Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

VDL Nedcar voert gesprekken met Amerikaanse autofabrikant Rivian

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
VDL Nedcar voert gesprekken met Amerikaanse autofabrikant Rivian
VDL Nedcar heeft het personeel van de autofabriek in Born geïnformeerd over gesprekken die het bedrijf voert met de Amerikaanse ontwikkelaar van elektrische auto's Rivian Automotive. Dat schrijft de Limburgse gedeputeerde Stephan Satijn (VVD) donderdag aan provinciale staten. Het is voor het eerst dat geruchten over gesprekken met Rivian worden bevestigd.

"De komende tijd zullen beide partijen nader uitwerken hoe deze samenwerking eruit gaat zien en of deze kan bijdragen aan de toekomstscenario’s die VDL Groep onderzoekt voor de fabriek van VDL Nedcar in Born, en daarmee aan het behoud van 4200 banen na het aflopen van het huidige contract met BMW eind 2023", aldus Satijn in zijn brief aan de Staten.

Rivian zetelt in Irvine, Californië. "De actuele beurswaarde op het moment van dit schrijven is zo’n 100 miljard dollar en er werken zo'n 9000 medewerkers", aldus Satijn. De gedeputeerde laat weten dat de onderhandelingen staan of vallen met de kap van het Sterrebos bij Nedcar. Een kap die door de provincie is goedgekeurd middels het zogenoemde Inpassingsplan Uitbreiding VDL Nedcar. Het onherroepelijk worden van dat plan is voor deze ontwikkeling een cruciale randvoorwaarde, aldus Satijn.

Raad van State

Van de provincie had VDL het naburige bos allang mogen kappen, maar de Raad van State stak er een in voorlopige voorziening een stokje voor. Eerst moet de einduitspraak van een beroep worden afgewacht dat een actiegroep tegen de boskap had ingesteld bij de Raad van State.

In deze beroepsprocedure benadrukte VDL bij herhaling dat gegadigden alleen auto's in Born willen produceren als Nedcar voordien is uitgebreid, en daarvoor is boskap nodig. Naast al langer bestaande geruchten over gesprekken met Rivian gingen er ook geruchten over gesprekken met de Amerikaanse autobouwer Canoo. Maar die liet onlangs weten vrijwel zeker af te zien van samenwerking met Nedcar.

Door: ANP

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

11 april '24 (16:00)

Na doorstart verkoopt VanMoof weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (13:30)

Vragen over psyche vrachtwagenchauffeur die motoragent doodreed

Er wordt opnieuw gekeken naar de toerekeningsvatbaarheid van de vrachtwagenchauffeur die in 2021 een motoragent doodreed op de Waalhaven in Rotterdam. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag besloten.

11 april '24 (13:00)

Mercedes roept wereldwijd 341.000 auto's terug vanwege brandgevaar

Het Duitse automerk Mercedes-Benz roept wereldwijd ongeveer 341.000 auto's terug naar de garage om mogelijk brandgevaar. Het gaat om de GLE- en GLS-modellen uit de bouwjaren 2017 tot en met 2023, maakte de Duitse toezichthouder voor transport Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) bekend.

11 april '24 ( 6:00)

VDL en Schmitz Cargobull nemen bussenfabriek Van Hool over

De Nederlandse bussenbouwer VDL en de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull nemen samen de failliete Belgische bussenfabriek Van Hool definitief over. De curatoren van het Belgische bedrijf hebben een principeakkoord gesloten met beide partijen, meldt een woordvoerder van Van Hool woensdagavond.

10 april '24 (20:15)

Nederlandse claimzaak over sjoemeldiesels kan verder

Stichting Car Claim mag van de rechter namens alle Nederlandse gedupeerde automobilisten collectief procederen tegen autofabrikanten Renault en Dacia, hun moederbedrijf, de Nederlandse importeur en de officiële Nederlandse dealers. Dat meldt de claimorganisatie, die zegt dat de enkele jaren terug gestarte zaak over vermeende sjoemeldiesels van Renault daardoor verder kan gaan.

10 april '24 (12:00)

Landelijke inzet rollerbank voor controle e-bikes duurt langer

De nieuwe rollerbanken die kunnen bepalen of elektrische fietsen, speedpedelecs en fatbikes harder gaan dan toegestaan zijn nog niet overal in gebruik. De politie liet eerder weten dat de 247 testapparaten naar verwachting in april in gebruik zouden zijn door het hele land, maar dit lijkt nu eerder mei of juni te worden.

10 april '24 (11:30)

Vergunning noordelijk busbedrijf na ruim 50 overtredingen tijdelijk geschorst

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de vergunning van een busbedrijf in het noorden van het land tijdelijk geschorst. Daardoor mag de onderneming, waarvan de naam niet is bekendgemaakt, de komende zes maanden geen personen vervoeren. De ILT kwam tot het besluit na onderzoek, dat volgde op het constateren van ruim vijftig overtredingen door het bedrijf in één dag tijd.