Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Shell in kopgroep AEX na forse stijging olieprijzen door Oekraïne

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Shell behoorde woensdag tot de sterkste stijgers in de Amsterdamse AEX-index. Het olie- en gasconcern profiteerde van de sterke stijging van de olieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Ook staalconcern ArcelorMittal werd flink hoger gezet door de opmars van de grondstoffenprijzen.

De Europese beurzen veerden, mede door de sterke koerswinsten van de olieproducenten en andere grondstofbedrijven, wat op. Berichten dat Rusland woensdagavond in Belarus verder wil praten met Oekraïne over beëindiging van de conflicten zorgden eveneens voor enige opluchting. De komst van de Oekraïense delegatie is echter onzeker. President Volodimir Zelenski van Oekraïne heeft geëist dat Rusland eerst stopt met bombardementen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,9 procent hoger op 719,81 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 998,05 punten. Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,3 procent. Londen steeg 0,7 procent dankzij stevige winsten bij de grondstofbedrijven. De beurs in Moskou bleef gesloten.

Olieprijzen

De olieprijzen liepen verder op door onzekerheden over de Russische toevoer. Hoewel er geen sancties zijn tegen de handel in Russische olie, lijken handelaren toch geen zaken met het land te willen doen. Een vat Amerikaanse olie werd 4,3 procent duurder op 107,78 dollar en bereikte het hoogste niveau sinds 2013. Brentolie steeg 4,4 procent in prijs tot 109,61 dollar per vat en kostte het meest sinds 2014.

Ook de Europese gasprijzen schoten fors omhoog. Mede door de hogere energiekosten liep de inflatie in de eurozone in februari verder op tot 5,8 procent.

Olieproductie

Oliebedrijven als Shell en BP profiteerden van de duurdere olie en wonnen 4,5 procent en 3,5 procent. Oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland vergaderen later op de dag over de productie. Er wordt niet verwacht dat die zogeheten OPEC+ de oliekraan nog verder gaat opendraaien om zo de prijzen te drukken.

ArcelorMittal won 4,3 procent en Just Eat Takeaway klom 2,5 procent na definitieve cijfers. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl zag de omzet in 2021 flink stijgen, maar het verlies nam toe tot ruim 1 miljard euro. Topman Jitse Groen verklaarde wel hard op weg te zijn om winstgevend te worden.

ING

Ook ING (plus 1,7 procent) toonde wat herstel. De bank, die van de Nederlandse banken de grootste blootstelling aan Rusland heeft, raakte in de afgelopen twee dagen zo'n 19 procent aan beurswaarde kwijt door de zware sancties tegen de Russische bankensector. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank zei tegen de Britse omroep BBC dat de sancties een verlammend effect hebben op de financiële zaken in Rusland, maar een "zeer beperkt effect" hebben op de financiële wereld buiten Rusland.

De euro was 1,1098 dollar waard, tegen 1,1107 dollar een dag eerder.

Door: ANP

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.

21 mei '24 ( 6:00)

Snelle toename aantal taxibedrijven

Het aantal taxibedrijven in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Begin 2019 stonden er 11.148 taxibedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vandaag zijn het er 14.356, een stijging van bijna 29 procent.

20 mei '24 (13:45)

ANWB aangedaan door ongeval Eindhoven en werkt mee aan onderzoek

De ANWB zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de fatale aanrijding tussen een bestelbus van de Wegenwacht en een fietser in Eindhoven, afgelopen donderdagmiddag. Dat laat de vereniging maandag weten. Volgens de politie was mogelijk opzet in het spel.