Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

OM eist half jaar cel tegen doodrijder van 14-jarige Jizairis

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
OM eist half jaar cel tegen doodrijder van 14-jarige Jizairis
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag een celstraf van een half jaar en twee jaar rijontzegging geëist tegen automobilist Levent K. (42). De man schepte op 19 november 2020 de 14-jarige Jizairis toen die op de Mathenesserlaan in Rotterdam een zebrapad overstak. Het meisje viel met haar hoofd op een stoeprand en overleed vijf dagen later in het ziekenhuis.

Volgens de officier van justitie was de bestuurder op het moment van de aanrijding afgeleid, omdat hij belde. "Het kan niet anders dan dat hij was afgeleid en Jizairis niet heeft gezien, hoewel ze duidelijk zichtbaar was."

Een passende straf noemde de aanklager "moeilijk". "Hij is niet de auto ingestapt met het idee om iemand dood te rijden, maar draagt daar wel de verantwoordelijkheid voor."

Mobiele telefoon

Uit onderzoek was wel gebleken dat er precies op dat moment een gesprek werd gevoerd met de mobiele telefoon van zijn vrouw die zijn toestel had gebeld. Kort ervoor was er met de mobiel van K. nog tevergeefs geprobeerd om contact te krijgen met haar nummer.

Verder wees het OM op enkele "fysieke handelingen" op de telefoon. "In alle gevallen was er interactie van de gebruiker vereist".

Pizzadozen

Verdachte K. ontkende dat hij had gebeld. "Als ik dat zou hebben gedaan, dan zou ik dat van mezelf niet accepteren." Volgens de Rotterdammer had hij vlak ervoor pizza’s gehaald en werd hij afgeleid doordat de pizzadozen naast hem dreigden om te vallen. Hij zou die in een "reflex" hebben tegengehouden. "Toen ik weer op de weg keek was het al gebeurd en was het te laat."

"Is ze gestorven door een paar pizzadozen", vroeg de moeder zich af. "Nu is de tijd om eerlijk te zijn", riep ze K. op om de "waarheid" te vertellen.

Verzoenend gesprek

Vergiffenis had de verdachte van de moeder en vader met kerst al gehad toen ze een verzoenend gesprek voerden. "Daar kijken ze nu met gemengde gevoelens op terug, want hij blijft volharden in leugens om zijn eigen hachje te redden", zei de advocaat van de familie na afloop.

De advocaat van K. zei dat zijn cliënt "geen enkele reden had zijn vrouw te bellen, omdat hij al bijna thuis was". K. had in zijn ogen "schuld", maar was "niet opmerkelijk onvoorzichtig" geweest.

Celstraf

Een celstraf vond de raadsman niet juist "door de straf die K. de rest van zijn leven al heeft". Hij vroeg om een veroordeling zonder straf.

Uitspraak op 28 februari.

Door: ANP

22 juli '24 (16:15)

Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

22 juli '24 (15:30)

ANWB: mijd Parijs de hele zomer met de auto

De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. Ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen, volgt de organisatie daarmee het dringende advies van de Franse politie.

22 juli '24 (11:45)

Zwarte Cross heeft 22 trekkers paraat om auto's weg te slepen

Door de regenval zondag heeft de organisatie van festival Zwarte Cross maandag 22 trekkers paraat staan om auto's van festivalgangers weg te trekken. Volgens een woordvoerster verloopt dit tot nu toe "prima". Ze weet niet hoeveel voertuigen weggesleept moeten worden.

22 juli '24 (11:30)

ILT legt beslag op 3.500 fatbikes van Chinese makelij

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft beslag gelegd op zo'n 3500 fatbikes van Chinese makelij. Volgens de inspectie voldoen de fietsen mogelijk niet aan de wettelijke eisen. Daardoor kunnen ze een risico vormen voor de veiligheid van de berijders en andere verkeersdeelnemers. De ILT heeft ook het op de markt brengen van deze fatbikes stilgelegd.

22 juli '24 (11:15)

Onderzoek Rijkswaterstaat naar onderlopen Twente snelwegen

Rijkswaterstaat onderzoekt hoe het kan dat er zondagavond zo veel water op de snelwegen A1 en A35 bij Hengelo en Enschede bleef staan. Volgens een woordvoerder was de situatie uitzonderlijk. "Er viel een bijzondere hoeveelheid neerslag, maar ik kan nog niets zeggen over de precieze oorzaak van de hoeveelheid water op de snelwegen."

22 juli '24 ( 6:45)

A1 en A35 in Twente weer open voor verkeer na wateroverlast

De A1 en A35 bij Hengelo en Enschede zijn weer open voor verkeer. De snelwegen waren zondagavond in beide richtingen afgesloten omdat er water op het wegdek stond, maar beide wegen zijn maandagochtend vroeg weer vrijgegeven. Alleen de op- en afrit van de provinciale weg N735 bij De Lutte, die op de A1 aansluiten, zijn nog dicht vanwege wateroverlast.

19 juli '24 (13:15)

Vroege avondspits door vakantieverkeer

De avondspits komt vrijdag vroeg op gang, onder meer door vakantieverkeer. Volgens Rijkswaterstaat Verkeersinformatie staat er rond 13.00 uur 160 kilometer file. Vooral richting de grens rijdt het langzaam, bijvoorbeeld op de A12 bij Arnhem en op de A16 bij Breda.

19 juli '24 (12:06)

Werkzaamheden verbetering Houtribweg (N307) in Lelystad

De gemeente Lelystad en de provincie Flevoland hebben hun handtekeningen gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. Daarin is afgesproken om de Houtribweg (N307) de komende jaren aan te passen. Daarover bericht de gemeente Lelystad.

19 juli '24 ( 9:22)

Wegwerkzaamheden aan Amerikaweg en Boerhaavelaan in Haarlem

In Schalkwijk en Haarlem Oost worden veel woningen gebouwd. Dat zorgt voor een toename van het verkeer. De Amerikaweg en de Boerhaavelaan zijn belangrijke toegangswegen. De Amerikaweg krijgt groot onderhoud en de Boerhaavelaan wordt opnieuw ingericht. Daarover bericht de gemeente Haarlem.

19 juli '24 ( 8:45)

Onweersbuien: zaterdagavond code geel in midden en zuidoosten

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Gelderland code geel afgegeven vanwege plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Bij die buien zijn windstoten, wateroverlast en hagel mogelijk.