Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Autoverkoop in januari verder omlaag vanwege chiptekort

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
Autoverkoop in januari verder omlaag vanwege chiptekort
Het wereldwijde chiptekort drukte in januari opnieuw flink op de Europese autoverkopen. Volgens de Europese autobrancheorganisatie ACEA wijzen de cijfers van de eerste maand van dit jaar op een verdere daling, al zijn er wel grote verschillen tussen landen. Door het gebrek aan halfgeleiders kunnen autofabrikanten al langer veel minder auto’s produceren dan ze willen en lopen de leveringen vertraging op.

In totaal zijn er in de Europese Unie vorige maand 682.596 nieuwe personenwagens op kenteken gezet. Dat is 6 procent minder dan in januari vorig jaar, en dat was destijds al de slechtste januarimaand die ACEA ooit had gemeten. Toen hadden dealers nog veel last van de lockdowns tegen het coronavirus in veel Europese landen.

In onder meer Duitsland, Letland, Roemenië en Slowakije zaten de verkopen vorige maand wel duidelijk in de lift ten opzichte van een jaar eerder. Maar in de meeste landen, waaronder ook Nederland, werden minder wagens verkocht. Hier ging het om een min van dik 11 procent. De Nederlandse brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging stelden onlangs al dat het chiptekort de grote boosdoener bleef, waardoor veel fabrikanten leveringsproblemen ervoeren. Dealers meldden wel volle orderboeken, maar veel van de bestelde auto’s konden nog niet afgeleverd worden.

Chipleveringen

Veel kenners gaan ervan uit dat de problematiek nog zeker tot halverwege 2022 zal aanhouden. ACEA voorspelde onlangs niettemin dat de verkoop van nieuwe personenauto's in de EU dit jaar waarschijnlijk met bijna 8 procent zal stijgen tot 10,5 miljoen voertuigen. Als de chipleveringen stabiliseren zouden autobouwers de productie weer kunnen opvoeren. Met deze cijfers zou de verkoop overigens nog wel bijna 20 procent lager uitkomen dan in 2019, voordat de coronacrisis uitbrak.

Door: ANP

01 december '22 ( 9:20)

Nieuwe stap op weg naar nieuwe vervoerders voor Utrechts OV na 2025

De provincie Utrecht gaat op zoek naar twee nieuwe vervoerders die in de periode 2025 tot 2035 al het openbaar vervoer in de provincie gaan regelen. In het zogenoemde ‘ontwerpprogramma van eisen’ staat aan welke voorwaarden de nieuwe vervoerders moeten voldoen. Dan kun je denken aan kwalitatief goed OV dat zich snel kan aanpassen aan reizigersbehoeftes, meer bussen zonder schadelijke uitstoot en een betere toegankelijkheid voor minder valide reizigers. Dit meldt de provincie Utrecht.

30 november '22 (11:23)

Motief man die meer dan 250 auto- en scooterbanden lekprikte blijft onbekend

Voor het lekprikken van meer dan 250 auto- en scooterbanden in de regio Rotterdam moet een 34-jarige man nog minstens 14 dagen achter de tralies blijven. Hij zit al sinds vrijdag vast. Dit meldt de Telegraaf.

29 november '22 (12:58)

971 boetes voor afleiding in het verkeer tijdens extra controles

Afleiding in de auto is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Daarom werd hier vorige week in Noord-Holland extra op gecontroleerd door Team Verkeer en verschillende basisteams. Hierbij werd ook twee dagen een touringcar ingezet. Dit meldt de politie.

29 november '22 ( 9:15)

De Binnenring in Amsterdam wordt een doorgaande fiets- en ov-straat

De Binnenring in Amsterdam is meer dan zeven kilometer lang. Deze loopt van de Czaar Peterstraat via de Sarphatistraat, Weteringschans en Marnixstraat tot het Haarlemmerplein. Op deze route komt meer ruimte voor fietsers, openbaar vervoer en groen. Het wordt een doorgaande fiets- en ov-straat. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

29 november '22 ( 9:11)

Binnenkort werkzaamheden aan de Polderdreef in Lelystad

Bij de Polderdreef in Lelystad is aannemer KWS Infra B.V. vorige week begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor een nieuw fietspad. Ook wordt aan de dreef zelf gewerkt. De ‘echte’ werkzaamheden aan de Polderdreef starten in december. Dit meldt de gemeente Lelystad.

29 november '22 ( 8:38)

Ruim 20 procent meer omzet auto- en motorbranche

De auto-en motorbranche heeft in het derde kwartaal van 2022 20,5 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiermee is een inhaalslag gemaakt na tekorten aan onderdelen in eerdere perioden. Het personeelstekort was aan het begin van het vierde kwartaal lager dan een kwartaal eerder. De toename van de omzet werd met name bepaald door prijsstijgingen. Dit meldt het CBS.

22 november '22 (14:22)

Kabinet investeert in meer waterstoftankstations

Het kabinet wil vaart maken met vrachtwagens en ander zwaar verkeer op waterstof. Dat schrijft staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer. Zij stelt daartoe een subsidieregeling in voor meer waterstoftankstations, met bijbehorende vrachtwagens. In eerste instantie trekt ze hier 22 miljoen euro voor uit. Dit meldt Rijksoverheid.

22 november '22 (12:58)

Betere doorstroming Algeracorridor op komst

Groen licht voor een pakket maatregelen om de doorstroming van het verkeer op de drukke Algeracorridor langs de gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard te verbeteren. Dit meldt de gemeente Capelle aan den IJssel.

22 november '22 ( 8:38)

Nederlanders kiezen steeds vaker voor duurdere fiets

Het aantal e-bikes in Nederland neemt flink toe, blijkt uit een jaarlijkse publicatie van RAI Vereniging en BOVAG. Consumenten schaffen steeds vaker een fiets aan in het hogere prijssegment. Zo steeg het aandeel fietsen boven de 2.700 euro van 4 procent in 2017 tot 19 procent in 2021. Vanaf 2015 is het aantal e-bikes in Nederland verdrievoudigd tot 3,4 miljoen vorig jaar. Ook het aantal bromfietsen nam vorig jaar toe met bijna 8 procent ten opzichte van 2020. De motor blijft populair en is steeds meer in trek bij jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar. Dit meldt BOVAG.

22 november '22 ( 8:32)

Twee doden door verkeersongeluk in Noord-Hollands dorp Oudesluis

Twee mensen zijn maandagmorgen overleden bij een verkeersongeluk in Oudesluis in Noord-Holland. Bij het ongeluk botsten twee auto’s op elkaar. Naast twee doden zijn er ook een licht- en zwaargewonde gevallen. Dit meldt NOS.