Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

LeasePlan boekt fors meer winst in vierde kwartaal 2021

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
LeasePlan boekt fors meer winst in vierde kwartaal 2021
Het Nederlandse leasebedrijf LeasePlan heeft in het vierde kwartaal opnieuw goede zaken gedaan met de verkoop van occasions. Doordat de autosector moeite heeft met het leveren van nieuwe modellen vanwege het wereldwijde chiptekort, krijgt de autoleasemaatschappij goede prijzen voor tweedehands auto's.

LeasePlan liet in januari weten te worden overgenomen door het Franse leasebedrijf ALD voor 4,9 miljard euro. Samen met ALD, dat voor bijna 80 procent in bezit is van de Franse bank Société Générale, worden de twee bedrijven een van de grootste spelers op het gebied van het leasen van auto's aan bedrijven en particulieren.

LeasePlan sloot het laatste kwartaal van 2021 af met een nettowinst van 242 miljoen euro. Dat is op jaarbasis een stijging van ruim 400 procent. Over heel het jaar verdrievoudigde de nettowinst tot 1 miljard euro. Het winstcijfer wordt wel vertekend door een boekwinst van 228 miljoen euro op de verkoop van LeasePlan Australië en Nieuw-Zeeland en de verzelfstandiging van het autoplatform CarNext, dat in juli op eigen benen werd gezet.

Orderportefeuille

LeasePlan verkocht het afgelopen kwartaal 50.000 auto's. Dat was minder dan de ruim 67.000 voertuigen een jaar geleden, maar de verkochte auto's leverden wel meer op dankzij de hogere prijzen. De omzet steeg met dik 1 procent naar 2,4 miljard euro. Over het hele jaar nam de omzet met 5 procent toe tot 9,9 miljard euro.

De orderportefeuille van LeasePlan bereikte een nieuw recordniveau ondanks dat het chiptekort de levering van sommige nieuwe auto's heeft vertraagd. De vloot van het leasebedrijf groeide met 3,3 procent naar 1,8 miljoen voertuigen.

Recordjaar

Topman Tex Gunning sprak van een recordjaar voor LeasePlan. Ook de vooruitzichten zijn volgens Gunning zeer positief aangezien het orderboek recordhoogten bereikte. Op het gebied van duurzame mobiliteit meldt LeasePlan dat meer dan één op de vier auto's van het bedrijf een elektrisch model is.

Volgens Gunning is er "nog nooit een beter moment" geweest om in de lease-industrie actief te zijn vanwege "de megatrend" voor auto-abonnementen. LeasePlan speelt volgens de topman in op deze groei door te transformeren van een analoog naar een volledig digitaal bedrijfsmodel, waardoor het bedrijf alle diensten digitaal en tegen digitale kosten kan leveren.

Door: ANP

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.

10 juli '24 (11:30)

BMW verkoopt minder voertuigen maar meer elektrische auto's

BMW heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer elektrische auto's verkocht. De totale verkopen van de Duitse fabrikant van luxewagens, die naast het automerk BMW ook eigenaar is van Mini en Rolls-Royce, lieten in de eerste zes maanden van 2024 daarentegen een stagnatie zien.

10 juli '24 ( 7:30)

Grenscontroles: al file op A12 bij Arnhem naar Duitsland

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

10 juli '24 ( 6:00)

EK voetbal in Duitsland: drukte bij grens verwacht

Op veel plekken in Nederland wordt woensdagavond naar de halve finale van het EK voetbal gekeken. Kroegen en pubs zenden de wedstrijd tussen Oranje en Engeland uit en in verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen.

09 juli '24 (10:00)

Vanaf eind middag code oranje vanwege zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:49)

Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Amsterdam

Vanaf zaterdag 20 juli 2024 kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Amsterdam weer zes maanden gratis reizen met bus, tram en metro onder begeleiding van een volwassene. De actie duurt tot en met 5 januari. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.