Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Prijzen olie en goud stijgen door spanningen Oekraïne

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Prijzen olie en goud stijgen door spanningen Oekraïne
De olieprijzen zijn dinsdag verder omhooggegaan door de oplopende spanningen rond Oekraïne tussen het Westen en Rusland. Ook de prijs van goud, dat in rumoerige tijden als een veilige haven wordt gezien, zat in de lift. Risicovolle beleggingen zoals de cryptomunten bitcoin en ethereum verloren daarentegen terrein.

De Russische president Vladimir Poetin heeft twee separatistische regio's in Oost-Oekraïne officieel erkend en kondigde aan er een "vredesmissie" heen te sturen. Die beslissing zorgde voor beroering op de markten voor grondstoffen en financiële producten.

De vrees dat bij een verdere escalatie van het conflict de Russische olieleveringen geraakt kunnen worden stuwde de prijs voor een vat Amerikaanse olie met 3,7 procent tot 94,40 dollar. Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, klom met dik 2 procent naar 97,39 dollar per vat.

Goudprijs

Kenners verwachten dat de olieprijzen kunnen doorstijgen tot boven de 100 dollar per vat aangezien Rusland tot de grootste olieleveranciers ter wereld behoort. Als het Westen harde sancties oplegt aan Moskou zouden de olieleveringen verstoord kunnen raken. Ook is Rusland een zeer belangrijke gasleverancier.

De goudprijs bereikte het hoogste niveau in bijna negen maanden. Het edelmetaal werd 0,6 procent duurder op 1911,50 dollar per troy ounce, of 31,1 gram. Ook andere edelmetalen als zilver en platinum werden duurder. Bitcoin, de grootste cryptomunt ter wereld, zakte bijna 4 procent in waarde tot onder de 37.000 dollar. Ethereum verloor bijna 5 procent tot zo'n 2500 dollar.

Tarwe

Kenners verwachten dat bitcoin onder de 30.000 dollar zou kunnen dalen, aangezien beleggers steeds meer de voorkeur geven aan goud, waardoor het edelmetaal mogelijk naar een recordhoogte wordt geduwd.

Naast olie en gas is Rusland ook een belangrijke producent van aluminium en tarwe. Ook in de Oekraïne wordt veel tarwe verbouwd. De prijs van aluminium steeg in Londen naar het hoogste niveau in meer dan dertien jaar. De prijzen van tarwe sprongen in Chicago naar het hoogste niveau in een maand tijd toen de handel werd hervat na een Amerikaanse feestdag op maandag. Rusland en Oekraïne zijn goed voor een kwart van de wereldhandel in graan en een vijfde van de maïsverkoop.

Ook de prijs van palmolie schoot omhoog naar een nieuw record in Maleisië door de zorgen dat de wereldwijde markt voor plantaardige oliën verder zal verkrappen. Rusland en Oekraïne zijn goed voor 80 procent van de wereldwijde export van zonnebloemolie.

Door: ANP

22 juli '24 (16:15)

Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

22 juli '24 (15:30)

ANWB: mijd Parijs de hele zomer met de auto

De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. Ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen, volgt de organisatie daarmee het dringende advies van de Franse politie.

22 juli '24 (11:45)

Zwarte Cross heeft 22 trekkers paraat om auto's weg te slepen

Door de regenval zondag heeft de organisatie van festival Zwarte Cross maandag 22 trekkers paraat staan om auto's van festivalgangers weg te trekken. Volgens een woordvoerster verloopt dit tot nu toe "prima". Ze weet niet hoeveel voertuigen weggesleept moeten worden.

22 juli '24 (11:30)

ILT legt beslag op 3.500 fatbikes van Chinese makelij

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft beslag gelegd op zo'n 3500 fatbikes van Chinese makelij. Volgens de inspectie voldoen de fietsen mogelijk niet aan de wettelijke eisen. Daardoor kunnen ze een risico vormen voor de veiligheid van de berijders en andere verkeersdeelnemers. De ILT heeft ook het op de markt brengen van deze fatbikes stilgelegd.

22 juli '24 (11:15)

Onderzoek Rijkswaterstaat naar onderlopen Twente snelwegen

Rijkswaterstaat onderzoekt hoe het kan dat er zondagavond zo veel water op de snelwegen A1 en A35 bij Hengelo en Enschede bleef staan. Volgens een woordvoerder was de situatie uitzonderlijk. "Er viel een bijzondere hoeveelheid neerslag, maar ik kan nog niets zeggen over de precieze oorzaak van de hoeveelheid water op de snelwegen."

22 juli '24 ( 6:45)

A1 en A35 in Twente weer open voor verkeer na wateroverlast

De A1 en A35 bij Hengelo en Enschede zijn weer open voor verkeer. De snelwegen waren zondagavond in beide richtingen afgesloten omdat er water op het wegdek stond, maar beide wegen zijn maandagochtend vroeg weer vrijgegeven. Alleen de op- en afrit van de provinciale weg N735 bij De Lutte, die op de A1 aansluiten, zijn nog dicht vanwege wateroverlast.

19 juli '24 (13:15)

Vroege avondspits door vakantieverkeer

De avondspits komt vrijdag vroeg op gang, onder meer door vakantieverkeer. Volgens Rijkswaterstaat Verkeersinformatie staat er rond 13.00 uur 160 kilometer file. Vooral richting de grens rijdt het langzaam, bijvoorbeeld op de A12 bij Arnhem en op de A16 bij Breda.

19 juli '24 (12:06)

Werkzaamheden verbetering Houtribweg (N307) in Lelystad

De gemeente Lelystad en de provincie Flevoland hebben hun handtekeningen gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. Daarin is afgesproken om de Houtribweg (N307) de komende jaren aan te passen. Daarover bericht de gemeente Lelystad.

19 juli '24 ( 9:22)

Wegwerkzaamheden aan Amerikaweg en Boerhaavelaan in Haarlem

In Schalkwijk en Haarlem Oost worden veel woningen gebouwd. Dat zorgt voor een toename van het verkeer. De Amerikaweg en de Boerhaavelaan zijn belangrijke toegangswegen. De Amerikaweg krijgt groot onderhoud en de Boerhaavelaan wordt opnieuw ingericht. Daarover bericht de gemeente Haarlem.

19 juli '24 ( 8:45)

Onweersbuien: zaterdagavond code geel in midden en zuidoosten

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Gelderland code geel afgegeven vanwege plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Bij die buien zijn windstoten, wateroverlast en hagel mogelijk.