Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Autobranche alweer hersteld van flinke dip in coronajaar

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Autobranche alweer hersteld van flinke dip in coronajaar
De omzet in de Nederlandse auto- en motorbranche is vorig jaar flink hersteld na de dip van het eerste coronajaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat de opbrengsten branchebreed zelfs al boven het niveau uitkwamen van 2019, het laatste jaar voor de pandemie.

Concreet werd er meer dan een tiende extra omgezet dan in 2020. Ten opzichte van twee jaar eerder lag de omzet 2,4 procent hoger. Het ging vooral goed bij de handel in motoren en bij bedrijven die zich bezighouden met zware bedrijfsauto's. Hier was sprake van omzetplussen van respectievelijk 21 en bijna 15 procent.

Zware bedrijfsauto's 

De motorhandel laat inmiddels al jaren groei zien en deze bedrijfstak maakte in 2020 ook geen krimp door. De ondernemingen in zware bedrijfsauto's profiteerden op hun beurt waarschijnlijk van het aantrekken van de economie in brede zin waardoor er bij bedrijven veel vraag ontstond om te investeren in dat soort wagens.

Chiptekorten 

Andere delen van de branche hadden het nog moeilijk. Zo kwam eerder al naar voren dat de verkoop van nieuwe personenauto's afgelopen jaar meer dan 9 procent lager is uitgekomen dan in 2020. De verkoop ondervond namelijk grote hinder van de wereldwijde chiptekorten. Daardoor konden autofabrikanten veel minder auto’s produceren en liep de levering vertraging op.

Volgens het CBS is de impact van de chiptekorten terug te zien in de omzetcijfers van importeurs van nieuwe personenauto’s en lichte bedrijfswagens. Hun omzetgroei was vorig jaar het meest bescheiden wanneer wordt vergeleken met de rest van de branche. Ten opzichte van 2020 gaat het om een plus van 2,5 procent. Worden de cijfers afgezet tegen 2019 dan lagen hun opbrengsten nog altijd bijna 11 procent lager.

Personeelstekort 

De problemen in de sector zijn ook nog niet voorbij. Ongeveer 29 procent van de bedrijven in de autohandel gaf begin dit jaar aan een tekort aan productiemiddelen, materiaal en ruimte te hebben. Daarbij gaat het vooral om het chiptekort. Tegelijkertijd is de roep om extra personeel groot. In het vierde kwartaal van vorig jaar telde het CBS in de branche zo'n 6200 vacatures, het hoogste aantal sinds 1997.

Door: ANP 

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.

21 mei '24 ( 6:00)

Snelle toename aantal taxibedrijven

Het aantal taxibedrijven in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Begin 2019 stonden er 11.148 taxibedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vandaag zijn het er 14.356, een stijging van bijna 29 procent.

20 mei '24 (13:45)

ANWB aangedaan door ongeval Eindhoven en werkt mee aan onderzoek

De ANWB zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de fatale aanrijding tussen een bestelbus van de Wegenwacht en een fietser in Eindhoven, afgelopen donderdagmiddag. Dat laat de vereniging maandag weten. Volgens de politie was mogelijk opzet in het spel.