Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verkoop nieuwe auto's gedaald, markt voor tweedehands auto's blijft op peil

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Verkoop nieuwe auto's gedaald, markt voor tweedehands auto's blijft op peil
De verkoop van tweedehands auto's is vorig jaar tamelijk stabiel gebleven, terwijl de markt voor nieuwe auto's flink inzakte als gevolg van de chiptekorten bij autofabrikanten. Volgens autobrancheorganisatie BOVAG verwisselden er in totaal ruim 2 miljoen occasions van eigenaar. Dat waren er 0,9 procent minder dan in 2020, maar wel meer dan in 2019.

Vooral Volkswagen-modellen Golf en Polo waren populair als tweedehandsje. Dat gold ook voor de Opel Corsa die op de derde plaats stond van meest verkochte occasions. Naast auto's van Volkswagen en Opel deden Peugeots het over het algemeen goed op de tweedehandsmarkt.

Onlangs bleek dat er van nieuwe auto's juist vorig jaar ruim 9 procent minder werden verkocht. Door de chiptekorten konden autofabrikanten veel minder auto’s produceren en liep de levering vertraging op. Dit probleem speelde ook sterk bij elektrische auto's, die inmiddels goed zijn voor ongeveer een vijfde van de markt voor nieuwe personenwagens.

Toename

De verkoop van tweedehands auto's, die in prijs veel voordeliger zijn, ligt eigenlijk altijd beduidend hoger dan de verkoop van nieuwe auto's. Het valt BOVAG wel op dat mensen in toenemende mate naar gebruikte auto’s zoeken bij een autobedrijf, in plaats van bij een andere particulier.

De verkoop van gebruikte auto's door autobedrijven aan particulieren steeg vorig jaar met bijna 4 procent tot meer dan 1,3 miljoen. Tussen particulieren onderling zakten de verkopen juist met zo'n 9 procent naar 674.251 wagens.

Meer zekerheid

BOVAG denkt dat de verhoudingen zo liggen omdat veel particulieren toch graag meer zekerheid zouden willen als ze een tweedehands auto aanschaffen. Maar wat ook een rol kan spelen is dat vanwege gebrek aan geschikte occasions in Nederland deze auto's steeds vaker uit het buitenland worden gehaald. Daardoor ligt het voor de hand dat particulieren al snel bij professionele verkopers aankloppen. Dan hebben ze ook een plek in eigen land waar ze verhaal kunnen halen in geval van een defect of andere garantiekwestie.

Door: ANP

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.

10 juli '24 (11:30)

BMW verkoopt minder voertuigen maar meer elektrische auto's

BMW heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer elektrische auto's verkocht. De totale verkopen van de Duitse fabrikant van luxewagens, die naast het automerk BMW ook eigenaar is van Mini en Rolls-Royce, lieten in de eerste zes maanden van 2024 daarentegen een stagnatie zien.

10 juli '24 ( 7:30)

Grenscontroles: al file op A12 bij Arnhem naar Duitsland

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

10 juli '24 ( 6:00)

EK voetbal in Duitsland: drukte bij grens verwacht

Op veel plekken in Nederland wordt woensdagavond naar de halve finale van het EK voetbal gekeken. Kroegen en pubs zenden de wedstrijd tussen Oranje en Engeland uit en in verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen.

09 juli '24 (10:00)

Vanaf eind middag code oranje vanwege zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:49)

Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Amsterdam

Vanaf zaterdag 20 juli 2024 kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Amsterdam weer zes maanden gratis reizen met bus, tram en metro onder begeleiding van een volwassene. De actie duurt tot en met 5 januari. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.