Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Deelscooterbedrijven berispt om te stellige duurzaamheidsclaims

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Deelscooterbedrijven berispt om te stellige duurzaamheidsclaims
Felyx en GO Sharing, die elektrische deelscooters aanbieden, hebben vorige maand hun duurzaamheidsclaims stilzwijgend aangepast na een berisping van de Reclame Code Commissie. Die oordeelde na een klacht van een organisatie tegen scooters en bromfietsen dat de twee bedrijven te stellig beweren dat ze duurzaam zijn.

In een gewraakte passage op zijn site beweerde Felyx bijvoorbeeld "innovatieve scale-up met ambitieuze plannen voor duurzaam en gedeeld stadsvervoer" te zijn. Ook schreef het bedrijf dat reizen met een elektrische deelscooter "uitstootvrij" en "duurzaam" is. GO Sharing beschreef de eigen scooters als "duurzaam" en "milieuvriendelijk".

Dat leidde tot klachten van de anti-brommerclub Scootervrij, die nu op de onopgemerkt gebleven uitspraken van de Reclame Code Commissie wijst. Volgens Scootervrij gingen de bedrijven voorbij aan onderzoek dat op vervuilende aspecten van elektrische huur- en deelscooters wijst. De CO2-uitstoot van elektrische deelscooters is ruim twee keer zo hoog als van elektrische scooters in privébezit, berekenden onderzoekers in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onlangs. Dat komt onder meer doordat accu's sneller leeg raken, waarna vervangende accu's of scooters per auto worden afgeleverd.

Beweringen

De waakhond voor reclames oordeelde eind vorig jaar dat Felyx en GO Sharing op hun website inderdaad ten onrechte de "absolute" beweringen doen dat hun deelscooters duurzaam zijn. Daarmee gaven ze klanten onterecht het idee dat de scooters geen enkele milieuvervuiling opleveren, zonder dat ze dat volgens de Reclame Code Commissie konden onderbouwen. Onderzoek van milieu-onderzoeksbureau CE Delft, dat wijst op alle autoritten die worden vermeden door deelscooters, deed daar niets aan af.

Initiatiefnemer Collin Molenaar van Scootervrij is opgetogen. "Deze bedrijven zijn uitmuntend in greenwashing", zegt hij. "Deze bedrijven willen zo snel mogelijk groeien. Dat mag in Nederland. Maar niet door de consument te misleiden."

De bedrijven hebben hun websites nu aangepast. De verschillen met eerdere uitingen van Felyx en GO Sharing zullen waarschijnlijk niet snel opvallen. Felyx meldt nu bijvoorbeeld plannen te hebben voor duurzamer stadsvervoer, in plaats van duurzaam. GO Sharing rept nu van "milieuvriendelijker" deelvervoer. Een woordvoerder van Felyx noemt de kwestie vooral een "semantische discussie".

Door: ANP

08 december '23 ( 8:50)

Fietsproef Amersfoort: sneller door groen fietsen

Dinsdag 5 december 2023 is de gemeente Amersfoort gestart met een kleinschalige fietsproef. Doel van deze proef is om verkeer sneller te laten doorstromen en het fietsen in de stad te stimuleren. Daarover bericht de gemeente Amersfoort.

08 december '23 ( 6:00)

Nieuwe maximumsnelheid voor meeste wegen in Amsterdam

In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

07 december '23 (15:00)

Werkzaamheden in Sijtwendetunnel N14 leiden vanaf februari tot hinder

Vanaf 4 februari volgend jaar vervangt Rijkswaterstaat de verlichting in de drie tunneldelen op de N14 bij Leidschendam die samen de Sijtwendetunnel vormen. De werkzaamheden, die volgens de planning tot 18 mei 2024 duren, hebben gevolgen voor het verkeer op deze drukke route die de A4 en de N44 verbindt.

07 december '23 ( 7:15)

In het hele land code geel vanwege gladheid en mist

In het hele land geldt donderdagochtend code geel om gladheid of dichte mist, of allebei. Volgens het KNMI is het vooral in de zuidelijke helft van het land plaatselijk erg mistig. De dichte mist breidt zich de komende uren naar het noorden uit, verwacht het weerinstituut.

06 december '23 (19:00)

Vanaf juli vrachtwagenrijbewijs nodig voor grote elektrische bestelbus

Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan.

06 december '23 (15:30)

Marechaussee vindt 47 vreemdelingen in vrachtwagen in Hoek van Holland

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdagavond 47 illegale vreemdelingen gevonden in een vrachtwagen in Hoek van Holland. De chauffeur, een Nederlander, is opgepakt op verdenking van mensensmokkel. De trailer werd gecontroleerd voordat het voertuig de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk zou maken.

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.