Volkswagens wederom het populairst bij autodieven

Autodieven hebben in 2021 net als de jaren daarvoor het meest Volkswagens meegenomen. Maar ook met Toyota's, Renaults en Peugeots rijden ze graag weg, zo meldt het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Eerder wezen cijfers van het Verbond van Verzekeraars al op een daling van de autodiefstallen en dat beeld wordt bevestigd door deze gegevens.

Vorig jaar werden 842 Volkswagens gestolen, 29 procent minder dan in 2020. Ook de meeste andere automerken werden minder gestolen. Toyota's werden 15 procent minder gestolen, Renaults 19 procent. Autodieven namen juist 2 procent meer Peugeots mee.

In totaal werden ruim 5400 personenauto's gestolen in 2021. Dat is 16 procent minder dan een jaar eerder. Ook werden er 7 procent minder motors en 18 procent minder brom- en snorfietsen ontvreemd.

Vaker teruggevonden

"De coronapandemie heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de afname van het aantal voertuigdiefstallen", lichten de onderzoekers toe. "Daarnaast zal de avondklok en het koude winterweer in februari ook een rol hebben gespeeld."

Personenauto's werden niet alleen minder gestolen, ze werden ook vaker teruggevonden. In 2021 gebeurde dat in 48 procent van de gevallen, tegen 41 procent in 2020.

De kans dat een auto wordt gestolen is het grootst bij Land Rovers. Daarbij is rekening gehouden met het veel kleinere aantal auto's van dit merk dat in Nederland rondrijdt. 1 op de 393 auto's van dit merk is vorig jaar gestolen. Ook auto's van het merk Lexus, Mazda en Audi worden relatief veel gestolen.

Door: ANP