Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wegen worden drukker na opheffen coronabeperkingen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Wegen worden drukker na opheffen coronabeperkingen
Het was ook vorig jaar rustiger op de wegen dan voor de uitbraak van het coronavirus. Maar dat zal niet zo blijven, de wegen worden weer drukker wanneer de coronabeperkingen worden opgeheven, verwacht navigatiemaker TomTom. Die drukte kan volgens het bedrijf wel worden verdeeld door flexibele werktijden en door af en toe thuis te blijven werken.

De hoeveelheid verkeer rond de grote steden was vorig jaar 12 procent minder dan in 2019. In de spits was het 30 procent rustiger op de wegen.

Drukste plek

De drukste plek in Nederland is Haarlem. Wie daar op pad is, heeft gemiddeld 28 procent extra reistijd nodig. Dat betekent dat mensen voor een rit die normaal gesproken een uur zou duren, gemiddeld ruim een kwartier langer onderweg zijn. Den Haag staat tweede, gevolgd door Groningen en Leiden. Apeldoorn is gestegen naar de vijfde plaats. Dat komt volgens TomTom door werkzaamheden op de snelweg A50. Apeldoorn had vorig jaar dertig "extreem drukke" dagen, tien keer zo veel als Amsterdam. De hoofdstad staat op plek twaalf.

Wereldwijd is Istanbul in Turkije de drukste stad. Een rit die op lege straten een uur zou duren, duurt daar in de avondspits meer dan twee uur, met name op vrijdagen. Daarna volgen Moskou (Rusland) en Kiev (Oekraïne). Op de wereldranglijst staat Haarlem 103e.

TomTom baseert de lijst op informatie uit honderden miljoenen navigatiekastjes, ingebouwde systemen en smartphones. De onderzoekers kijken daarbij niet alleen naar de snelwegen, maar ook naar de wegen in en rondom de steden.

CO2-uitstoot

TomTom keek ook naar de CO2-uitstoot in Amsterdam, Londen, Parijs en Berlijn. Naar verhouding is Amsterdam de minst vervuilende stad van die vier. De gemiddelde benzineauto stoot in Amsterdam bijna 16 kilo CO2 uit per 100 kilometer. In Berlijn is dat 18,5 kilo, in Londen 22 kilo en in Parijs 23 kilo. Volgens TomTom komt dat doordat de wegen in Amsterdam efficiënt zijn ingericht. Automobilisten kunnen redelijk soepel doorrijden en hoeven minder vaak af te remmen en weer op te trekken.

Door: ANP

22 juli '24 (16:15)

Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

22 juli '24 (15:30)

ANWB: mijd Parijs de hele zomer met de auto

De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. Ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen, volgt de organisatie daarmee het dringende advies van de Franse politie.

22 juli '24 (11:45)

Zwarte Cross heeft 22 trekkers paraat om auto's weg te slepen

Door de regenval zondag heeft de organisatie van festival Zwarte Cross maandag 22 trekkers paraat staan om auto's van festivalgangers weg te trekken. Volgens een woordvoerster verloopt dit tot nu toe "prima". Ze weet niet hoeveel voertuigen weggesleept moeten worden.

22 juli '24 (11:30)

ILT legt beslag op 3.500 fatbikes van Chinese makelij

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft beslag gelegd op zo'n 3500 fatbikes van Chinese makelij. Volgens de inspectie voldoen de fietsen mogelijk niet aan de wettelijke eisen. Daardoor kunnen ze een risico vormen voor de veiligheid van de berijders en andere verkeersdeelnemers. De ILT heeft ook het op de markt brengen van deze fatbikes stilgelegd.

22 juli '24 (11:15)

Onderzoek Rijkswaterstaat naar onderlopen Twente snelwegen

Rijkswaterstaat onderzoekt hoe het kan dat er zondagavond zo veel water op de snelwegen A1 en A35 bij Hengelo en Enschede bleef staan. Volgens een woordvoerder was de situatie uitzonderlijk. "Er viel een bijzondere hoeveelheid neerslag, maar ik kan nog niets zeggen over de precieze oorzaak van de hoeveelheid water op de snelwegen."

22 juli '24 ( 6:45)

A1 en A35 in Twente weer open voor verkeer na wateroverlast

De A1 en A35 bij Hengelo en Enschede zijn weer open voor verkeer. De snelwegen waren zondagavond in beide richtingen afgesloten omdat er water op het wegdek stond, maar beide wegen zijn maandagochtend vroeg weer vrijgegeven. Alleen de op- en afrit van de provinciale weg N735 bij De Lutte, die op de A1 aansluiten, zijn nog dicht vanwege wateroverlast.

19 juli '24 (13:15)

Vroege avondspits door vakantieverkeer

De avondspits komt vrijdag vroeg op gang, onder meer door vakantieverkeer. Volgens Rijkswaterstaat Verkeersinformatie staat er rond 13.00 uur 160 kilometer file. Vooral richting de grens rijdt het langzaam, bijvoorbeeld op de A12 bij Arnhem en op de A16 bij Breda.

19 juli '24 (12:06)

Werkzaamheden verbetering Houtribweg (N307) in Lelystad

De gemeente Lelystad en de provincie Flevoland hebben hun handtekeningen gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. Daarin is afgesproken om de Houtribweg (N307) de komende jaren aan te passen. Daarover bericht de gemeente Lelystad.

19 juli '24 ( 9:22)

Wegwerkzaamheden aan Amerikaweg en Boerhaavelaan in Haarlem

In Schalkwijk en Haarlem Oost worden veel woningen gebouwd. Dat zorgt voor een toename van het verkeer. De Amerikaweg en de Boerhaavelaan zijn belangrijke toegangswegen. De Amerikaweg krijgt groot onderhoud en de Boerhaavelaan wordt opnieuw ingericht. Daarover bericht de gemeente Haarlem.

19 juli '24 ( 8:45)

Onweersbuien: zaterdagavond code geel in midden en zuidoosten

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Gelderland code geel afgegeven vanwege plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Bij die buien zijn windstoten, wateroverlast en hagel mogelijk.