Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vrachtwagenchauffeur bij storm beter voorbereid weg op dankzij handleiding extreem weer

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Vrachtwagenchauffeur bij storm beter voorbereid weg op dankzij handleiding extreem weer
Het vrachtwagentransport zal door storm Ciarán niet ernstig in de problemen komen, verwachten brancheorganisaties. Chauffeurs zijn gewaarschuwd en gaan beter voorbereid de weg op.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft samen met het Verbond van Verzekeraars en brancheorganisaties in de transportsector een handleiding bij extreem weer opgesteld. Daarin staan onder meer praktische tips voor het omgaan met de codes geel, oranje en rood.

Chauffeurs worden verder via sociale media op de hoogte gehouden van de weersomstandigheden. "Vandaag hebben we bijvoorbeeld geadviseerd extra spanbanden aan te brengen om te voorkomen dat dekzeilen gaan flapperen", zegt een woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland.

Beter voorbereid

De transportsector is tegenwoordig aanzienlijk beter voorbereid op extreem weer dan enkele jaren geleden. Situaties waarbij chauffeurs waarschuwingen negeren, zoals tijdens een januaristorm in 2018 toen 66 vrachtwagens werden omvergeblazen, doen zich nauwelijks meer voor.

Maar voor de ruim 30.000 buitenlandse chauffeurs die dagelijks op de Nederlandse wegen rijden ligt dat anders, zegt voorzitter Klaas de Waardt van de Vereniging Eigen Rijders Nederland (VERN). Tijdens de laatste grote stormen in Nederland waren het vaak deze chauffeurs die in de problemen kwamen.

Buitenlandse chauffeurs

"Buitenlandse rijders begrijpen vaak niets van codes geel, oranje of rood," zegt De Waardt. "Ze luisteren niet naar de radio, lezen geen kranten en zijn ook minder bekend met de risico's op bijvoorbeeld de Van Brienenoordbrug of Moerdijkbrug. De meeste ongelukken tijdens de laatste grote stormen deden zich voor met vrachtwagens uit Oost-Europa."

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) bevestigt dat buitenlandse chauffeurs veel lastiger te bereiken zijn als zich problemen dreigen voor te doen op Nederlandse wegen. Waarschuwingen worden daarom tegenwoordig niet meer alleen in de Nederlandse taal verspreid.

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.

21 mei '24 ( 6:00)

Snelle toename aantal taxibedrijven

Het aantal taxibedrijven in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Begin 2019 stonden er 11.148 taxibedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vandaag zijn het er 14.356, een stijging van bijna 29 procent.

20 mei '24 (13:45)

ANWB aangedaan door ongeval Eindhoven en werkt mee aan onderzoek

De ANWB zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de fatale aanrijding tussen een bestelbus van de Wegenwacht en een fietser in Eindhoven, afgelopen donderdagmiddag. Dat laat de vereniging maandag weten. Volgens de politie was mogelijk opzet in het spel.