Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tot 1 juli nog geen boetes voor niet-geregistreerde (land)bouwvoertuigen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Tot 1 juli nog geen boetes voor niet-geregistreerde (land)bouwvoertuigen
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) deelt tot 1 juli 2022 nog geen boetes uit aan de eigenaren van (land)bouwvoertuigen en rijdend werkmaterieel (MMBS) die niet voldoen aan de registratieplicht. Eigenaren van wie de aanvraag niet voor 1 januari 2022 is afgehandeld kunnen dan toch de openbare weg op. Dit meldt het ministerie van IenW.

Deze coulanceregeling is ingesteld om te voorkomen dat de voertuigeigenaren worden belemmerd in hun activiteiten. Op 1 januari 2021 is de registratie van bestaande (land)bouwvoertuigen gestart, vanaf dat moment hadden eigenaren een jaar de tijd om hun voertuig in te schrijven via de RDW-website voor een lagere prijs. De meeste aanvragen zijn pas eind 2021 binnengekomen en deze kunnen niet allemaal voor 1 januari 2022 worden afgehandeld.

Alleen coulance op registratieplicht

De coulance geldt alleen voor de handhaving op de registratieplicht. Een (land)bouwvoertuig moet op de weg bijvoorbeeld nog steeds wel voldoen aan de verzekeringsplicht.

Ook mag er met een ongeregistreerd (land)bouwvoertuig niet harder worden gereden dan 25 km/u. Harder rijden is alleen toegestaan (tot maximaal 40 km/u) als het voertuig is voorzien van een kentekenplaat.

Registreer voor 1 januari 2022

Het ministerie van IenW en de RDW roepen eigenaren van (land)bouwvoertuigen nogmaals op om de aanvraag voor registratie in te dienen vóór 1 januari 2022. Hoewel voertuigeigenaren door de coulanceregeling tot 1 juli 2022 geen boete zullen krijgen voor het niet-registeren van hun (land)bouwvoertuigen, geldt de registratieplicht wel degelijk vanaf 1 januari 2022.

Het jaar 2021 was een zogenoemde conversieperiode voor bestaande voertuigen. Tot 31 december 2021 betalen eigenaren 18 euro om hun voertuig digitaal op de RDW-website te laten registreren. Als de aanvraag volledig is ingevuld, krijgt de eigenaar in de meeste gevallen het kenteken al binnen enkele dagen in de bus. Op www.rdw.nl/registreer kunnen eigenaren precies zien welke gegevens moeten worden ingevuld.

Vanaf 1 januari 2022 is de conversieperiode afgelopen en is het alleen nog mogelijk om een voertuig te registreren na een keuring op een RDW-keuringsstation. Dat kost dan minimaal 140 euro.

Door: Nationale Transportgids

22 juli '24 (16:15)

Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

22 juli '24 (15:30)

ANWB: mijd Parijs de hele zomer met de auto

De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. Ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen, volgt de organisatie daarmee het dringende advies van de Franse politie.

22 juli '24 (11:45)

Zwarte Cross heeft 22 trekkers paraat om auto's weg te slepen

Door de regenval zondag heeft de organisatie van festival Zwarte Cross maandag 22 trekkers paraat staan om auto's van festivalgangers weg te trekken. Volgens een woordvoerster verloopt dit tot nu toe "prima". Ze weet niet hoeveel voertuigen weggesleept moeten worden.

22 juli '24 (11:30)

ILT legt beslag op 3.500 fatbikes van Chinese makelij

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft beslag gelegd op zo'n 3500 fatbikes van Chinese makelij. Volgens de inspectie voldoen de fietsen mogelijk niet aan de wettelijke eisen. Daardoor kunnen ze een risico vormen voor de veiligheid van de berijders en andere verkeersdeelnemers. De ILT heeft ook het op de markt brengen van deze fatbikes stilgelegd.

22 juli '24 (11:15)

Onderzoek Rijkswaterstaat naar onderlopen Twente snelwegen

Rijkswaterstaat onderzoekt hoe het kan dat er zondagavond zo veel water op de snelwegen A1 en A35 bij Hengelo en Enschede bleef staan. Volgens een woordvoerder was de situatie uitzonderlijk. "Er viel een bijzondere hoeveelheid neerslag, maar ik kan nog niets zeggen over de precieze oorzaak van de hoeveelheid water op de snelwegen."

22 juli '24 ( 6:45)

A1 en A35 in Twente weer open voor verkeer na wateroverlast

De A1 en A35 bij Hengelo en Enschede zijn weer open voor verkeer. De snelwegen waren zondagavond in beide richtingen afgesloten omdat er water op het wegdek stond, maar beide wegen zijn maandagochtend vroeg weer vrijgegeven. Alleen de op- en afrit van de provinciale weg N735 bij De Lutte, die op de A1 aansluiten, zijn nog dicht vanwege wateroverlast.

19 juli '24 (13:15)

Vroege avondspits door vakantieverkeer

De avondspits komt vrijdag vroeg op gang, onder meer door vakantieverkeer. Volgens Rijkswaterstaat Verkeersinformatie staat er rond 13.00 uur 160 kilometer file. Vooral richting de grens rijdt het langzaam, bijvoorbeeld op de A12 bij Arnhem en op de A16 bij Breda.

19 juli '24 (12:06)

Werkzaamheden verbetering Houtribweg (N307) in Lelystad

De gemeente Lelystad en de provincie Flevoland hebben hun handtekeningen gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. Daarin is afgesproken om de Houtribweg (N307) de komende jaren aan te passen. Daarover bericht de gemeente Lelystad.

19 juli '24 ( 9:22)

Wegwerkzaamheden aan Amerikaweg en Boerhaavelaan in Haarlem

In Schalkwijk en Haarlem Oost worden veel woningen gebouwd. Dat zorgt voor een toename van het verkeer. De Amerikaweg en de Boerhaavelaan zijn belangrijke toegangswegen. De Amerikaweg krijgt groot onderhoud en de Boerhaavelaan wordt opnieuw ingericht. Daarover bericht de gemeente Haarlem.

19 juli '24 ( 8:45)

Onweersbuien: zaterdagavond code geel in midden en zuidoosten

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Gelderland code geel afgegeven vanwege plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Bij die buien zijn windstoten, wateroverlast en hagel mogelijk.