Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Familie doodgereden agent zag fatale aanrijding en ziet 'moord'

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Familie doodgereden agent zag fatale aanrijding op beeld en ziet 'moord'
De familie van de doodgereden motoragent Arno de Korte (47) is er volgens hun letselschadeadvocaat van overtuigd dat trucker Willem M. (46) de politieman heeft vermoord. Na het zien van beelden van de fatale aanrijding, geregistreerd door verkeerscamera's in de Rotterdamse Waalhaven, menen de moeder en dochter van De Korte en hun advocaat dat geen sprake is van een ongeval.

De advocaat zei dat donderdag na een voorbereidende zitting in de rechtbank van Rotterdam. Daar werd het voorarrest van de vrachtwagenchauffeur uit Melissant verlengd. Onlangs is hij wekenlang door deskundigen onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De rechtszaak werd bijgewoond door een groep collega’s van de overleden agent, zijn broer, schoonzus, moeder en dochter.

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte daarbij bekend dat het onderzoek naar de aanrijding op 7 juli is afgerond. Voorlopig verdenkt de officier van justitie M. van doodslag. Op 24 januari beslist het OM of er in zijn ogen mogelijk ook sprake is van voorbedachten rade en daarmee van moord.

Noodlottig ongeval

Voor de familie van De Korte lijdt dat geen twijfel, zo stelde hun advocaat Frank Hamers. Volgens hem toonden de beelden dat de vrachtwagen de motoragent aanvankelijk op enkele meters volgde, nadat M. het teken kreeg om achter De Korte aan te rijden. Mogelijk had M. daarvoor een verkeersovertreding begaan. "Arno reed voor hem en M. kon hem duidelijk zien. Vlak voor de stopstreep van een stoplicht heeft de verdachte gas gegeven en is over Arno heengereden.’’

De advocaat van M. bestreed bij een eerdere zitting dat sprake was van opzet en sprak van een noodlottig ongeval. Mede door het verleden van de verdachte gelooft de familie dat niet, stelde hun advocaat.

Werkstraf

M. werd eerder veroordeeld tot een werkstraf en voorwaardelijke celstraf, omdat hij in 2015 een andere motoragent aanreed met zijn truck. Die verloor een arm. In 2020 reed M. een 79-jarige vrouw dood, maar die zaak werd door het OM geseponeerd. Volgens het OM zou M. tegen een getuige hebben gezegd ‘dat hij bij een volgende controle een agent dood zou rijden’.

Het proces tegen M. wordt op 5 april hervat. Dan besluit de rechtbank onder meer of de truck van M. wordt teruggeven aan diens broer. De inhoudelijke rechtszaak vindt volgens de rechters pas in september of oktober plaats.

Door: ANP

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.

10 juli '24 (11:30)

BMW verkoopt minder voertuigen maar meer elektrische auto's

BMW heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer elektrische auto's verkocht. De totale verkopen van de Duitse fabrikant van luxewagens, die naast het automerk BMW ook eigenaar is van Mini en Rolls-Royce, lieten in de eerste zes maanden van 2024 daarentegen een stagnatie zien.

10 juli '24 ( 7:30)

Grenscontroles: al file op A12 bij Arnhem naar Duitsland

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

10 juli '24 ( 6:00)

EK voetbal in Duitsland: drukte bij grens verwacht

Op veel plekken in Nederland wordt woensdagavond naar de halve finale van het EK voetbal gekeken. Kroegen en pubs zenden de wedstrijd tussen Oranje en Engeland uit en in verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen.

09 juli '24 (10:00)

Vanaf eind middag code oranje vanwege zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:49)

Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Amsterdam

Vanaf zaterdag 20 juli 2024 kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Amsterdam weer zes maanden gratis reizen met bus, tram en metro onder begeleiding van een volwassene. De actie duurt tot en met 5 januari. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.