Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

PostNL heeft weer een uitzonderlijk jaar vanwege corona achter de rug

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
PostNL heeft weer een uitzonderlijk jaar vanwege corona achter de rug
Post- en pakketbedrijf PostNL heeft naar eigen zeggen weer een uitzonderlijk jaar achter de rug. Zowel bij de verwerking en de bezorging van post als van pakketten zorgde de coronapandemie voor extra werk. Het aantal bezorgde pakketten lag nog nooit zo hoog en bij de postbezorging was de volumeafname gering, mede door de extra brieven die het bedrijf bezorgde vanwege corona, zoals uitnodigingen voor vaccinaties.

Topvrouw Herna Verhagen wijst in een toelichting op de cijfers erop dat het jaar begon en eindigde in lockdown, wat de uitzonderlijkheid van het jaar ook schetst. PostNL bezorgde vorig jaar een recordaantal van 384 miljoen pakketten. Dat betekende op jaarbasis een plus van bijna 14 procent. Exclusief corona zou dit bijna 12 procent groei zijn. Bij het aantal brieven lag het volume ondanks de coronapost 0,5 procent lager dan een jaar eerder. Zonder coronapost zou PostNL een volumedaling met 5 procent hebben gemerkt, gelijk aan de langjarige trend.

Coronapost 

PostNL boekte een omzet van bijna 3,5 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog krap 3,3 miljard euro. De brutowinst kwam uit op 308 miljoen euro, 58 miljoen euro meer dan in 2020. Van dat resultaat was circa 82 miljoen euro coronagerelateerd en dus niet structureel. Dit jaar verwacht Verhagen misschien nog iets van de coronapost, zoals uitnodigingen voor de boostercampagne te bezorgen. Maar over het algemeen zorgde de coronapost voor een mooie bonus waarvan ze eigenlijk hoopt dat deze niet meer terugkeert.

Btw-regels 

Verder merkt PostNL dat de strengere btw-regels op kleine pakjes van buiten de Europese Unie en andere wet- en regelgeving in China op de prestaties drukken. Samen met de verstoringen in de leveringsketen hebben deze regels de brutowinst met 17 miljoen euro gedrukt. In het traditiegetrouw drukke slotkwartaal van het jaar was de impact volgens PostNL 11 miljoen euro op de brutowinst. Sinds 1 juli moet ook voor kleinere pakketjes van buiten de EU btw worden betaald. Ook is China de handel in namaakartikelen harder aan het aanpakken.

Aandeelhouders en personeel 

PostNL laat verder aandeelhouders en personeel meeprofiteren van de resultaten. Het bedrijf betaalt 0,42 euro dividend per aandeel en koopt voor 250 miljoen euro aan eigen aandelen in. Verder krijgt het personeel dat onder een cao valt een winstuitkering van 2 procent. Aan winkelbedrijven en andere onderaannemers waar PostNL mee samenwerkt is eerder 35 miljoen tot 40 miljoen euro uitgekeerd.

Door: ANP 

28 mei '24 (16:00)

Nog 85 auto's in deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein

In de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein staan nog 85 auto's die daar voorlopig niet weggehaald kunnen worden. Eerder dacht het naastgelegen St. Antonius Ziekenhuis dat het om ruim 70 auto's ging, maar een woordvoerder zegt dat de afgelopen uren nog meer mensen zich hebben gemeld. De eigenaren zijn voornamelijk ziekenhuismedewerkers, maar ook patiënten en bezoekers die tijdens het instorten van de rijhellingen zondagavond nog in het ziekenhuis waren, aldus de woordvoerder.

28 mei '24 (12:30)

Door meer examens rijlessen mogelijk honderden euro's duurder

Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen. Op dit moment kost een rijbewijs in totaal gemiddeld 3125 euro, schrijft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

28 mei '24 (12:00)

EK voetbal: FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland

Busbedrijf FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland tijdens het EK voetbal. Volgens een woordvoerder vullen de bussen vanuit Amsterdam of Groningen zich snel daags voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Hamburg. Daar speelt Oranje op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

28 mei '24 (10:15)

Scooterrijdster in Urk overleden na aanrijding met taxibusje

Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

28 mei '24 ( 8:26)

Vanaf maandag bijna twee weken wegwerkzaamheden in Middelburg

Van maandag 3 juni tot en met zaterdag 15 juni 2024 wordt 's avonds en 's nachts het asfalt vervangen van de Schroeweg tussen de Torenweg en de Statenlaan in Middelburg. Dat leidt tot afsluitingen. Daarover bericht de gemeente Middelburg.

28 mei '24 ( 8:16)

Amsterdam steekt 7,5 miljoen extra in openbaar vervoer

Ook de gemeente Amsterdam wil beter openbaar vervoer en meer mensen in de bus, tram en metro. Daarom besteedt zij 7,5 miljoen euro extra aan het openbaar vervoer. Geïnvesteerd wordt in betere haltes (meer bussen de buurten in) en goede aansluitingen van het openbaar vervoer op de fiets. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

28 mei '24 ( 8:00)

Voorstel kabinet: rijopleidingen verplicht en nieuwe regels voor rijscholen

Het demissionaire kabinet wil rijopleidingen verplicht maken. Het is een van een reeks nieuwe regels die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) voorstelt om misstanden bij rijscholen tegen te gaan en het slagingspercentage op te krikken. Momenteel zijn alleen rijexamens nog verplicht.

28 mei '24 ( 7:00)

Vanochtend tussen Hoorn en Zaandam (A7) opnieuw een lange file

Op de A7 tussen Hoorn en Zaandam staat dinsdagochtend opnieuw een lange file. Rond 06.20 uur had de file al een lengte van 8 kilometer en een vertraging van meer dan een half uur, meldt de ANWB.

28 mei '24 ( 6:30)

Auto te water in Vierpolders: man omgekomen

Bij een verkeersongeval in het Zuid-Hollandse Vierpolders is maandagavond een man om het leven gekomen, meldt de politie dinsdag. Door onbekende reden kwam de man met een auto te water. Hij raakte daarbij een zogeheten betonnen duiker, waarna het voertuig vlam vatte.

28 mei '24 ( 6:00)

ABN AMRO verwacht komende jaren groei van sector transport en logistiek

Na een moeilijk 2023 zijn er in de Nederlandse transport en logistiek tekenen van herstel te zien, meldt ABN AMRO in een rapport over de sector. Zowel voor 2024 als 2025 rekent de bank weer op groei van de sector, na een krimp van 3 procent in 2023. Die krimp werd veroorzaakt door een afname van de internationale handel.