Producent van laadpalen profiteert van energietransitie

Energiespecialist Alfen maakte ook in 2021 een sterke groei door. De producent van onder andere laadpalen en energieopslagsystemen profiteert naar eigen zeggen volop van de energietransitie die op stoom komt, waarbij steeds meer mensen en bedrijven overschakelen naar duurzame energievormen en elektrisch rijden. Wel kampt het bedrijf met uitdagingen in de toeleveringsketen.

Alfen sloot het jaar af met een omzet van bijna 250 miljoen euro. Dat betekende op jaarbasis een plus van 32 procent. Voor dit jaar rekent het bedrijf op een verdere groei van de opbrengsten. Daarbij wordt op een bedrag tussen de 330 miljoen en 370 miljoen euro gerekend.

Onder de streep resteerde een bedrag van 22,1 miljoen euro. Dat was 77 procent meer dan de 12,5 miljoen die na coronajaar 2020 overbleef. Topman Marco Roeleveld spreekt van een aanhoudend sterke groei. Daarbij wist het bedrijf "belangrijke nieuwe contracten" te sluiten voor de levering van opslagoplossingen.

Elektrische auto's

Het onderdeel van Alfen dat laadpalen produceert voor Nederland en een aantal andere Europese landen boekte in 2021 bijna 104 miljoen euro omzet. Dat was bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Alfen profiteert van het almaar toenemende gebruik van elektrische auto's.

De tak van Alfen die slimme elektriciteitsoplossingen levert, zoals het aanleggen van grote energieprojecten in de tuinbouw of het bouwen van een veld met zonnepanelen voor een bedrijf, groeide met 8 procent. Volgens Alfen bevindt deze markt zich nog in een beginstadium. Dit zal in de loop van de tijd veranderen, verwacht de onderneming.

Alfen zegt verder dat de snel herstellende economie voor problemen in de toeleveringsketen zorgt. Zo is de vraag naar materialen en onderdelen snel toegenomen, met name voor elektrotechnische componenten. Voor Alfen betekent dit dat er steeds meer moeite moet worden gedaan om spullen op tijd geleverd te krijgen. Om er zeker van te zijn dat onderdelen beschikbaar komen heeft Alfen de banden met leveranciers aangehaald. De problemen in de keten zullen mogelijk tot in 2023 duren, aldus het bedrijf.

Door: ANP