Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vrachtwagenchauffeur bij storm beter voorbereid weg op dankzij handleiding extreem weer

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Vrachtwagenchauffeur bij storm beter voorbereid weg op dankzij handleiding extreem weer
Het vrachtwagentransport zal door storm Ciarán niet ernstig in de problemen komen, verwachten brancheorganisaties. Chauffeurs zijn gewaarschuwd en gaan beter voorbereid de weg op.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft samen met het Verbond van Verzekeraars en brancheorganisaties in de transportsector een handleiding bij extreem weer opgesteld. Daarin staan onder meer praktische tips voor het omgaan met de codes geel, oranje en rood.

Chauffeurs worden verder via sociale media op de hoogte gehouden van de weersomstandigheden. "Vandaag hebben we bijvoorbeeld geadviseerd extra spanbanden aan te brengen om te voorkomen dat dekzeilen gaan flapperen", zegt een woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland.

Beter voorbereid

De transportsector is tegenwoordig aanzienlijk beter voorbereid op extreem weer dan enkele jaren geleden. Situaties waarbij chauffeurs waarschuwingen negeren, zoals tijdens een januaristorm in 2018 toen 66 vrachtwagens werden omvergeblazen, doen zich nauwelijks meer voor.

Maar voor de ruim 30.000 buitenlandse chauffeurs die dagelijks op de Nederlandse wegen rijden ligt dat anders, zegt voorzitter Klaas de Waardt van de Vereniging Eigen Rijders Nederland (VERN). Tijdens de laatste grote stormen in Nederland waren het vaak deze chauffeurs die in de problemen kwamen.

Buitenlandse chauffeurs

"Buitenlandse rijders begrijpen vaak niets van codes geel, oranje of rood," zegt De Waardt. "Ze luisteren niet naar de radio, lezen geen kranten en zijn ook minder bekend met de risico's op bijvoorbeeld de Van Brienenoordbrug of Moerdijkbrug. De meeste ongelukken tijdens de laatste grote stormen deden zich voor met vrachtwagens uit Oost-Europa."

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) bevestigt dat buitenlandse chauffeurs veel lastiger te bereiken zijn als zich problemen dreigen voor te doen op Nederlandse wegen. Waarschuwingen worden daarom tegenwoordig niet meer alleen in de Nederlandse taal verspreid.

04 december '23 (15:45)

Volgens bezorgers zijn alle cadeautjes op tijd binnen voor pakjesavond

Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

04 december '23 (15:15)

140 Italiaanse elektrische bussen door Qbuzz besteld voor regio Leiden

Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

04 december '23 ( 6:00)

Minder grote omzetstijging auto- en motorbranche

In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.

01 december '23 (15:00)

Achmea wil uitstoot verzekerde auto's omlaag krijgen

Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

01 december '23 (12:45)

Lichte stijging autoverkopen in november: automarkt 'normaliseert'

Autofabrikanten verkochten in november nog maar iets meer auto's dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging wijst dat op een normalisering van de markt voor personenauto's, na maanden van sterke stijgingen.

01 december '23 ( 8:27)

Van Eijsingabrug in Oegstgeest anderhalve dag afgesloten

De Van Eijsingabrug in Oegstgeest is van donderdag 7 december (07.00 uur) tot en met vrijdag 8 december (19.00 uur) vanwege werkzaamheden afgesloten. Autoverkeer, bussen, voetgangers en fietsers kunnen dan niet over de brug. Daarover bericht de gemeente Oegstgeest.

01 december '23 ( 8:13)

Kentekenonderzoek in gemeente Nederweert brengt routes vrachtverkeer in beeld

Een van de ambities uit het Mobiliteitsplan Nederweert is om doorgaand vrachtverkeer over de daarvoor bestemde wegen te leiden. Van 20 tot en met 28 novemher 2023 heeft Nederweert met verkeerscamera's een kentekenonderzoek gedaan om inzicht te krijgen in hoe vrachtverkeer het gemeentelijke wegennet daadwerkelijk gebruikt. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

01 december '23 ( 7:45)

Gladheid: code geel in Friesland, Groningen en Noord-Holland

Het KNMI waarschuwt automobilisten in Friesland, Groningen en Noord-Holland dat het 's ochtends op lokale wegen glad kan zijn door het bevriezen van natte weggedeelten. Vrijdagavond kan het daar eveneens glad worden door sneeuwbuien en later mogelijk ook weer door bevriezing van het wegdek, aldus het KNMI, dat code geel heeft afgegeven.

30 november '23 (16:00)

Volgens ANWB circa 40 procent meer pechmeldingen door vrieskou

De vrieskou leidt ertoe dat de ANWB veel meer meldingen krijgt van pechgevallen. Een woordvoerster ziet een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van een gewone donderdag. "We verwachten dat we aan het einde van de dag op 5100 meldingen uitkomen." Ook vrijdag wordt het druk, voorspelt ze.

30 november '23 (12:45)

Regionaal ov: provincies hebben 300 miljoen euro verdeeld

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.