Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Transport- en logistieksector interessant doelwit voor cybercriminelen'

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
'Transport- en logistieksector interessant doelwit voor cybercriminelen'
Digitale veiligheid is bij veel ondernemers een ondergeschoven kindje. Vaak ontbreekt de kennis om digitale beveiliging goed op orde te brengen. Uit onderzoek van SIDN, de beheerder van de .nl domeinnamen, van juni 2020 blijkt dat 22 procent van de mkb’ers in 2019 slachtoffer werd van cybercriminaliteit. Het werkelijke getal ligt mogelijk nog hoger, want uit schaamte doet niet iedereen aangifte, blijkt uit datzelfde onderzoek. Dit  geldt ook voor de transport- en logistieksector, zegt Machiel Bode, Sector Banker Transport, Logistics & Mobility bij ING. Dit meldt ANP Expert Support. 

Vooral sectoren die sterk inzetten op digitale dataverwerking en communicatie, zoals de industrie, retail en zorg, zijn extra kwetsbaar. De afgelopen paar jaar zijn diverse cybersecurity-incidenten in het nieuws gekomen waaruit blijkt dat de transport en logistieksector een interessant doelwit is voor cybercriminelen. Ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) meldde vorig jaar dat ruim 40 procent van de bedrijven in de logistieke sector al eens te maken heeft gehad met een vorm van cybercriminaliteit of hacking.

Een keerzijde van het in hoog tempo digitaliseren van de logistieke keten is dat criminaliteit zich verplaatst naar de digitale wereld. Medewerkers zijn daarbij de zwakste schakel, zegt Bode. “In het merendeel van de cyberaanvallen heeft een medewerker een rol. Soms is dat kwade opzet, maar vaker nog zijn mensen zich niet bewust van de risico’s.”

Extra gevoelig

“De transport- en logistieksector is extra gevoelig voor inbreuk, omdat elke transactie door een keten van bedrijven wordt uitgevoerd. Er zijn meerdere leveranciers en meerdere afnemers. Logistieke bedrijven zijn bij uitstek interessant omdat ze zich bezighouden met waardevolle goederenstromen”, aldus Bode.
Een cyberaanval is volgens de ING-Banker helaas nooit 100 procent te voorkomen. Maar bedrijven kunnen wel stappen zetten om de kans op een succesvolle aanval te verkleinen. “Het begint bij awareness en preventie door: 1. het onderwerp cybersecurity hoog op de agenda te zetten, 2. een cybersecurity verantwoordelijke aan te stellen, 3. te zorgen dat de basis op orde is door software-updates en het gebruik van sterke wachtwoorden en 4. het maken van een cybercrisisplan, en het regelmatig testen hiervan. Want voorkomen is de beste strategie.”

Door: Nationale Transportgids 

16 april '24 (16:45)

Ook openbaar vervoer drie grote steden staat zaterdag drie minuten stil

Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend, laat een woordvoerder van RET weten. Er wordt nog gekeken of zowel bussen, trams, als metro's stil worden gezet. "We zijn nog aan het kijken wat operationeel haalbaar is", aldus de woordvoerder.

16 april '24 (15:15)

Kabinet wil strengere regels voor onder andere scootmobielen

De regels rond scootmobielen en andere voertuigen voor mensen met een lichamelijke beperking moeten strenger, vindt het kabinet. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij werkt aan een nieuw "kader voor gehandicaptenvoertuigen". Harbers overweegt de voertuigen op te splitsen in een snellere en een langzamere categorie.

16 april '24 (13:45)

Acht jaar gevangenisstraf voor doodrijden gezin in Rotterdam

De 30-jarige Suraj A. uit Den Haag is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van het dodelijke ongeluk dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte.

16 april '24 (12:16)

Ongeluk met vrachtwagen bij Den Oever: Afsluitdijk in beide richtingen dicht

De Afsluitdijk (A7) is dinsdag in beide richtingen dicht, meldt de ANWB rond het middaguur. De afsluiting is het gevolg van een aanrijding tussen een vrachtwagen en een auto in de buurt van de Stevinsluizen bij Den Oever, laat een woordvoerder van ANWB Verkeersinformatie weten. Daarbij is volgens hem iemand gewond geraakt.

16 april '24 ( 7:00)

KNMI waarschuwt: vanochtend nog zware windstoten in Zeeland en Zuid Holland

In het zuidwestelijk kustgebied komen in de eerste helft van dinsdagochtend zware windstoten voor. Het KNMI waarschuwt dat vooral fietsers, zowel geladen als lege vrachtwagens en auto's met caravan of aanhanger er last van kunnen hebben. De zware windstoten hebben een sterkte van 75 tot maximaal 90 kilometer per uur.

16 april '24 ( 6:00)

Vandaag uitspraak over verkeersongeval in Rotterdam dat gezin het leven kostte

De rechtbank in Rotterdam doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de 30-jarige Suraj A. uit Den Haag, die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte. Het Openbaar Ministerie acht het bewijs voor driemaal doodslag bewezen en eiste twaalf jaar cel. "De verdachte heeft zijn auto als wapen gebruikt", aldus de officier van justitie.

15 april '24 ( 6:00)

Verdachte dodelijk verkeersongeval Oud Gastel vandaag voor de rechter

De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.