Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Minder autorijbewijzen afgegeven dan voor de coronacrisis

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Minder autorijbewijzen afgegeven dan voor de coronacrisis
In 2021 werden er 7,8 procent meer nieuwe autorijbewijzen afgegeven dan een jaar eerder. In totaal kwamen er 178 duizend nieuwe autorijbewijshouders bij. Wel is dit nog altijd 17,7 procent minder dan in het jaar vóór de coronapandemie. Eind 2021 beschikten minder jongeren en meer ouderen over een autorijbewijs dan een jaar daarvoor. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Ruim 11,4 miljoen personen waren op 1 januari 2022 in het bezit van een Nederlands autorijbewijs. Dat is ongeveer evenveel (0,1 procent meer) als een jaar eerder. In februari 2021 was het aantal afgegeven nieuwe autorijbewijzen met 177 het laagst. Ook tijdens de eerste lockdown in 2020 liep het aantal nieuwe autorijbewijzen fors terug. Van 16 maart tot 16 mei 2020 werden alle rijexamens geannuleerd. Het aantal afgiftes nam daardoor in korte tijd af naar 416 in de maand april.

Lockdowns 

Tijdens de lockdown van 15 december 2020 tot begin maart 2021 vonden geen rijexamens plaats. Vanaf 3 maart 2021 waren rijexamens en lessen voor het autorijbewijs weer toegestaan. Tijdens de lockdown die op 19 december 2021 inging, konden de autorijlessen en rijexamens wel doorgaan omdat deze toen als essentiële dienstverlening aangemerkt werden. Het aantal afgegeven nieuwe autorijbewijzen was in december 2021 hoger dan in de maand december van de voorgaande twee jaren.

Jongeren 

Dat rijexamens tijdelijk niet afgenomen werden, had met name invloed op het aantal nieuwe autorijbewijsbezitters, dat voor het grootste deel uit jongeren bestaat. Bij jongeren van 17 jaar nam het aantal autorijbewijsbezitters in 2021 ten opzichte van het jaar ervoor met 17 procent af naar 10 duizend. Vergeleken met 2019, het jaar vóór de coronacrisis, was er zelfs een daling van 45,4 procent.

Liet het aantal autorijbewijsbezitters onder 18- tot 20-jarigen in 2019 nog een stijging zien (2,3 procent), in de twee daaropvolgende jaren nam het af met respectievelijk 10,5 procent en 8,3 procent.

Verlopen rijbewijs 

Het autorijbewijsbezit onder 75-plussers liet de afgelopen drie jaren een groei zien. Begin 2022 hadden ruim 940 duizend van de mensen in deze leeftijdsgroep een rijbewijs; vergeleken met een jaar eerder een stijging van 6 procent. Tijdens de coronacrisis kon er langer met een verlopen rijbewijs worden doorgereden door uitstel van verlenging. Ouderen die normaal hun rijbewijs zouden laten verlopen, bijvoorbeeld vanwege gezondheidsproblemen, konden zo langer hun rijbewijs behouden.

Gemeente Rozendaal 

Het autorijbewijsbezit was in 2021 het hoogst in de gemeente Rozendaal met 914 rijbewijshouders per duizend inwoners van 17 jaar of ouder. Daarna volgde de gemeente Tubbergen met 909 rijbewijshouders per duizend inwoners. In Amsterdam was het autorijbewijsbezit met 625 rijbewijshouders per duizend inwoners het laagst.

Door: Nationale Transportgids

 

15 april '24 ( 6:00)

Verdachte dodelijk verkeersongeval Oud Gastel vandaag voor de rechter

De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

11 april '24 (16:00)

Na doorstart verkoopt VanMoof weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (13:30)

Vragen over psyche vrachtwagenchauffeur die motoragent doodreed

Er wordt opnieuw gekeken naar de toerekeningsvatbaarheid van de vrachtwagenchauffeur die in 2021 een motoragent doodreed op de Waalhaven in Rotterdam. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag besloten.

11 april '24 (13:00)

Mercedes roept wereldwijd 341.000 auto's terug vanwege brandgevaar

Het Duitse automerk Mercedes-Benz roept wereldwijd ongeveer 341.000 auto's terug naar de garage om mogelijk brandgevaar. Het gaat om de GLE- en GLS-modellen uit de bouwjaren 2017 tot en met 2023, maakte de Duitse toezichthouder voor transport Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) bekend.

11 april '24 ( 6:00)

VDL en Schmitz Cargobull nemen bussenfabriek Van Hool over

De Nederlandse bussenbouwer VDL en de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull nemen samen de failliete Belgische bussenfabriek Van Hool definitief over. De curatoren van het Belgische bedrijf hebben een principeakkoord gesloten met beide partijen, meldt een woordvoerder van Van Hool woensdagavond.

10 april '24 (20:15)

Nederlandse claimzaak over sjoemeldiesels kan verder

Stichting Car Claim mag van de rechter namens alle Nederlandse gedupeerde automobilisten collectief procederen tegen autofabrikanten Renault en Dacia, hun moederbedrijf, de Nederlandse importeur en de officiële Nederlandse dealers. Dat meldt de claimorganisatie, die zegt dat de enkele jaren terug gestarte zaak over vermeende sjoemeldiesels van Renault daardoor verder kan gaan.

10 april '24 (12:00)

Landelijke inzet rollerbank voor controle e-bikes duurt langer

De nieuwe rollerbanken die kunnen bepalen of elektrische fietsen, speedpedelecs en fatbikes harder gaan dan toegestaan zijn nog niet overal in gebruik. De politie liet eerder weten dat de 247 testapparaten naar verwachting in april in gebruik zouden zijn door het hele land, maar dit lijkt nu eerder mei of juni te worden.