Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

ING waarschuwt: populariteit occasions zit verduurzaming wagenpark dwars

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
ING waarschuwt: populariteit occasions zit verduurzaming wagenpark dwars
Nederlanders hebben vorig jaar meer tweedehands auto's gekocht dan ooit. Tegelijkertijd bereikte de verkoop van nieuwe auto's het diepste punt sinds 1967. Die populariteit van oudere auto's zit de verduurzaming van het Nederlandse wagenpark dwars, waarschuwen economen van ING.

Occasions zijn volgens kenners van de bank altijd al populair geweest in Nederland, onder andere omdat hiervoor geen aanschafbelasting (bpm) geldt. Maar door grote chiptekorten in de auto-industrie was het vorig jaar ook voor kopers die wel een nieuw exemplaar wilden kopen moeilijk omdat het aanbod veel kleiner was.

Hierdoor zakte de verkoop van nieuwe auto's met 9 procent in ten opzichte van 2020 tot een totaal van 322.843 stuks. Tegelijkertijd verkochten dealers 1,3 miljoen tweedehands auto's. Daardoor veroudert het Nederlandse wagenpark alleen maar verder, zegt sectoreconoom Rico Luman. "De gemiddelde leeftijd van auto’s is begin 2021 gestegen naar elf jaar en een op de vier auto’s is ouder dan vijftien jaar. Oudere auto’s maken meer kilometers dan voorheen en dat remt de verduurzaming."

Rekeningrijden

Een oplossing om meer nieuwe elektrische of in ieder geval zuinigere auto's de weg op te krijgen zit volgens hem in een speciale vorm van rekeningrijden. Daarbij zouden bezitters van vervuilende auto's per afgelegde kilometer bijvoorbeeld meer moeten betalen dan mensen met schonere auto's.

ING verwacht dat de verkoop van nieuwe auto's dit jaar weer aantrekt, ondanks dat de chiptekorten nog aanhouden in de auto-industrie. Voor 2022 rekent de bank op 370.000 verkochte nieuwe auto's, 22 procent meer dan vorig jaar. Daarvan zal een groter deel elektrisch zijn dan vorig jaar, geholpen door nieuwe subsidies voor particulieren die stekkerauto's onder de 45.000 euro kopen.

Door: ANP

29 september '22 ( 9:18)

Code geel in noorden en midden van het land vanwege dichte mist

Het KNMI waarschuwt woensdagavond voor plaatselijk dichte mist in het noorden en midden van het land. Voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel geldt code geel. De mist ontstaat in de nacht en verdwijnt pas in de loop van donderdagochtend.

28 september '22 (13:14)

Noord-Brabant haalt protestvlaggen langs provinciale wegen weg

De provincie Noord-Brabant haalt de boerenprotestvlaggen langs provinciale wegen weg. Dat gebeurt in verband met de verkeersveiligheid, maakte de provincie woensdag bekend. Het weghalen van de protestvlaggen gebeurt ook in andere provincies.

27 september '22 (16:01)

Trekker verliest oplader in Wormerveer, vrachtwagen strandt op kruispunt

In Wormerveer op de Wandelweg is een oplegger van een trekker losgeraakt. Dit gebeurde omstreeks 11:00 uur. De weg is helemaal geblokkeerd door een gestrande vrachtwagen. Dit meldt Transport-Online.

27 september '22 (15:12)

Elektrische deelscooters verdwijnen uit straatbeeld van Utrecht

In Utrecht verdwijnen de elektrische scooters uit het straatbeeld. De gemeente ziet weinig waarde in de groene Tier-scooters en de elektrische deelfietsen zouden net zo handig zijn. Hiervan komen er 500 stuks bij in de Domstad. Dit meldt DUIC.

27 september '22 (14:23)

Ga je op de weg? Let dan op in Zuid-Holland en Zeeland: code geel

Voor vandaag en morgen is code geel afgegeven door het KNMI. Het geldt voor de provincies Zuid-Holland en Zeeland. Transport in deze regio moet rekening houden met overvloedige neerslag. Dit meldt Transport-Online.

27 september '22 (11:56)

Vandaag was de drukste ochtendspits van dit jaar volgens de ANWB

Het was dinsdagochtend erg druk op de weg. De ANWB spreekt van de drukste ochtendspits van het jaar. Dat komt door het herfstweer, veel ongelukken en ook omdat er erg veel automobilisten onderweg zijn.

27 september '22 (10:18)

Oplossing gezocht voor logistiek probleem? Ga dan naar deze vakbeurzen

In de logistiek ligt het innovatietempo op dit moment hoger dan ooit tevoren. Tijdens ICT & Logistiek en Logistica Next pakken 250 exposanten uit om de nieuwe oplossingen voor de logistikbranche aan te tonen. Dit meldt TTM.

26 september '22 (16:39)

Nieuwe MONO-campagne moet berichten onderweg sturen tegengaan

De campagne ‘Mij Nie Appen’ is voor het eerst gericht op de verzenders van berichten, en moet het aantal verkeersslachtoffers en ongelukken door smartphonegebruik verminderen. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

26 september '22 (16:12)

Finale NK Veiligste Chauffeur in Assen met zes Gelderse chauffeurs

Wie is de veiligste chauffeur van Nederland? Op zaterdag 1 oktober is het TT Circuit van Assen wederom het decor voor het NK Veiligste Chauffeur. Uit een breed deelnemersveld hebben 20 vrachtwagenchauffeurs zich gekwalificeerd voor de landelijke finale. Zij gaan hun kennis en kunde tonen en moeten onder andere een aantal uitdagende praktijkproeven afleggen. Dat meldt TVM Verzekeringen.

26 september '22 (13:58)

Duitse DHL neemt meerderheidsbelang in Nederlandse orderverwerker Monta

De Duitse pakketbezorger DHL heeft een meerderheidsbelang in de Nederlandse orderverwerker Monta genomen. Hoeveel geld er met de aankoop gemoeid is, is niet bekend. De overeenkomst is nog wel onder voorbehoud van de gebruikelijke goedkeuring.