Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Alle bezetters uit Sterrebos naast VDL Nedcar gehaald en gearresteerd

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Alle bezetters uit Sterrebos naast VDL Nedcar gehaald en gearresteerd
De politie heeft dinsdag alle bezetters uit een bos naast VDL Nedcar gehaald. Ze zijn alle zeven aangehouden en naar het politiebureau in Maastricht gebracht. Buiten het bos werd nog een achtste actievoerder aangehouden.

Voor het politiebureau hielden actievoerders een solidariteitsdemonstratie met de aangehouden mensen. Inmiddels zijn twee van hen vrijgelaten.

De politie begon dinsdagochtend met het uit de bomen halen van de bezetters van het bos. Een van de actievoerders is per brancard weggevoerd, volgens de politie omdat hij aangaf niet te kunnen lopen. De man werd vlak daarvoor met geweld uit de bomen gehaald. Volgens de politie omdat hij zich verzette.

Verzet

De ontruiming begon vrijdagochtend vroeg. Volgens algemeen commandant Bart Vermariën, die de operatie leidde, heeft alleen de man die per brandcard werd afgevoerd verzet gepleegd. De anderen werkten mee aan hun aanhouding. De man die buiten het bos werd aangehouden, probeerde volgens Vermariën het bos binnen te dringen en bedreigde de politie met een voorwerp. Hij werd aangehouden wegens verzet tegen de politie.

In de bossen is eigenaar VDL al de hele dag bomen om aan het zagen, ook is er een graafmachine. Talloze bomen zijn geveld. Een actievoerder twitterde vanuit 'zijn' eik. "Hier beneden zijn ze de hoogwerker aan het prepareren. Ze rijden alles kapot en in de verte wordt al gekapt. Hartverscheurend."

Overeenstemming

Dinsdagochtend maakten VDL en stichting De Groene Sporenwolf (DGS) bekend dat ze overeenstemming hebben bereikt over de boskap. VDL kan bomen kappen en deels overplanten om ruimte te maken voor uitbreiding van de fabriek. Daardoor hoeft de Raad van State geen uitspraak meer te doen in een beroepsprocedure tegen de boskap.

"Afgesproken is onder meer dat VDL 55 bomen uit het Sterrebos, met een diameter van minimaal 40 centimeter op 150 centimeter hoogte, zal herplanten in het naastgelegen Wolfrath-gebied", staat dinsdagochtend in het persbericht van VDL. Ook draagt VDL bij aan groencompensatie om de leefbaarheid in en rond de woonkernen in de directe omgeving van VDL Nedcar te verbeteren. Daartoe wordt een bos aan de rand van Nieuwstadt uitgebreid. Nieuwstadt is een dorpje gelegen naast de autofabriek.

Twee organisaties gingen onlangs in beroep tegen de boskap bij de Raad van State. Behalve de Groene Sporenwolf was dat de stichting Ecologisch Vleermuis Onderzoek Nederland. Beide organisaties gaan akkoord met de overeenkomst.

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

11 april '24 (16:00)

Na doorstart verkoopt VanMoof weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (13:30)

Vragen over psyche vrachtwagenchauffeur die motoragent doodreed

Er wordt opnieuw gekeken naar de toerekeningsvatbaarheid van de vrachtwagenchauffeur die in 2021 een motoragent doodreed op de Waalhaven in Rotterdam. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag besloten.

11 april '24 (13:00)

Mercedes roept wereldwijd 341.000 auto's terug vanwege brandgevaar

Het Duitse automerk Mercedes-Benz roept wereldwijd ongeveer 341.000 auto's terug naar de garage om mogelijk brandgevaar. Het gaat om de GLE- en GLS-modellen uit de bouwjaren 2017 tot en met 2023, maakte de Duitse toezichthouder voor transport Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) bekend.

11 april '24 ( 6:00)

VDL en Schmitz Cargobull nemen bussenfabriek Van Hool over

De Nederlandse bussenbouwer VDL en de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull nemen samen de failliete Belgische bussenfabriek Van Hool definitief over. De curatoren van het Belgische bedrijf hebben een principeakkoord gesloten met beide partijen, meldt een woordvoerder van Van Hool woensdagavond.

10 april '24 (20:15)

Nederlandse claimzaak over sjoemeldiesels kan verder

Stichting Car Claim mag van de rechter namens alle Nederlandse gedupeerde automobilisten collectief procederen tegen autofabrikanten Renault en Dacia, hun moederbedrijf, de Nederlandse importeur en de officiële Nederlandse dealers. Dat meldt de claimorganisatie, die zegt dat de enkele jaren terug gestarte zaak over vermeende sjoemeldiesels van Renault daardoor verder kan gaan.

10 april '24 (12:00)

Landelijke inzet rollerbank voor controle e-bikes duurt langer

De nieuwe rollerbanken die kunnen bepalen of elektrische fietsen, speedpedelecs en fatbikes harder gaan dan toegestaan zijn nog niet overal in gebruik. De politie liet eerder weten dat de 247 testapparaten naar verwachting in april in gebruik zouden zijn door het hele land, maar dit lijkt nu eerder mei of juni te worden.

10 april '24 (11:30)

Vergunning noordelijk busbedrijf na ruim 50 overtredingen tijdelijk geschorst

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de vergunning van een busbedrijf in het noorden van het land tijdelijk geschorst. Daardoor mag de onderneming, waarvan de naam niet is bekendgemaakt, de komende zes maanden geen personen vervoeren. De ILT kwam tot het besluit na onderzoek, dat volgde op het constateren van ruim vijftig overtredingen door het bedrijf in één dag tijd.