Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dierenbescherming wil dat er regels komen voor vervoer zieke wilde vogels

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Dierenbescherming wil dat er regels komen voor vervoer zieke wilde vogels
De Dierenbescherming wil dat de regering regels opstelt voor het vervoeren van zieke of dode wilde vogels. Met duidelijke regels moet worden voorkomen dat de vogelgriep overspringt op mensen, zoogdieren of andere vogels.

In de Tweede Kamer wordt donderdag gedebatteerd over meerdere natuurkwesties en de Dierenbescherming wil dat er dan aan minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wordt gevraagd om regels voor de dierenambulances bij het vervoeren van vogels die mogelijk vogelgriep hebben. De Dierenbescherming doet geen aanbevelingen bij het kabinet, maar wil duidelijkheid.

"Nu doen lokale dierenambulances allemaal wat anders", aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming. "Ook is het de vraag of het opruimen van door vogelgriep gevelde dieren een taak voor vrijwilligers is."

Grondige reiniging

Als er mogelijk sprake is van vogelgriep op een pluimveehouderij zijn er strenge regels, maar voor besmette dieren in het wild zijn die er niet. "Mogelijk vervoer je dan besmettelijke vogels door gebieden waar dat niet mag", aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming.

Door de grote hoeveelheid dode vogels komen vrijwilligers van de Dierenambulance amper nog toe aan het eigenlijke werk, het helpen van gewonde dieren zoals egels of katten. "Na elke mogelijk met vogelgriep besmette vogel moet de bus grondig worden gereinigd. Dat kost veel tijd", aldus de woordvoerder. "Ook is het altijd nog zoeken of er wel een dierenarts is die de vogel wil verzorgen of euthanaseren."

Eindverantwoordelijk

Door de capaciteitsproblemen blijven veel kadavers van dode vogels liggen, met als gevolg dat de vogelgriep zich mogelijk verspreid onder vogels of zoogdieren. "Wie is nu eindverantwoordelijk, wie zorgt voor voldoende personeel en aanvoer van middelen", vraagt de Dierenbescherming zich af.

Door: ANP

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.

04 december '23 (15:45)

Volgens bezorgers zijn alle cadeautjes op tijd binnen voor pakjesavond

Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

04 december '23 (15:15)

140 Italiaanse elektrische bussen door Qbuzz besteld voor regio Leiden

Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

04 december '23 ( 6:00)

Minder grote omzetstijging auto- en motorbranche

In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.

01 december '23 (15:00)

Achmea wil uitstoot verzekerde auto's omlaag krijgen

Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

01 december '23 (12:45)

Lichte stijging autoverkopen in november: automarkt 'normaliseert'

Autofabrikanten verkochten in november nog maar iets meer auto's dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging wijst dat op een normalisering van de markt voor personenauto's, na maanden van sterke stijgingen.

01 december '23 ( 8:27)

Van Eijsingabrug in Oegstgeest anderhalve dag afgesloten

De Van Eijsingabrug in Oegstgeest is van donderdag 7 december (07.00 uur) tot en met vrijdag 8 december (19.00 uur) vanwege werkzaamheden afgesloten. Autoverkeer, bussen, voetgangers en fietsers kunnen dan niet over de brug. Daarover bericht de gemeente Oegstgeest.