal ingrediënten voor accu's behoort daarmee tot de slechtst presterende grondstoffen dit jaar. De prijsdalingen worden onder meer veroorzaakt door een vertragende verkoopgroei van elektrische auto's en een toename van het aanbod uit China, Indonesië en de Democratische Republiek Congo. "Er is op dit moment zeker genoeg aanbod van al deze grondstoffen", zei grondstoffenanalist Colin Hamilton van BMO Capital Markets. Ook een enorme uitbreiding van de Chinese productiecapaciteit, geholpen door overheidssteun, zorgt ervoor dat het aanbod van accu's groter is dan de vraag.

Strategische voorraden

De lagere prijzen zorgen mogelijk voor enige kostenverlichting bij autofabrikanten en zouden kunnen leiden tot goedkopere elektrische voertuigen voor consumenten. De prijzen voor lithium, nikkel en kobalt zullen naar verwachting voorlopig ook laag blijven. Volgens adviesbureau Benchmark Mineral Intelligence zal er de komende jaren namelijk sprake zijn van een overaanbod van de drie metalen. De nikkel- en lithiummarkten zullen volgens het bureau pas in 2027 en 2028 een tekort vertonen, terwijl de vraag naar kobalt vanaf 2026 groter zal zijn dan het aanbod.

Opwaartse risico's

Er zijn echter ook opwaartse risico's voor de prijzen van de metalen. Zo waarschuwde Citigroup onlangs dat er een grotere kans is dat Indonesië, dat meer dan de helft van het nikkel in de wereld produceert, beleidsstappen zal ondernemen om de prijzen te verhogen. Daarnaast is China van plan zijn strategische voorraden kobalt, dat ook belangrijk is in de defensie- en ruimtevaartindustrie, te vergroten.

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.

04 december '23 (15:45)

Volgens bezorgers zijn alle cadeautjes op tijd binnen voor pakjesavond

Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

04 december '23 (15:15)

140 Italiaanse elektrische bussen door Qbuzz besteld voor regio Leiden

Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

04 december '23 ( 6:00)

Minder grote omzetstijging auto- en motorbranche

In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.

01 december '23 (15:00)

Achmea wil uitstoot verzekerde auto's omlaag krijgen

Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

01 december '23 (12:45)

Lichte stijging autoverkopen in november: automarkt 'normaliseert'

Autofabrikanten verkochten in november nog maar iets meer auto's dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging wijst dat op een normalisering van de markt voor personenauto's, na maanden van sterke stijgingen.

01 december '23 ( 8:27)

Van Eijsingabrug in Oegstgeest anderhalve dag afgesloten

De Van Eijsingabrug in Oegstgeest is van donderdag 7 december (07.00 uur) tot en met vrijdag 8 december (19.00 uur) vanwege werkzaamheden afgesloten. Autoverkeer, bussen, voetgangers en fietsers kunnen dan niet over de brug. Daarover bericht de gemeente Oegstgeest.