Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

ABB Bouwgroep kiest met Scania voor maatwerk

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 12 min
ABB Bouwgroep kiest met Scania voor maatwerk
Na een gedegen verkenning tussen verschillende merken koos ontwikkelende bouwer ABB Bouwgroep, voor een nieuwe rondom luchtgeveerde Scania R450 8x2. Bij de keuze voor het merk speelde zeker het modulaire configuratiesysteem van Scania mee en de overzichtelijke manier waarop het familiebedrijf het voertuig zelf kon configureren. Dit meldt Scania.

“Daarmee bedoelen we dat we zelf eenvoudig de componenten konden kiezen die bij onze behoefte passen. Ook vinden wij het prettig dat de hele truck gewoon ‘af fabriek’ geleverd kan worden zonder dat hij na de montage in de fabriek eerst weer naar allerlei specialisten moet voor aanpassingen”, vertelt Johan Kant, manager bij ABB. “Daardoor kunnen we, afgezien van de bak en HMF-kraanopbouw, met slechts één aanspreekpunt af. En dat is prettig. Want wij zijn noch doorgewinterde transporteurs noch vrachtwagenspecialisten. Wat wij wel zijn? Toonaangevend in ontwikkelen en bouwen. Al circa 60 jaar doen we op een slagvaardige wijze waar we goed in zijn: het ontwikkelen en bouwen van bijzondere projecten. Van conceptwoningen tot gebiedsontwikkelingen en van renovaties tot transformaties. Gelukkig hadden we bij de configuratie alle begeleiding en goed advies van Scania Account manager Martin van der Burg en Toon Christiaens, directeur van CCH BV.”

Scania, een goede keuze

En zo ging Kant voor een bakwagen met twee sturende voorassen en één hefbare elektronisch gestuurde naloopas. “Onze vorige truck was ook een vierasser maar zonder gestuurde naloopas. De nieuwe kraan is met 95 ton/meter een stuk zwaarder. Toch hebben we met deze vierasser dezelfde draaicirkel als bij de vorige auto.” Kant koos ook bewust voor een laag en sterk chassis. “Scania heeft sowieso standaard al het laagste chassis op de markt. Met de lage variant daarvan, versterkt met een innerliner, houden we én genoeg hoogte over voor het vervoer van onze bouwunits én is het chassis meteen ook sterk genoeg voor de montage van de kraan en vijf stempelpoten. Want bij Scania loopt dat helemaal naar voren door. Dat Scania direct bij de fabriek zware luchtgeveerde voorassen kan leveren, was daarbij zeker een pre. Want toen wij begonnen met onze zoektocht had lang niet elk merk dat. En die hoge R-cabine? Wij wilden een mooie auto en daarmee een visitekaartje op de weg zetten. En de chauffeur is er blij mee. Voor hem is deze auto een droom vergeleken bij de vorige.”

De zware asconfiguratie maakte de weg vrij naar een vijf keer afgestempelde en zes keer uitschuifbare kraan van HMF. Kant zegt er eerlijk bij dat hij de vijfde stempelpoot voorop de auto niet het mooiste deel van het voertuig vindt. “Maar de mensen die dagelijks met deze auto werken, gaven aan dat ze heel graag voor over de cabine willen kunnen hijsen. Want vaak is het zo smal op een bouwplaats, dat de auto er alleen vooruit in kan. Dan heb je die voorziening gewoon nodig.” Uiteindelijk is de voorpoot keurig weggewerkt, in de chassiskleur gespoten en valt daarom niet erg op.

De truck gaat helemaal in dienst van ABB Bouwgroep rijden. “Door deze truck aan ons totale wagenpark toe te voegen zijn wij weer volledig voorzien. Wij werken op een bouwplaats met ons eigen materieel. Dat zijn bijvoorbeeld zaken als steigers, bouwhekken en containers met gereedschap. Maar ook onze stapel- en schakelbare units waarmee wij ter plaatse het bouwkantoor oprichten vallen daaronder. Dat kunnen we voor de hele bouwgroep, waar we ongeveer 500 woningen per jaar mee bouwen, met deze toevoeging weer mee uit de voeten. De kraan is dus uitsluitend om al onze eigen zaken te kunnen laden en lossen en niet om mee te bouwen.”

Milieubewust

Bijzonder is verder dat de kraan ook helemaal elektrisch kan hijsen. “Dat is echt belangrijk aan het worden in verband met de beperking van de uitstoot van zowel stikstofoxiden als CO2,” vertelt Kant. “Als het beschikbaar is, zetten we de kraan gewoon op bouwstroom. Omdat de Scania vaak als eerste op de bouwplaats arriveert, is er vaak nog geen stroom. Daarom heeft de truck ook een batterijpakket waarmee we onafhankelijk van een stopcontact toch een uur of zes kunnen hijsen. Ik vind dat ABB Bouwgroep daarmee echt zijn verantwoordelijkheid richting het milieu en het klimaat neemt. Daar ben ik best trots op.”

