Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tankstations zeggen dat hamsteren vanwege Oekraïne niet nodig is

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Tankstations zeggen dat hamsteren vanwege Oekraïne niet nodig is
Consumenten hoeven zich geen zorgen te maken om de aanvoer van benzine vanwege de inval van Rusland in Oekraïne en hoeven dus geen hamstergedrag te vertonen. Dat zegt BETA, de belangenvereniging van pompstationhouders. Voorzitter Ewout Klok laat desgevraagd weten nog geen signalen te hebben gekregen van leden over extra drukte aan de pomp door de inval. Wel wijst Klok op een eventuele prijsstijging van benzine, maar die gaat niet direct met tientallen centen, verwacht hij.

Volgens Klok is het gedrag van de consument "altijd moeilijk te doorgronden", maar hoeven mensen zich geen zorgen te maken om de situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan aan de pomp. "Ongeveer 40 procent van de olie in Nederland komt uit Noorwegen en de voorraden zijn hoog. We hebben een soort ijzeren voorraad voor noodsituaties, zodat ook het leger bevoorraad kan worden. Die is goed voor ongeveer een maand of drie", legt hij uit.

Qua olie-invoer komt Rusland dan wel op plek twee, maar volgens Klok is er nog geen reden tot hamsteren, "omdat we uit meerdere landen olie halen". Hij kan zich wel de angst van consumenten voorstellen voor sterk oplopende benzineprijzen. "We hebben voorraad genoeg, maar de prijzen zullen wel oplopen", verwacht hij. "Dat is wel afhankelijk van de wereldmarkt en diverse factoren, zoals wat de OPEC doet." Oliekartel OPEC, waarin de meeste grote olieproducerende landen zitten, bepaalt de olieproductie samen met bondgenoten als Rusland.

Benzineprijs

De enige drukte nu aan de pomp komt door corona, aldus Klok. "Het is wel wat drukker, maar dat komt ook deels door de heropening van kantoren." Sinds 15 februari geldt dat mensen nog maar de helft van de tijd thuis hoeven te werken.

De afgelopen dagen schoot de adviesprijs voor benzine omhoog. Op woensdag bereikte deze een nieuwe recordstand van 2,193 euro per liter, meldde consumentencollectief UnitedConsumers. Dat houdt dagelijks de adviesprijzen van vijf grote oliemaatschappijen in de gaten. De olieprijs ging dinsdag stevig omhoog door de spanningen rond Oekraïne. Diesel kost vanaf woensdag 1,87 euro per liter, maar was vorige week al eens iets duurder. De prijzen van brandstof stijgen de afgelopen tijd met name door het economische herstel van de coronacrisis.

Door: ANP

12 september '24 (14:00)

Tanken aan Duitse pomp steeds goedkoper

De brandstofprijzen aan de Duitse pomp gaan steeds verder omlaag, wat goed nieuws is voor automobilisten en Nederlanders die over de grens gaan tanken. Volgens de Duitse automobilistenclub ADAC is de gemiddelde landelijke prijs voor een liter E10 (Euro95) nu 1,64 euro. Dat zou het laagste niveau zijn sinds eind 2021.

12 september '24 (13:15)

OM beëindigt strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsmerk Babboe

Het Openbaar Ministerie (OM) staakt het strafrechtelijk onderzoek naar Babboe. De bakfietsfabrikant werd verdacht van het maken en verkopen van bakfietsen met mogelijke veiligheidsproblemen. Eerder heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) opgedragen de verkoop van bakfietsen te staken. Ook moet Babboe fietsen terugroepen. Dat is volgens het OM afdoende en daarmee is strafrechtelijke vervolging niet langer nodig.

12 september '24 (10:45)

Inspectie neemt 16.500 illegale fatbikes in beslag

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft sinds juli beslag gelegd op 16.500 fatbikes uit China. Volgens de inspectie gaat het om illegale bromfietsen met het uiterlijk van een fatbike. De ILT heeft de invoer van de voertuigen in de Rotterdamse haven tegengehouden. Ook zijn er ongeveer duizend fatbikes in beslag genomen bij distributiecentra van een Nederlandse aanbieder.

12 september '24 ( 8:45)

Prijs rijlessen fors gestegen volgens AutoTrack

Rijlessen zijn de afgelopen drie jaar gemiddeld 23 procent duurder geworden, stelt AutoTrack op basis van eigen berekeningen. Volgens het platform voor tweedehandsauto's kost een uur lessen nu gemiddeld 58,24 euro, terwijl dat in 2021 nog 47,30 euro was.

12 september '24 ( 6:30)

Code geel in deel van het land: regen, hagel en windstoten

Het KNMI waarschuwt donderdag voor stevige regen- en onweersbuien in het westen van het land, die plaatselijk gepaard kunnen gaan met hagel en veel neerslag in korte tijd. Voor de provincies Zeeland, Noord- en Zuid-Holland, Friesland en Noord-Brabant en het Waddengebied is code geel afgegeven.

11 september '24 (19:15)

Provincies leggen busvervoerder EBS boete van 3,5 miljoen euro op

De provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel hebben busvervoerder EBS een boete opgelegd van 3,5 miljoen euro. Volgens de provincies vielen afgelopen jaar zoveel ritten uit, dat EBS de "maximaal op te leggen" boete krijgt. EBS verzorgt het busvervoer in stukken van Gelderland en Overijssel en in het grootste gedeelte van Flevoland.

11 september '24 (13:00)

Ov-vergoeding voor stage praktijkonderwijs vrijdag geregeld

Leerlingen in het praktijkonderwijs krijgen binnenkort een ov-vergoeding als ze stage lopen. Dat heeft staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) de Tweede Kamer laten weten in een debat. Vrijdag publiceert ze een subsidieregeling die de stagelopende leerlingen tegemoetkomt om de periode tot 2026 te overbruggen, als hier structureel geld voor wordt vrijgemaakt.

11 september '24 ( 9:15)

XR wil zaterdag ook overnachten in tunnelbak A12 in Den Haag

Extinction Rebellion (XR) wil op zaterdag 14 september een groter deel van de A12 in Den Haag blokkeren dan de klimaatactiegroep tot nu toe heeft gedaan. Het is de bedoeling dat tientallen activisten tenten en slaapspullen meenemen om te overnachten in de tunnelbak van de weg. Eerder blokkeerde XR met name het laatste deel van de A12, ter hoogte van het Haagse Malieveld.

10 september '24 (15:45)

OM wil klimaatactivisten vervolgen voor blokkeren A10

Het Openbaar Ministerie wil dertien klimaatactivisten strafrechtelijk vervolgen voor het blokkeren van de A10, de ringweg van Amsterdam. Volgens het parket in Amsterdam hebben ze gevaar op de weg veroorzaakt aan het begin van de blokkades, die het werk waren van actiegroep Extinction Rebellion.

10 september '24 (13:15)

Minister Madlener: aparte categorie voor fatbikes niet zinvol

Een juridisch onderscheid tussen fatbikes en andere elektrische fietsen is "niet zinvol", schrijft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Hoewel een aparte fatbike-categorie "in theorie mogelijk" is, blijkt uit onderzoek van eerder dit jaar dat het niet effectief is. Andere maatregelen, bijvoorbeeld een helmplicht voor alle elektrische fietsers, laat Madlener aan de Kamer.