Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Acht maanden celstraf voor onoplettende man die politieagent doodreed

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Acht maanden celstraf voor onoplettende man die politieagent doodreed
De 37-jarige man die in oktober 2020 een politieagent doodreed op een provinciale weg in Nuenen, heeft daarvoor een celstraf van acht maanden gekregen, waarvan zes voorwaardelijk. Daarnaast kreeg hij de maximale taakstraf van 240 uur opgelegd. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald.

De man zat vlak voor de fatale klap op zijn mobiele telefoon te kijken en maakte zich daarmee schuldig aan roekeloos rijden, zo oordeelde de rechtbank. Het Openbaar Ministerie had 2,5 jaar cel tegen de man geëist, maar dat was volgens de rechtbank een veel te hoge eis. Volgens de rechtbank is acht maanden cel het maximum voor 'roekeloos rijden met een zeer hoge mate van schuld'.

Het OM noemt het vonnis zeer teleurstellend. "Het vonnis doet in onze ogen geen recht aan wat er is gebeurd. Het ligt voor de hand dat we in hoger beroep gaan, maar een definitieve beslissing daarover moet nog vallen", reageert een woordvoerder van het OM.

Telefoon

Politieman Jeroen Leuwerink (28) uit Asten en zijn collega hadden hun auto op zaterdagavond 22 oktober 2020 op de rechterrijstrook van de tweebaansweg stilgezet om een aangereden das van de weg te halen. De veroordeelde man uit Helmond reed zonder af te remmen op de politieauto in, waar Leuwerink achter stond. De agent werd tussen de auto's platgedrukt en overleed later aan zijn verwondingen. Zijn 35-jarige collega raakte zwaargewond.

De man had tijdens het autorijden op zijn telefoon naar een vechtsportwedstrijd gekeken, de Instagram-app geopend en berichten over de uitkomst van het gevecht verstuurd. Volgens de rechtbank was voldoende duidelijk dat de man voortdurend met zijn telefoon bezig is geweest en daarmee zeer onverantwoordelijk rijgedrag had vertoond.

Rijontzegging

Uit onderzoek bleek ook dat de verdachte 80 kilometer per uur reed en geen snelheid minderde toen hij de stilstaande politieauto met zwaailichten op de rechterrijstrook naderde. Vlak voor het fatale ongeluk passeerden elf auto's de politieauto via de linkerrijstrook, waarvan de bestuurders allemaal zeiden dat ze de auto ruim op tijd opmerkten en probleemloos ontweken.

Nabestaanden van het slachtoffer die bij de uitspraak aanwezig waren, noemden de straf "een klap in het gezicht".

Behalve de cel- en taakstraf moet de veroordeelde de ouders een vergoeding van 35.000 euro voor de geleden affectieschade betalen. Ook kreeg hij een rijontzegging van drie jaar.

Door: ANP

16 april '24 (16:45)

Ook openbaar vervoer drie grote steden staat zaterdag drie minuten stil

Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend, laat een woordvoerder van RET weten. Er wordt nog gekeken of zowel bussen, trams, als metro's stil worden gezet. "We zijn nog aan het kijken wat operationeel haalbaar is", aldus de woordvoerder.

16 april '24 (15:15)

Kabinet wil strengere regels voor onder andere scootmobielen

De regels rond scootmobielen en andere voertuigen voor mensen met een lichamelijke beperking moeten strenger, vindt het kabinet. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij werkt aan een nieuw "kader voor gehandicaptenvoertuigen". Harbers overweegt de voertuigen op te splitsen in een snellere en een langzamere categorie.

16 april '24 (13:45)

Acht jaar gevangenisstraf voor doodrijden gezin in Rotterdam

De 30-jarige Suraj A. uit Den Haag is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van het dodelijke ongeluk dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte.

16 april '24 (12:16)

Ongeluk met vrachtwagen bij Den Oever: Afsluitdijk in beide richtingen dicht

De Afsluitdijk (A7) is dinsdag in beide richtingen dicht, meldt de ANWB rond het middaguur. De afsluiting is het gevolg van een aanrijding tussen een vrachtwagen en een auto in de buurt van de Stevinsluizen bij Den Oever, laat een woordvoerder van ANWB Verkeersinformatie weten. Daarbij is volgens hem iemand gewond geraakt.

16 april '24 ( 7:00)

KNMI waarschuwt: vanochtend nog zware windstoten in Zeeland en Zuid Holland

In het zuidwestelijk kustgebied komen in de eerste helft van dinsdagochtend zware windstoten voor. Het KNMI waarschuwt dat vooral fietsers, zowel geladen als lege vrachtwagens en auto's met caravan of aanhanger er last van kunnen hebben. De zware windstoten hebben een sterkte van 75 tot maximaal 90 kilometer per uur.

16 april '24 ( 6:00)

Vandaag uitspraak over verkeersongeval in Rotterdam dat gezin het leven kostte

De rechtbank in Rotterdam doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de 30-jarige Suraj A. uit Den Haag, die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte. Het Openbaar Ministerie acht het bewijs voor driemaal doodslag bewezen en eiste twaalf jaar cel. "De verdachte heeft zijn auto als wapen gebruikt", aldus de officier van justitie.

15 april '24 ( 6:00)

Verdachte dodelijk verkeersongeval Oud Gastel vandaag voor de rechter

De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.