Multifunctioneel

Omdat het de enige truck is die ABB in eigen beheer heeft, is de Scania behoorlijk multifunctioneel uitgerust. “Dankzij de in de breedte verstelbare, uitschuifbare twistlocks, kunnen wij eenvoudig alles vastzetten. Gewone containers hebben een breedte van 2,50 meter, maar onze bouwunits zijn 3 meter breed. Omdat het batterijpakket direct achter de kraanopbouw staat, kan het achterkalf van de auto uitgeschoven worden. Zo is er ook nog voldoende ruimte voor een unit. Tegelijkertijd met de aankoop van de truck hebben wij ook een nieuwe tweeassige schamelwagen besteld. Ook deze kan uitgeschoven worden om een maximale lading mee te kunnen nemen.  Dus de eerste tien jaar en ik hoop nog langer, kunnen we weer vooruit.”

Door: ANP
 

01 december '22 ( 9:20)

Nieuwe stap op weg naar nieuwe vervoerders voor Utrechts OV na 2025

De provincie Utrecht gaat op zoek naar twee nieuwe vervoerders die in de periode 2025 tot 2035 al het openbaar vervoer in de provincie gaan regelen. In het zogenoemde ‘ontwerpprogramma van eisen’ staat aan welke voorwaarden de nieuwe vervoerders moeten voldoen. Dan kun je denken aan kwalitatief goed OV dat zich snel kan aanpassen aan reizigersbehoeftes, meer bussen zonder schadelijke uitstoot en een betere toegankelijkheid voor minder valide reizigers. Dit meldt de provincie Utrecht.

30 november '22 (11:23)

Motief man die meer dan 250 auto- en scooterbanden lekprikte blijft onbekend

Voor het lekprikken van meer dan 250 auto- en scooterbanden in de regio Rotterdam moet een 34-jarige man nog minstens 14 dagen achter de tralies blijven. Hij zit al sinds vrijdag vast. Dit meldt de Telegraaf.

29 november '22 (12:58)

971 boetes voor afleiding in het verkeer tijdens extra controles

Afleiding in de auto is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Daarom werd hier vorige week in Noord-Holland extra op gecontroleerd door Team Verkeer en verschillende basisteams. Hierbij werd ook twee dagen een touringcar ingezet. Dit meldt de politie.

29 november '22 ( 9:15)

De Binnenring in Amsterdam wordt een doorgaande fiets- en ov-straat

De Binnenring in Amsterdam is meer dan zeven kilometer lang. Deze loopt van de Czaar Peterstraat via de Sarphatistraat, Weteringschans en Marnixstraat tot het Haarlemmerplein. Op deze route komt meer ruimte voor fietsers, openbaar vervoer en groen. Het wordt een doorgaande fiets- en ov-straat. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

29 november '22 ( 9:11)

Binnenkort werkzaamheden aan de Polderdreef in Lelystad

Bij de Polderdreef in Lelystad is aannemer KWS Infra B.V. vorige week begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor een nieuw fietspad. Ook wordt aan de dreef zelf gewerkt. De ‘echte’ werkzaamheden aan de Polderdreef starten in december. Dit meldt de gemeente Lelystad.

29 november '22 ( 8:38)

Ruim 20 procent meer omzet auto- en motorbranche

De auto-en motorbranche heeft in het derde kwartaal van 2022 20,5 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiermee is een inhaalslag gemaakt na tekorten aan onderdelen in eerdere perioden. Het personeelstekort was aan het begin van het vierde kwartaal lager dan een kwartaal eerder. De toename van de omzet werd met name bepaald door prijsstijgingen. Dit meldt het CBS.

22 november '22 (14:22)

Kabinet investeert in meer waterstoftankstations

Het kabinet wil vaart maken met vrachtwagens en ander zwaar verkeer op waterstof. Dat schrijft staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer. Zij stelt daartoe een subsidieregeling in voor meer waterstoftankstations, met bijbehorende vrachtwagens. In eerste instantie trekt ze hier 22 miljoen euro voor uit. Dit meldt Rijksoverheid.

22 november '22 (12:58)

Betere doorstroming Algeracorridor op komst

Groen licht voor een pakket maatregelen om de doorstroming van het verkeer op de drukke Algeracorridor langs de gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard te verbeteren. Dit meldt de gemeente Capelle aan den IJssel.

22 november '22 ( 8:38)

Nederlanders kiezen steeds vaker voor duurdere fiets

Het aantal e-bikes in Nederland neemt flink toe, blijkt uit een jaarlijkse publicatie van RAI Vereniging en BOVAG. Consumenten schaffen steeds vaker een fiets aan in het hogere prijssegment. Zo steeg het aandeel fietsen boven de 2.700 euro van 4 procent in 2017 tot 19 procent in 2021. Vanaf 2015 is het aantal e-bikes in Nederland verdrievoudigd tot 3,4 miljoen vorig jaar. Ook het aantal bromfietsen nam vorig jaar toe met bijna 8 procent ten opzichte van 2020. De motor blijft populair en is steeds meer in trek bij jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar. Dit meldt BOVAG.

22 november '22 ( 8:32)

Twee doden door verkeersongeluk in Noord-Hollands dorp Oudesluis

Twee mensen zijn maandagmorgen overleden bij een verkeersongeluk in Oudesluis in Noord-Holland. Bij het ongeluk botsten twee auto’s op elkaar. Naast twee doden zijn er ook een licht- en zwaargewonde gevallen. Dit meldt NOS.