Normal_pexels-skitterphoto-227690

Ongeveer 8 op de tien Nederlanders is van plan om dit jaar op vakantie te gaan, blijkt uit groot onderzoek van de ANWB onder 2.000 Nederlanders. Een groot deel van de vakantiegangers houdt bij het maken van de reisplannen rekening met corona. Zo verwacht een meerderheid hun vakantie dichtbij huis te vieren en in Nederland of Europa te blijven. De auto blijft het populairste vervoersmiddel (64 procent) om op vakantie te gaan in Europa, gevolgd door het vliegtuig (40 procent). Dit meldt de ANWB. 

Bij het kiezen van de vakantiebestemming spelen de plaatselijke coronamaatregelen ook dit jaar een grote rol. Daarnaast kijken Nederlanders ook naar het aantal besmettingen in het beoogde vakantieland. Mogelijkheden om een reis te annuleren of kosteloos om te boeken vinden zij eveneens erg belangrijk. Ook zijn vakantiegangers prijsbewust en zoeken zij naar goede deals.

Nederland populairste vakantieland 

Nederland is dit jaar naar verwachting het populairste vakantieland, gevolgd door Duitsland, Frankrijk, Spanje en België. Favoriet zijn de strandvakantie, gevolgd door een buitenlandse stedentrip of een bezoek aan een stad in eigen land. Verre bestemmingen zijn minder in trek.

Vakantiegangers die kiezen voor een vakantie in eigen land (43 procent) zoeken naar zowel de rust in de natuur, als de drukte in een stad. Er wordt naar verwachting veel gewandeld en gewinkeld. Limburg, Gelderland, Drenthe en Zeeland worden hierbij het meest genoemd.

Kamperen is en blijft populair. Bijna één op de vier vakantiegangers is van plan om minstens één keer te gaan kamperen in 2022. Met name kleinschalige campings zijn erg in trek.

Door: Nationale Transportgids