Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuwe regelgeving ministerie Infrastructuur en Waterstaat

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Nieuwe regelgeving ministerie Infrastructuur en Waterstaat
Sinds 1 januari 2022 geldt een registratieplicht voor (land)bouwvoertuigen zoals trekkers en gemotoriseerde grasmaaiers, kunnen Nederlanders weer subsidie aanvragen voor elektrische auto’s en zijn er nieuwe regels om het gebruik van schonere brandstoffen in de transportsector te versterken. Dit meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).

Voor (land)bouwvoertuigen zoals trekkers, gemotoriseerde grasmaaiers en SRV-wagens, geldt nu een registratieplicht. Dat betekent dat eigenaren een kentekenbewijs moeten kunnen tonen. Op deze plicht geldt tot 1 juli 2022 wel een coulanceregeling: eigenaren worden niet beboet als ze dat kentekenbewijs nog niet kunnen laten zien.

Elektrisch rijden

Nederland kan vanaf begin januari weer subsidie aanvragen voor aanschaf of private lease van een elektrische personenauto. Er is 71 miljoen euro beschikbaar voor mensen die een nieuwe personenauto willen, dat betekent dat vijf keer zoveel mensen daarvoor in aanmerking komen dan in 2021. Het bedrag per auto is 3350 euro. Ook voor tweedehands elektrische personenauto’s is in totaal meer subsidie beschikbaar, dat is vanaf 1 januari 2022 20 miljoen euro. Het bedrag per auto is hier 200 euro.

Daarnaast wordt de aanschaf of private lease van een emissieloze bedrijfsauto voor kleine bedrijven aantrekkelijker. Zij krijgen tot 12 procent subsidie in 2022, in plaats van 10 procent in 2021.

Biobrandstoffen transport

Nieuwe Europese regelgeving zorgt dat de transportsector de komende jaren biobrandstoffen inzet. Die zijn nodig om de klimaatdoelen te halen: op weg naar volledig elektrisch vervoer of vervoer per waterstof. Met deze regelgeving is Nederland interessant als investeringsland. Vanaf 1 januari zijn ook nieuwe regels van kracht om het toezicht op de toepassing van biobrandstoffen te versterken.

Walstroom

Dit jaar kan intensief worden geïnvesteerd in het gebruik van walstroom. Met walstroom kunnen aangemeerde schepen de stroomvoorziening van de kade gebruiken. Hierdoor hoeven zij geen vervuilende stookolie te gebruiken om elektriciteit op te wekken. Waar begin 2021 nog 12 miljoen euro te besteden was, ligt er inmiddels 214 miljoen klaar om via walstroom te investeren in schonere lucht.

Investeren in duurzame technieken zoals refurbished plafondplaten of een vrachtwagen die rijdt op een mengsel van waterstof en diesel, is volgend jaar fiscaal extra aantrekkelijk. Voor deze investeringsaftrek is in totaal 169 miljoen euro beschikbaar. Behalve dat het MIA-budget is verhoogd, zijn ook verschillende aftrekpercentages in 2022 hoger dan in 2021.

Steun voor circulaire MKB’s

In 2022 komt naar verwachting ongeveer 6 miljoen euro vrij voor bedrijven die hun bedrijfsvoering circulair willen inrichten. In 2021 was dat nog 4,5 miljoen euro. Het geld is beschikbaar voor mkb-ondernemers die samen een product of dienst circulair ontwerpen of een businessmodel circulair maken en zo grondstoffen en CO2-uitstoot besparen.

Afgelopen twee jaar maakten 225 bedrijven ook al aanspraak op deze financiële steun van het kabinet. Zo ging er geld naar het ontwikkelen van circulaire isolatiejassen in de zorg, naar kleine brouwerijen die gezamenlijk overstappen op een systeem voor herbruikbare flesjes in plaats van gerecyclede flesjes, naar textielverf uit schimmels en naar demontage- en sloopmaterialen voor circulair hergebruik in bouwprojecten.

Door: Nationale Transportgids

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.

10 juli '24 (11:30)

BMW verkoopt minder voertuigen maar meer elektrische auto's

BMW heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer elektrische auto's verkocht. De totale verkopen van de Duitse fabrikant van luxewagens, die naast het automerk BMW ook eigenaar is van Mini en Rolls-Royce, lieten in de eerste zes maanden van 2024 daarentegen een stagnatie zien.

10 juli '24 ( 7:30)

Grenscontroles: al file op A12 bij Arnhem naar Duitsland

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

10 juli '24 ( 6:00)

EK voetbal in Duitsland: drukte bij grens verwacht

Op veel plekken in Nederland wordt woensdagavond naar de halve finale van het EK voetbal gekeken. Kroegen en pubs zenden de wedstrijd tussen Oranje en Engeland uit en in verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen.

09 juli '24 (10:00)

Vanaf eind middag code oranje vanwege zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:49)

Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Amsterdam

Vanaf zaterdag 20 juli 2024 kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Amsterdam weer zes maanden gratis reizen met bus, tram en metro onder begeleiding van een volwassene. De actie duurt tot en met 5 januari. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.