Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Overgrote deel van de zomerbanden scoort voldoende in ANWB test

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Overgrote deel van de zomerbanden scoort voldoende in ANWB test
De ANWB test elk jaar zomer- en winterbanden. Een autoband is het enige contact tussen auto en wegdek. Om een bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid test de ANWB de kwaliteit van autobanden. Het overgrote deel van de zomerbanden kwam met resultaten van ‘voldoende’ tot ‘goed’ uit de test. Dit meldt de ANWB.

De ANWB nam de bandenmaten 185/65 R15H en 215/60 R16V onder de loep. De kleinste maat voor de auto’s uit de kleine middenklasse, zoals de Audi A1, de Citroën C3, Kia Rio, Opel Corsa, Nissan Micra en de VW Polo. De andere maat, 215/60 R16V, zitten onder kleinere en middenklasse SUV’s, zoals de Fiat 500X, Honda HR-V, Subaru Forester, Skoda Karoq of VW T-Roc. 

De bandenmaat 185/65 R15H toont een goed resultaat. Van de zestien geteste banden scoren er zes goed en halen daarmee vier van de vijf sterren. Deze banden hebben op alle belangrijke testonderdelen - droog wegdek, nat wegdek, verbruik en slijtvastheid - een goed niveau laten zien. Daarachter komen tien banden die op één of soms enkele testonderdelen tekortkomingen hebben. Die scoren hiermee een voldoende en krijgen daardoor drie sterren.

De grotere maat 215/60 R16V geeft hetzelfde beeld. Van de achttien geteste banden in deze maat zijn er uiteindelijk vijf die op geen enkel onderdeel tekortkomingen hebben en vier sterren scoren. Daarachter volgt een grote groep van twaalf banden met drie sterren. Slechts één band komt niet verder dan twee sterren en wordt niet aangeraden. 

Profieldiepte 

Sinds dit jaar meldt ANWB ook de profieldiepte van een nieuwe band. Vroeger werden banden afgeleverd met een profiel van zo’n acht mm. Door nieuwe ontwikkelingen worden banden tegenwoordig ook met minder profieldiepte geleverd. Dit roept vragen bij leden op, maar in de test zien we dat banden net zo lang mee kunnen als voorheen. Daarom wordt, naast profieldiepte, ook de verwachte levensduur in de test meegenomen. 

Zomer- en winterbanden 

ANWB raadt aan - voor optimaal wegcontact - in de zomermaanden met zomerbanden te rijden en als het kwik omlaag gaat en in winterse omstandigheden winterbanden te gebruiken. Monteer altijd vier banden van hetzelfde merk en hetzelfde type en controleer iedere maand de bandenspanning. 

Weersomstandigheden 

De ANWB beproeft al 49 jaar het hele scala van prestaties van de band, onder alle mogelijke omstandigheden die de weggebruiker kan tegenkomen. Voor zomerbanden gaat het dan om rijeigenschappen (gedrag in het dagelijks verkeer), veilig weggedrag (gedrag in noodsituaties) en remmen op droog wegdek. Op nat wegdek test de ANWB remmen, aquaplaning en wegligging en zijdelingse grip zowel bij gewoon’ rijden als in noodsituaties. 

Door: Nationale Transportigids 

28 mei '24 (16:00)

Nog 85 auto's in deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein

In de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein staan nog 85 auto's die daar voorlopig niet weggehaald kunnen worden. Eerder dacht het naastgelegen St. Antonius Ziekenhuis dat het om ruim 70 auto's ging, maar een woordvoerder zegt dat de afgelopen uren nog meer mensen zich hebben gemeld. De eigenaren zijn voornamelijk ziekenhuismedewerkers, maar ook patiënten en bezoekers die tijdens het instorten van de rijhellingen zondagavond nog in het ziekenhuis waren, aldus de woordvoerder.

28 mei '24 (12:30)

Door meer examens rijlessen mogelijk honderden euro's duurder

Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen. Op dit moment kost een rijbewijs in totaal gemiddeld 3125 euro, schrijft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

28 mei '24 (12:00)

EK voetbal: FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland

Busbedrijf FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland tijdens het EK voetbal. Volgens een woordvoerder vullen de bussen vanuit Amsterdam of Groningen zich snel daags voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Hamburg. Daar speelt Oranje op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

28 mei '24 (10:15)

Scooterrijdster in Urk overleden na aanrijding met taxibusje

Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

28 mei '24 ( 8:26)

Vanaf maandag bijna twee weken wegwerkzaamheden in Middelburg

Van maandag 3 juni tot en met zaterdag 15 juni 2024 wordt 's avonds en 's nachts het asfalt vervangen van de Schroeweg tussen de Torenweg en de Statenlaan in Middelburg. Dat leidt tot afsluitingen. Daarover bericht de gemeente Middelburg.

28 mei '24 ( 8:16)

Amsterdam steekt 7,5 miljoen extra in openbaar vervoer

Ook de gemeente Amsterdam wil beter openbaar vervoer en meer mensen in de bus, tram en metro. Daarom besteedt zij 7,5 miljoen euro extra aan het openbaar vervoer. Geïnvesteerd wordt in betere haltes (meer bussen de buurten in) en goede aansluitingen van het openbaar vervoer op de fiets. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

28 mei '24 ( 8:00)

Voorstel kabinet: rijopleidingen verplicht en nieuwe regels voor rijscholen

Het demissionaire kabinet wil rijopleidingen verplicht maken. Het is een van een reeks nieuwe regels die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) voorstelt om misstanden bij rijscholen tegen te gaan en het slagingspercentage op te krikken. Momenteel zijn alleen rijexamens nog verplicht.

28 mei '24 ( 7:00)

Vanochtend tussen Hoorn en Zaandam (A7) opnieuw een lange file

Op de A7 tussen Hoorn en Zaandam staat dinsdagochtend opnieuw een lange file. Rond 06.20 uur had de file al een lengte van 8 kilometer en een vertraging van meer dan een half uur, meldt de ANWB.

28 mei '24 ( 6:30)

Auto te water in Vierpolders: man omgekomen

Bij een verkeersongeval in het Zuid-Hollandse Vierpolders is maandagavond een man om het leven gekomen, meldt de politie dinsdag. Door onbekende reden kwam de man met een auto te water. Hij raakte daarbij een zogeheten betonnen duiker, waarna het voertuig vlam vatte.

28 mei '24 ( 6:00)

ABN AMRO verwacht komende jaren groei van sector transport en logistiek

Na een moeilijk 2023 zijn er in de Nederlandse transport en logistiek tekenen van herstel te zien, meldt ABN AMRO in een rapport over de sector. Zowel voor 2024 als 2025 rekent de bank weer op groei van de sector, na een krimp van 3 procent in 2023. Die krimp werd veroorzaakt door een afname van de internationale handel.